Vehicles incendiats després d'una explosió per atac aeri, aquest dilluns a Kíiv (Reuters)

Rússia torna a bombardejar Kíiv després de mesos en un atac simultani a diverses ciutats

Els atacs, que arriben després de les acusacions de Putin a Ucraïna de "terrorisme" per l'explosió del pont que uneix Crimea amb Rússia, haurien causat diversos morts i ferits
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Aquest matí de dilluns diverses ciutats d'Ucraïna han estat objecte d'atacs aeris, una de les quals ha estat la capital, Kíiv, on s'han sentit almenys quatre explosions.

Ho han explicat diversos mitjans locals, mentre l'alcalde de la ciutat, Vitali Klitxkó, ha afirmat que hi ha hagut explosions al centre, i els serveis d'emergència han assegurat que han causat víctimes mortals.

Segons els serveis d'emergència ucraïnesos, en els atacs que s'han produït les darreres hores han mort 12 persones i n'han quedat ferides 64 més.

Poca estona més tard han caigut almenys 3 míssils més a Kíiv, mentre que des de moltes ciutats d'Ucraïna arriben notícies de més bombardejos, en un atac per aire simultani inèdit des que va començar la invasió del país.

L'últim bombardeig rus a la capital d'Ucraïna va ser a finals de juny, amb una víctima mortal i 5 ferits, però va ser menys intens que el d'aquest dilluns, que a Kíiv han comparat amb els de l'inici de la invasió.

Els bombers tapen un cadàver i apaguen diversos vehicles incendiats després d'una explosió per atac aeri, aquest dilluns a Kíiv (Reuters)

Almenys una de les explosions ha estat quan un corresponsal de la BBC a Kíiv estava explicant en directe la situació:


Nous atacs contra Zaporíjia

Una altra de les ciutats atacades ha estat Zaporíjia, per segon dia consecutiu, després que aquest dissabte un bombardeig ja hagi destruït un edifici i hagi matat almenys 13 persones.

Segons el diari Kíiv Independent, també hi ha hagut atacs a la ciutat de Dnipró, la tercera més gran del país, situada al nord de Zaporíjia, i en altres ciutats, com Lviv, Ternópil, Khmelnitski i Jitómir:

"S'estan registrant múltiples explosions en ciutats de tot el país. Els testimonis oculars informen d'explosions fortes i de talls de llum a Kíiv."

83 míssils, 43 dels quals interceptats

La viceministra de Defensa ucraïnesa, Hanna Maliar, ha assegurat que fins a dos quarts de 12 (dos quarts d'11 a Catalunya) Rússia ha llançat 83 míssils contra el país, i que han aconseguit interceptar-ne 43.

Els míssils no només han volat per sobre d'Ucraïna: el ministre d'Afers Exteriors de Moldàvia, Nico Pupescu, ha denunciat que almenys 3 míssils han sobrevolat el seu espai aeri.

Segons Pupescu, els míssils els han llançat des de vaixells russos al mar Negre, i podrien ser els que han impactat a Lviv, la ciutat més gran a l'oest d'Ucraïna, molt pròxima a la frontera amb Polònia.


"229è dia de guerra a gran escala"

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, al seu perfil de Telegram ha recomanat als ciutadans que no abandonin els refugis i que "aguantin i siguin forts":

"229è dia de guerra a gran escala, estan intentant destruir-los i esborrar-nos de la faç de la terra, completament, destrueixen la nostra gent que dorm a casa a Zaporíjia, maten la gent que va a treballar a Dnipro i a Kíiv."

 

Zelenski ha parlat aquest mateix matí amb els líders polítics de França i Alemanya, Emmanuel Macron i Olaf Scholz, per demanar-los suport davant l'ofensiva russa.

Segons ha dit a Twitter, ha acordat amb Scholz una reunió urgent del G7 en la qual ell intervindrà per parlar dels "atacs terroristes" del règim encapçalat per Vladímir Putin, i amb tots dos augmentar la pressió sobre Rússia:


Bielorússia afegeix llenya

A l'ofensiva russa s'hi ha afegit el president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, que ha fet un pas més i ha acusat Ucraïna de preparar un atac contra el seu país.

Segons ha dit, per respondre a aquest suposat atac, ha anunciat que desplegaran tropes conjuntament amb Rússia, sense precisar la seva ubicació:

"Degut a un agreujament de la situació a les fronteres occidentals de la Unió (russo-bielorussa), hem acordat desplegar una força regional de la Federació Russa i la República de Bielorússia."

 

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut