Rússia trenca l'acord que garanteix l'exportació de cereals ucraïnesos pel mar Negre
- TEMA:
- Ucraïna
Rússia ha trencat l'acord que ha permès durant l'últim any l'exportació de gra ucraïnès a través del mar Negre. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha explicat aquest dilluns que no renovaran l'acord perquè "encara no s'ha complert" la part que hauria de facilitar les exportacions russes de menjar i fertilitzats.
Moscou ha trencat el pacte poques hores després d'un atac ucraïnès al pont que uneix Rússia i Crimea i que ha causat la mort d'un matrimoni, i en què ha resultat ferida la seva filla de 14 anys. Durant unes hores, el pont de Kertx, que és una via per abastir el front rus, ha quedat tallat, però el trànsit s'ha reobert al cap d'unes hores.
Amb la mediació de Turquia i l'ONU, Rússia i Ucraïna van tancar el juliol del 2022 un acord per a l'exportació dels cereals dels ports ucraïnesos per reduir la fam mundial.
Moscou va prorrogar el pacte al maig, però ara que es compleix un any de la iniciativa ha decidit trencar-lo i no garantirà més la navegació segura per als vaixells que transporten gra. Putin ja havia amenaçat la setmana passada d'abandonar l'acord dels cereals, però alhora també va dir que hi podria tornar "immediatament" si es complien les demandes de Rússia.
Conversa Turquia-Rússia
Aquest mateix dilluns està prevista una conversa entre els ministres d'Exteriors rus i turc per abordar el trencament de l'acord. El president turc, Recep Tayyp Erdogan, que ha estat una de les cares visibles durant tot aquest any de negociacions, confia que després d'aquesta conversa el president rus, Vladímir Putin, voldrà mantenir l'acord: "Confio que amb aquesta conversa puguem avançar i continuar en el nostre camí sense pausa."
El secretari general de l'ONU, António Guterres, s'ha mostrat enutjat per l'actitud de Rússia: "Centenars de milions de persones que ja s'enfronten a la fam i consumidors que han de fer front a una crisi global de l'augment del cost de vida són els que en pagaran el preu."
En un comunicat, Guterres ha explicat que ha enviat una carta al president rus per mantenir "viu" l'acord del mar Negre i assegura que, contràriament al que diu el Kremlin, s'ha treballat per assegurar el comerç durant el conflicte, inclús en aspectes que ajuden a la comercialització de productes russos.
A través de les xarxes, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha condemnat el moviment "cínic" de Rússia per rebutjar la pròrroga de l'acord i ha assegurat que la Unió Europea està treballant per assegurar el subministrament d'aliments als països més vulnerables.
"Les línies de solidaritat de la Unió Europea continuaran facilitant l'exportació de productes agrícoles procedents d'Ucraïna als mercats globals", ha sentenciat en un tuit.
Augment dels preus
La interrupció de l'exportació de gra ucraïnès pot fer pujar els preus dels aliments a tot el món, especialment als països més pobres, com ja va passar a l'inici de la guerra d'Ucraïna; una pujada que va acabar frenant l'acord trencat avui.
Al llarg d'aquest darrer any, Rússia ha acceptat fins a tres vegades l'ampliació del mar Negre, tot i amenaçar repetidament d'abandonar-lo.
De fet, a l'octubre Moscou va trencar l'acord arran d'un atac ucraïnès. En aquell moment, els altres països implicats --Ucraïna, Turquia i també les Nacions Unides-- van mantenir les exportacions sense les garanties de seguretat de Rússia. Per això, Ucraïna ja ha dit que les exportacions podrien seguir endavant i el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha enviat una carta al president turc i al secretari general de l'ONU demanant-los de no aturar les exportacions.
L'equilibri de poder al mar Negre ha canviat a favor d'Ucraïna des de l'inici de la guerra el febrer de l'any passat. Kíiv va aconseguir enfonsar el vaixell insígnia de Rússia, recuperar l'illa de les Serps i també amenaçar amb drons la flota russa del mar Negre.