Rússia comença l'evacuació de Kherson davant l'avanç d'Ucraïna

El general rus responsable de l'estratègia militar al sud d'Ucraïna afirma en una entrevista a la televisió estatal que la situació a la regió és "difícil"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Rússia

Rússia ha començat a evacuar la població de Kherson, ciutat del sud d'Ucraïna que controlen des de l'inici de la invasió, perquè creuen que l'ofensiva ucraïnesa per recuperar-la és imminent.

La xifra d'evacuats podria oscil·lar entre les 50.000 i les 60.000 persones. A les darreres hores, s'han pogut veure cues de ciutadans que comencen a abandonar la ciutat, alguns d'ells embarcant al port.

Segons la televiió russa es tracta de veïns de Kherson que fugen per al seu bé, perquè s'acosta l'exèrcit enemic i volen defensar la ciutat sense haver de patir pels civils.

Pel govern ucraïnès, en canvi, aquestes imatges revelen dues coses: primer, un altre desplaçament forçós de la població, tipificat com a crim de guerra. La majoria, diu Kíiv, preferirien quedar-se a casa i no pas ser deportats per acabar malvivint a Rússia, com ja ha passat amb més de 2 milions d'ucraïnesos de les regions ocupades. 


El Kremlin admet que l'avanç ucraïnès crea aquí una situació tensa i molt difícil, i sembla el preàmbul d'una retirada humiliant i molt complicada. Al marge de milers de civils, quedarien per evacuar més de 15 mil soldats i armament pesant, però els dos grans ponts de la zona estan inutilitzats i moltes forces russes corren el perill de quedar atrapades a la riba equivocada del riu.   

Moltes persones han optat per fugir de la ciutat en vaixell abans que hi arribin les topes ucraïneses(Reuters)

La conquesta de la regió seria una gran victòria per a Ucraïna, en plena ofensiva russa contra les infraestructures del país. Paral·lelament, Putin ha declarat la llei marcial a Kherson, així com a Donetsk, Lugansk i Zaporíjia.

El nou general al capdavant de les forces russes a la regió de Kherson, Serguei Surovikin, entrevistat per primer cop per televisió, ha reconegut les dificultats que pateixen a la zona que Rússia es va annexionar al setembre, després de convocar-hi un referèndum.

Surovikin ha dit que la situació a la capital de la regió "es pot qualificar de tensa" i que la població "està en perill":

"A Kherson hi ha problemes de subministrament amb el menjar i també amb l'aigua i l'electricitat. Això no només complica la vida de la població, sinó que la posa directament en perill."

"La situació en aquesta zona és difícil. L'enemic està atacant deliberadament la infraestructura i els edificis residencials", ha explicat el general al canal de notícies de la televisió russa Rússia 24, on ha afegit que "cal garantir, abans que res, l'evacuació segura de la població".

El general rus Serguei Surovikin ha estat entrevistat per primer cop a la televisió estatal (Reuters/Sputnik)


Les forces russes a la regió de Kherson han retrocedit entre 20 i 30 quilòmetres en les últimes setmanes i corren el risc de quedar atrapades a la riba occidental del riu Dnipró, de 2.200 km de llarg, que divideix Ucraïna.

Aquest dimarts, Kíiv ha denunciat que Rússia ataca les seves infraestructures energètiques per deixar el país sense aigua ni electricitat.

Kherson, la primera gran ciutat que va caure

Kherson, de 300.000 habitants, va ser la primera gran ciutat que va caure en mans russes, a principis de març, pocs dies després d'haver començat la guerra.

La seva proximitat amb la península de Crimea, en mans russes, la converteix en un punt estratègic de màxima importància de cara al desenvolupament del conflicte.

La ciutat de Kherson va ser la primera gran població ucraïnesa que va controlar Rússia (Reuters)
ARXIVAT A:
Rússia Ucraïna
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut