
S'acaben els "golden visas": es disparen a última hora les sol·licituds des dels EUA
L'efecte Trump porta molts nord-americans a demanar el visat pensat per a inversors que des d'aquest dijous ja no es podrà demanar
A partir d'aquest dijous, 3 d'abril, serà impossible tramitar els "golden visas", el nom amb què es coneix arreu la concessió del visat de residència per a aquells inversors estrangers que facin grans projectes a l'estat espanyol.
A mesura que s'acostava aquesta data, hi ha hagut moltes peticions d'última hora de ciutadans dels Estats Units per acollir-s'hi, empesos pel que ja es coneix com l'"efecte Trump".
Les corredisses als despatxos d'advocats s'han multiplicat per aconseguir el document, que en la seva versió més popular, ofereix un permís espanyol de residència a canvi de comprar una propietat de més de mig milió d'euros.
Oriol Martínez, advocat del bufet RCD a Barcelona, confirma que aquests últims dies molts nord-americans han trucat a la seva porta per acollir-s'hi. Segons Martínez, es pot parlar d'efecte fugida pel que Trump representa per a aquests clients:
"Estic veient moltíssims casos d'americans que venen aquí des que ha guanyat Trump. Estic fent molts permisos per a ells, americans que fugen dels Estats Units."
Aquest mateix advocat explica que molts d'aquests ciutadans nord-americans han estat pensant els últims mesos on invertir a Espanya, "perquè volen tenir la possibilitat de residir en un altre lloc i d'escapar a la mínima que puguin".
"No ho suporten"
Oriol Martínez descriu així el que diuen els seus clients nord-americans quan se'ls demana pels motius que els porten a tramitar el permís:
"No ho aguanten, no ho suporten, perquè són absolutament contraris a tot el que significa Donald Trump, i diuen que volen tenir un peu mig fora per tenir la possibilitat de sortir."
Segons dades del govern espanyol, entre els anys 2013 i 2023 s'han expedit gairebé 15.000 visats d'or vinculats a la compra d'immobles. Històricament, però, el gruix de les peticions es vinculaven a ciutadans de la Xina o de Rússia, mentre que els nord-americans ho demanaven en molta menor mesura.
L'any passat, el govern espanyol va aprovar l'eliminació d'aquest tipus de visat davant dels problemes d'accés a l'habitatge de la majoria de ciutadans espanyols. El visat l'havia impulsat el govern de Mariano Rajoy per captar inversió estrangera en plena caiguda de l'economia, arran la crisi del 2008.
Interès a rebre nord-americans
Segons l'Idescat, a Catalunya hi viuen poc més d'11.000 ciutadans dels Estats Units. És el cas d'emprenedors com Vincent Steffanini, instal·lat a Barcelona des de fa dos anys. Creu que malgrat la fi dels "golden visas", Espanya continua interessada a rebre més nord-americans:
"Per obrir un negoci o fins i tot per jubilar-se. Això ajuda l'economia espanyola perquè els seus ingressos són més alts. Per tant, crec que el sistema polític hauria de mirar com animar els americans perquè vinguin a Barcelona."
Steffanini lamenta, però, que molts nord-americans que venen a Catalunya tenen dificultats per entrar al mercat laboral:
"Aquest és el millor lloc per estar-t'hi si vols venir a teletreballar. Perquè aquí és molt difícil trobar feina, encara que tinguis un doctorat. També és un bon lloc per jubilar-se."
Steffanini afegeix, però, que ell no va marxar dels Estats Units per Trump. Considera que el seu és un gran país. Això sí, pel seu gust, allà tot va massa ràpid i hi passen massa coses per voler-s'hi estar.
- ARXIVAT A:
- MigracionsEstats UnitsDonald Trump