Rússia ofereix una desescalada militar i Ucraïna accepta ser neutral però amb garanties
Les dues delegacions es troben cara a cara a Istanbul amb la voluntat, diuen, d'acostar posicions
Primers resultats de les converses de pau entre Rússia i Ucraïna, després de la primera trobada cara a cara aquest dimarts a Istanbul.
Malgrat que totes dues delegacions han decidit marxar i no continuar les converses demà, Rússia ha anunciat que "reduirà radicalment" l'activitat militar a Kíiv i Txerníhiv per contribuir al clima de negociació. Ho ha anunciat el viceministre de Defensa rus, Alexander Fomin, una de les persones que s'ha assegut a la taula.
Han estat unes cinc hores de trobada, en què Ucraïna ha tornat a manifestar que està disposada a renunciar a ingressar a l'OTAN, si a canvi una desena d'estats --que proposen que siguin, entre d'altres, els membres del Consell de Seguretat de l'ONU-- signen un acord vinculant per protegir el país contra possibles atacs.
Ho han explicat un dels negociadors ucraïnesos, David Arahamiya, en roda de premsa:
"Volem un mecanisme internacional que funcioni, similar a l'article 5 de l'OTAN. Ens agradaria que els països garants fossin els del Consell de Seguretat de les Nacions Unides -el Regne Unit, la Xina, Rússia, els Estats Units i França-, així com Turquia, Alemanya, Canadà, Polònia i Israel".
Segons la banda ucraïnesa, a més, les negociacions haurien avançat prou per permetre una trobada entre els presidents Volodímir Zelenski i Vladímir Putin. Una opció, en tot cas, que els negociadors russos condicionen a un acord previ dels ministres d'Exteriors.
El diàleg s'ha fet novament a Turquia, amb el govern de Recep Tayyip Erdogan com a mediador. El mateix Erdogan ha encetat la primera reunió amb un discurs dirigit als negociadors.
Des d'un faristol, el president turc s'ha dirigit als representants de cada banda, a qui ha cridat a un alto el foc immediat i permanent per aturar la "tragèdia". Per això, ha dit, cal que les negociacions obtinguin "resultats concrets". "Tothom està esperant bones notícies seves", els ha dit abans d'abandonar la sala.
En un missatge emès en directe per televisió, Erdogan també s'ha ofert per fer de mediador en una hipotètica pròxima trobada entre els presidents Volodímir Zelenski i Vladímir Putin:
"El progrés en les converses d'Istanbul obrirà el camí per a la reunió entre els líders, que Turquia també pot acollir."
Un dels assessors del president ucraïnès i habitual negociador, Mikhaïlo Podoliak, ha explicat a través d'un tuit que els caps de totes dues delegacions s'han reunit per discutir "les disposicions fonamentals del procés de negociació". I afegeix que les delegacions treballen en paral·lel en les "qüestions controvertides".
Round of heads of delegations. David Arakhamia and Vladimir Medinsky. On the fundamental provisions of the negotiation process. Delegations are working in parallel on the entire spectrum of contentious issues. pic.twitter.com/JsSZv7X9ZA
??????? ??????? (@Podolyak_M) March 29, 2022
Les converses havien de començar aquest dilluns, però s'han endarrerit un dia. S'esperaven almenys 72 hores de converses, segons apuntava ahir el president turc, que diu seguir en contacte amb els presidents de Rússia i d'Ucraïna per impulsar la mediació, subratllant que Turquia fa esforços en aquest sentit des del 2014.
Durant la tarda d'aquest dimarts, però, el govern turc ha anunciat que les delegacions han donat el diàleg per tancat i se n'han anat a l'aeroport.
Segons l'agència Reuters, per la banda russa, s'asseu a la taula l'oligarca Roman Abramovich. De fet, en una de les imatges del discurs d'Erdogan, la televisió turca ha mostrat el multimilionari escoltant el president. Ara bé, no s'asseia a la taula principal.
En tot cas, la seva presència confirmaria que Abramovich continuaria involucrat en la negociació. Justament, aquest dilluns, The Wall Street Journal ha informat que ell i dos negociadors ucraïnesos haurien estat enverinats en el marc de les converses de pau per intransigents de Moscou que voldrien sabotejar-les. Una informació que el Kremlin ha negat aquest dimarts.
Un mes de converses sense resultat
A la pràctica, un mes de converses han servit de ben poc. Ja fa 18 dies de l'última reunió d'alt nivell, i al front la guerra continua cobrant-se vides.
A mitjans de març, la diplomàcia turca va aconseguir reunir els ministres d'Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, i Ucraïna, Dmitró Kuleba, a Antalya, encara que d'aquesta breu trobada no en van sortir avenços.
La primera trobada van ser a la frontera amb Bielorússia, el 28 de febrer, quatre dies després de l'inici de la invasió.
En tot aquest temps, el resultat més tangible ha estat l'obertura de corredors humanitaris per a la sortida de refugiats. Uns acords febles i que molts cops no han funcionat, com en el cas de Mariúpol, on encara hi ha 160.000 persones en una ciutat devastada sense llum ni aigua potable.
Canvis en el front
Aquesta nova tanda de negociacions arriba amb Moscou agafant un rumb nou a la guerra. Fins i tot mostrant en públic la seva aparent debilitat, ensenyant a la televisió pública russa soldats ferits durant la guerra.
La nova estratègia se centraria a controlar el Donbass. Lugansk ja està pràcticament sota domini rus. Però bona part de la regió de Donetsk encara aguanta, amb Mariúpol com a símbol de la resistència. Mentre hi hagi guerra, Ucraïna diu que no es rendirà.
Les autoritats ucraïneses es miren amb recel els últims moviments russos. Els russos han replegat tropes en llocs clau, com Irpín, a l'oest de Kíiv --ara de nou en mans de l'exèrcit d'Ucraïna--, però bombardejos com el del cap de setmana a Lviv o el setge incessant a Khàrkiv posen en dubte que l'estratègia de Putin sigui realment aquesta.