L'ONU ha destacat l'esforç de Turquia per la continuïtat del corredor (REUTERS/Umit Bektas)
L'ONU ha destacat l'esforç de Turquia en la continuïtat del corredor (REUTERS/Umit Bektas)

Rússia reprèn l'acord per exportar gra des d'Ucraïna cinc dies després de trencar-lo

El ministeri de Defensa rus diu que Kíiv li assegura que no farà servir el corredor ni els ports ucraïnesos per a operacions militars

Rússia ha acceptat tornar a participar en el corredor del mar Negre, que garanteix la seguretat dels vaixells de càrrega que exporten gra des d'Ucraïna.

La decisió arriba cinc dies després que Moscou trenqués l'acord en resposta a l'atac d'Ucraïna al port de Sebastòpol, a la Península de Crimea. 

El ministeri de defensa rus ha informat en un comunicat que, amb l'ajuda de les Nacions Unides i Turquia, Ucraïna assegura per escrit que no farà servir el corredor ni els ports ucraïnesos per a operacions militars. També anuncia que les garanties rebudes són adequades. 

"La Federació Russa creu que les garanties rebudes en aquest moment són adequades i reprèn l'aplicació de l'acord, que s'havia detingut després de l'atac terrorista a Sebastòpol."

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha celebrat el retorn de Rússia a la Iniciativa del Mar Negre, que permet la navegació segura per a les exportacions de cereals, aliments i fertilitzants d'Ucraïna

Tot i això, el govern d'Ucraïna assegura que Moscou ja tenia planejat sortir de l'acord. Segons el ministre d'afers exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, Rússia ha bloquejat la sortida de 2 milions de tones de gra, suficients per alimentar 7 milions de persones. 

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, també ha dit que és necessària una defensa fiable i a llarg termini per al corredor del gra ucraïnès. 

Turquia ha fet de mitjancer en l'acord 

Les Nacions Unides i el seu coordinador per la Iniciativa del Mar Negre, Amir Abdulla, han destacat els esforços de Turquia per facilitar les negociacions amb Rússia sobre la continuïtat del corredor marítim.  Des d'un bon punt, Ankara ha fet de mitjancer en l'acord que es va firmar a Istanbul el juliol passat. 

Després de l'anunci de Rússia d'aturar l'acord dissabte pels atacs a Sebastòpol, les exportacions van continuar sense la participació de Moscou gràcies als esforços de Turquia i les Nacions Unides per mantenir el corredor obert. 

 

Tot i això, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va dir que estava decidit que l'acord amb Rússia funcionés. 

"Turquia continuarà els seus esforços per trobar una solució a la crisi alimentària mundial, com ho ha fet fins ara, encara que Rússia té dubtes sobre l'acord de cereals, ja que no es proporcionen les mateixes facilitats per a ella."

Erdogan també ha sigut una de les primeres persones a anunciar el retorn de Rússia a la Iniciativa del Mar Negre. "El transport de gra continuarà tal com s'havia acordat des d'un inici", ha manifestat. 


L'acord s'acaba aquest mes, i Rússia té la clau

La reobertura de les exportacions de cereals des d'Ucraïna ha permès reactivar la distribució d'aliments i fertilitzants al món, i alhora evitar una onada de fam de gran abast. Segons les Nacions Unides, és un pacte que ha salvat cent milions de persones de caure en la pobresa extrema.

Tot i això, l'acord continua inestable i finalitza el 19 de novembre

L'ONU porta setmanes tractant d'aconseguir un acord per prorrogar el pacte, però Rússia ha posat en dubte la seva continuïtat en diverses ocasions.

Segons el ministre d'afers exteriors turc, Mevlüt Çavusoglu, Moscou denuncia que els vaixells russos que exporten cereals i fertilitzants no poden atracar als ports, tot i que les exportacions no estan incloses en les sancions occidentals. 

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ja ha dit que manté el seu compromís d'eliminar els obstacles a les exportacions d'aliments i fertilitzants russos.

 

ARXIVAT A:
RússiaUcraïna
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut