Rússia: Quina informació ens deuen estar amagant?
- TEMA:
- Coronavirus
La pregunta afegeix dosis d'incertesa davant d'una situació que, per si mateixa, és angoixant per a molta gent. La veritat, encara que sigui difícil de digerir, segurament genera més confiança que no pas una dada positiva que la majoria rep com a falsa. I a Rússia la incertesa és gran, per a molts ciutadans que no es creuen les xifres oficials. I, alhora, com passa en molts altres llocs, buscar la veritat a les xarxes socials és caminar entre mines de notícies que poden ser falses i també poc tranquil·litzadores.
A Rússia, de moment, no hem vist rodes de premsa on es puguin plantejar preguntes obertament i esperar respostes sinceres. Costa molt d'imaginar que aquí apareguessin els dirigents principals admetent la possibilitat com hem vist a Catalunya i a Espanya- que el sistema sanitari es podria col·lapsar en pocs dies si la tendència continua a l'alça. Aquí, el paper dels dirigents consisteix a dir que tot està sota control, que s'ha actuat a temps i que si calen mesures addicionals es prendran. Els líders no poden demostrar feblesa.
Les xifres oficials són molt positives en comparació a la majoria de països. A tot Rússia (144 milions d'habitants), hi ha menys de 500 persones infectades i ni una sola víctima mortal (dades del 23 de març). Però com s'explica que un virus que a tants països està escampant-se amb una rapidesa inaudita, aquí hi hagi més de 20 regions amb només una persona infectada?
Putin ofereix ajuda a Itàlia
Les preguntes s'acumulen. Però són interrogants que es queda cadascú. Les autoritats es mantenen fermes en el missatge que s'actua i es fa en la línia adequada. I per demostrar que la situació és favorable, Vladímir Putin ha ofert ajuda al president Italià i 9 avions de l'exèrcit rus, carregats amb camions per desinfectar, material divers i viròlegs ja han aterrat a prop de Roma. Si les dades que manté el Kremlin es demostren reals, Rússia haurà estat un exemple per al món.
Però mentre aquest material vola cap a Occident, segurament, a les regions russes es pregunten si, en cas d'agafar la Covid-19, seran ben atesos en uns hospitals de reputació molt qüestionada. Un mitjà digital de Moscou ja ha publicat que els russos milionaris, que normalment busquen atenció mèdica a l'estranger, estant intentant comprar respiradors per instal·lar-los als seus xalets.
A diferència d'Ucraïna, Rússia de moment no ha ordenat una quarantena obligada a la ciutadania i els restaurants i botigues continuen oberts. De mica en mica, però, s'han anat endurint les mesures. Sobretot a la capital, on des d'aquesta setmana els centres educatius estan tancats i, a partir de dijous, els més grans de 65 anys i les persones amb malalties cròniques s'hauran de quedar a casa. L'alcalde els recomana que, si en tenen, vagin a la casa de camp.
Però els carrers de Moscou s'han buidat molt sense necessitat de cap normativa. Perquè encara que el missatge sigui el de "tot sota control", per televisió veuen que, en moltes ciutats d'Europa i dels Estats Units, han tocat a retirada.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Rússia Vladímir Putin Salut