S'acaben 35 anys de prohibició del cinema a l'Aràbia Saudita, amb una pel·li censurada

El nomenament del príncep Mohamed bin Salman com a hereu del tron s'està deixant notar a poc a poc en la conservadora i tancada societat saudita
Redacció Actualitzat
TEMA:
Cinema

Amb crispetes, com a qualsevol altra sala del món, i amb l'última pel·lícula de la factoria Marvel, "Black Panther". Així ha estat l'obertura, 35 anys després, d'una sala de cine a l'Aràbia Saudita, període durant el qual el cinema ha estat prohibit al país.

Entre els convidats a la preestrena hi havia barreja de sexes, però no és clar si durant les projeccions les dones podran compartir sala amb els homes. La princesa Reema bint Bandar, presidenta de la Federació Saudita d'Esports Comunitaris, assegura que és una "evolució".

"Per alguns pot ser un canvi, per nosaltres és una evolució. Ser capaç de gaudir d'una experiència cinèfila amb la família és, francament, la culminació del vincle afectiu familiar."

El que sí que se sap és que les pel·licules passaran per la censura, i en aquesta primera ja s'han suprimit dues escenes on els protagonistes es feien un petó.

L'estrena ha estat restringida a membres del govern i a un grup de convidats especials de la indústria cinematogràfica i cultural. El gran públic haurà d'esperar encara uns dies per poder gaudir del setè art. El preu de les entrades serà de 50 rials, uns 10 euros aproximadament.

 

Els cinemes es van prohibir a principis dels anys 80 per la pressió dels islamistes radicals en entendre que eren una amenaça a la identitat cultural i religiosa. La societat saudita va veure com una lectura més restrictiva de la religió allunyava l'entreteniment públic i feia eixamplar les diferències entre els drets dels homes i les dones.

Però l'arribada al poder del príncep hereu Mohamed Bin Salman, de 32 anys, està comportant una certa obertura dins el regne, un dels règims més estrictes i tancats del món, sobretot pel que fa als drets de les dones.

L'abaia, no només negra

I l'arribada del cinema és l'última de les mesures d'obertura social que ha impulsat el príncep hereu Mohamed bin Salman. Una revolució que es nota al carrer, en els nous dissenys acolorits de l'abaia, la túnica tadicionalment negra que porten les dones.
 

  

O en la primera Setmana de la Moda que se celebra a l'Aràbia Saudita, amb desfilades en exclusiva -això sí- per a dones, però on dissenyadors dels dos sexes podien mostrar les seves creacions. La dissenyadora Eman Joharjy parla d'un cert "empoderament" femení.

"Fer l'abaia de diferents colors també és una mena d'empoderament, perquè la norma era que l'abaia era negra. I això és una de les coses que he intentat canviar amb l'abaia esportiva."

Les dones, des del gener, ja poden assistir a esdeveniments esportius, i al juny ja podran conduir. Mesures que, més enllà d'una normalitat social, busquen un impacte en l'economia que compensi la caiguda d'ingressos derivats del petroli.

ARXIVAT A:
Cinema Pròxim Orient
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut