2 vaixells bolcats per bloquejar la sortida al mar Negre.
Rússia no admet que sigui part implicada en el conflicte de Crimea.
Moscou

Rússia seguirà dialogant amb els Estats Units sense admetre que sigui part implicada en el conflicte

Rússia diu que està disposada a seguir dialogant amb els Estats Units per buscar una sortida a la crisi d'Ucraïna, però rebutja el paper de "part implicada" en el conflicte. Obama ha parlat amb els seus homòlegs francès, britànic i italià per reforçar el contacte entre els aliats. Voldrien que Rússia retirés les tropes de Crimea i que es permetés l'entrada d'uns observadors internacionals que, de moment, s'hauran d'esperar.

RedaccióActualitzat

Rússia s'ha mostrat disposada a seguir dialogant amb els Estats Units per buscar una sortida a la crisi d'Ucraïna, però rebutja el paper de "part implicada" en el conflicte. Per la seva banda, el president nord-americà, Barack Obama, ha parlat amb els seus homòlegs francès, François Hollande; britànic, David Cameron, i italià, Matteo Renzi, per reforçar el contacte entre els aliats. Voldrien que Rússia retirés les tropes de Crimea i que es permetés l'entrada d'uns observadors internacionals que, de moment, s'hauran d'esperar.

Bloqueig per terra i per mar

De moment el que hi ha és bloqueig per terra i per mar. Els soldats russos han tancat l'única sortida al mar Negre de l'exèrcit ucraïnès bolcant dos vaixells vells davant aquesta base naval. Un vaixell de guerra rus, amenaçador, es deixa veure al fons. Els militars ucraïnesos de la base no han ofert resistència al setge rus, ni ho faran.

Valadim Filipenko, comandant de l'exèrcit ucraïnès, assegura: "No lluitarem, esperem que tot es resolgui pacíficament. Si Crimea vol formar part de Rússia doncs que ho faci."

El primer ministre de Crimea, Serguei Aksiónov, ho veu de la mateixa manera: "Els soldats ucraïnesos no són els nostres enemics. Segur que prevaldrà el sentit comú i marxaran cap a casa."

Mentrestant, ja s'ha presentat el nou exèrcit de Crimea, que ocuparia el buit de les tropes ucraïneses, si s'acaben retirant.

El referèndum

Només falta una setmana pel referèndum -que s'ha avançat al 16 de març- que podria retornar aquesta península a mans de Rússia. Això és el que voldrien els centenars de persones que han sortit als carrers de Sebastopol.

La comunitat internacional no reconeix aquest referèndum com a via perquè Moscou annexioni Crimea. Per supervisar el procés hi ha un equip d'observadors internacionals pendents d'entrar a la península. Però el seu tercer intent de fer-ho ha tornat a fracassar. Quan s'han acostat a la frontera s'han sentit trets d'advertència a l'aire. Una mostra que no són ben rebuts.

Vladímir Konstantinov, portaveu del Parlament d'Ucraïna: "Tenim una forta al·lèrgia cap a aquests observadors perquè defensen la part contrària." Després d'aquesta declaració d'intencions, el portaveu també ha deixat entreveure que si Rússia accepta observadors, hi haurà observadors.

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut