Primeres víctimes civils a Lviv, després que Rússia hagi intensificat els atacs
Diversos projectils han causat almenys vuit morts i una dotzena de ferits en aquesta ciutat de l'oest d'Ucraïna, a prop de Polònia
Els míssils russos han tornat a caure aquest dilluns diverses ciutats d'Ucraïna en una revifada dels atacs aeris. A Lviv, els projectils han causat almenys set morts, les primeres víctimes civils conegudes en aquest ciutat de l'oest del país, a uns 75 quilòmetres de la frontera amb Polònia.
Diversos projectils, es parla de 5, han impactat en una zona on el govern local diu que hi ha magatzems militars en desús i un taller mecànic. També hi ha hagut una dotzena de ferits, entre els quals hi ha un nen de tres anys.
L'alcalde de Lviv, Adrii Sadovii, ha explicat:
"Uns quaranta cotxes han quedat destruïts en aquest taller mecànic. Gràcies a Déu que el nombre de morts no ha estat més alt".
Les autoritats ucraïneses han demanat a la població que es mantingui refugiada "en previsió de més atacs". Segons el Ministeri de Defensa rus, hi haurien destruït 4 dipòsits "d'armes d'origen estranger".
Bombardejos a Khàrkiv
A Khàrkiv, la segona ciutat del país, l'equip de TV3 ha pogut comprovar sota el terreny el balanç d'una altra nit de bombardejos. En les darreres setmanes s'ha iniciat una nova escalada en el bombardejos en ciutats com aquesta, la més important de la zona nord.
Una de les hipòtesis d'aquest reforç dels atacs és que les tropes russes vol mostrar que tenen el control de la situació després del cop de l'enfonsament del vaixell rus Moscou, que Ucraïna diu que va ser atacat i Rússia parla d'un incendi a causa d'un temporal.
En els darrers dies, a Khàrkiv, coets i míssils han causat almenys 8 morts i desenes de ferits. La població té molta pressió de tropes russes pel nord-est.
El setge de Mariúpol s'enroca
On els atacs continuen sent ferotges és a Mariúpol, a l'est del país. És una ciutat estratègica que dona continuïtat territorial a l'ocupació russa fins a Crimea.
Hi ha soldats ucraïnesos refugiats al complex siderúrgic Azovstal i milers de civils que hi estan atrapats i hi sobreviuen com poden. Ho ha explicat TV3 en aquest vídeo:
El primer ministre d'Ucraïna, Denís Xmihal, ha remarcat que "la ciutat no ha caigut". "Encara hi ha els nostres soldats i lluitaran fins al final", ha afegit en una entrevista a la televisió nord-americana ABC.
Des de Rússia es dona una versió ben diferent: el comandament militar rus ha assegurat que el govern ucraïnès ha prohibit rendir-se als militars encerclats a Mariúpol, sota pena d'afusellament.
Les columnes de blindats russos es continuen abraonant sobre tot el Donbass, del qual Mariúpol és el principal port. Previsiblement amb la intenció d'annexionar tota aquesta conca minera.
Es creu que unes 100.000 persones continuen atrapades a Mariúpol, sense corredors humanitaris, a la mercè dels ocupants.
Una altra ciutat castigada, aquest dilluns, ha estat Dnipró, també a prop d'aquest front principal del Donbass.
54 dies de guerra i nous atacs, també a la capital
A la capital d'Ucraïna, Kíiv, Rússia s'havia retirat, però ara hi ataca de nou. La guerra ja ha arribat al dia 54 des que va esclatar i les tropes russes es concentren a l'est d'Ucraïna.
Fonts del Ministeri de Defensa ucraïnès asseguren que han aconseguit impedir diversos atacs aeris sobre Kíiv.
Les mateixes fonts resumeixen en un missatge a Facebook: "L'enemic continua duent a terme una agressió armada a gran escala contra el nostre estat. Les forces armades de la Federació Russa estan completant la formació d'un grup ofensiu a la zona d'operació oriental [el Donbass]".
En total, gairebé 12 milions d'ucraïnesos s'han vist obligades a fugir de casa seva. 5 milions de persones ha hagut de marxar del país.