Nova York

Rússia amenaça de prendre represàlies per les sancions de Londres pel cas Skripal

Els EUA acusen Rússia d'estar al darrere de l'enverinament de l'exespia rus i Moscou ho nega davant l'ONU

RedaccióActualitzat

El cas de Serguei Skripal, l'exespia rus enverinat a Londres, s'està complicant en l'àmbit diplomàtic. Després que el govern de Theresa May anunciés l'expulsió de 23 diplomàtics russos i la suspensió de contactes bilaterals, els Estats Units han intensificat les seves crítiques contra Rússia. Ho han fet davant del Consell de Seguretat de l'ONU i també des de la Casa Blanca. El govern rus, però, insisteix a negar qualsevol implicació en aquest cas. I ha amenaçat amb una resposta contundent a les sancions imposades pel Regne Unit.

 

 

L'ambaixadora nord-americana a l'ONU, Nikki Haley, s'ha mostrat molt clara en la seva intervenció davant del Consell de Seguretat:

"Els Estats Units creuen que Rússia és responsable de l'atac a dues persones al Regne Unit utilitzant un gas nerviós d'origen militar."

Però el seu homòleg rus, Vassili Nebenzia, ha negat rotundament les acusacions i ha rebutjat les amenaces:

"No parlem el llenguatge dels ultimàtums, ni permetem que se'ns parli amb aquest tipus de llenguatge."

Londres ja té el suport dels Estats Units, Alemanya, França, l'OTAN i la Unió Europea. Al front comú s'hi afegiran les sancions que podria anunciar aviat May. Inclourien la possible congelació dels béns estatals russos que suposen una amenaça per a la seguretat, noves lleis per contrarestar l'activitat hostil de l'Estat i una reducció de l'assistència britànica a la Copa del Món de futbol a Rússia aquest estiu.

A la vegada, Moscou diu que s'hi tornarà. El Kremlin considera les acusacions intolerables i amenaça de respondre amb represàlies.

Aires de guerra freda que han fet que fins i tot la Casa Blanca s'hi hagi pronunciat a les últimes hores. La seva portaveu, Sarah Huckabee Sanders, ha afirmat que el govern de Trump "està treballant al costat dels seus aliats" per evitar que torni a passar un "atac detestable" com el que va passar a la capital britànica:

"Donem suport a la decisió del Regne Unit d'expulsar els diplomàtics russos com una resposta justa (···) Aquesta acció [l'enverinament de l'exespia] s'inscriu en un patró de comportament en què Rússia no fa cas de l'ordre internacional basat en normes, perjudica la sobirania i la seguretat de països de tot el món i intenta subvertir i desacreditar les institucions i els processos democràtics occidentals."

 

 

I enmig de tota aquesta tensió amb Londres, Vladímir Putin ha anat a Crimea a fer campanya per a les eleccions de diumenge. Aquesta setmana fa quatre anys del polèmic referèndum de reunificació d'aquesta península que pertanyia a Ucraïna i es va annexionar a Rússia.

El Kremlin ha fet coincidir la data de les eleccions amb aquest aniversari per aprofitar així l'onada patriòtica que viu Rússia des d'aquesta annexió i també per la intervenció militar a Síria.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut