Classes suspeses en molts municipis del País Valencià davant una nova tongada de pluges intenses
Pugen a 215 les víctimes mortals per la dana a les comarques de València i hi ha 17 persones desaparegudes
El País Valencià afronta un nou episodi de pluges intenses, dues setmanes després de la devastadora dana del 29 d'octubre. València i la resta de municipis del País Valencià on torna a haver-hi risc d'inundacions han aplicat mesures preventives, després que es mantingui la situació 2 del pla d'inundacions a tota la província.
L'Ajuntament de València ha suspès les classes a tots els centres educatius de la ciutat, incloses les pedanies.
??Davant els canvis en les alertes i les recomanacions de @GVA112, el #CECOPAL ha pres la decisió de fer extensiva la suspensió de l'activitat educativa, demà 13 de novembre, a tota la ciutat i les seues pedanies. També el cessament en l'àrea social, parcs, cementeris i #FDM. pic.twitter.com/IIRtG8luAr
Ajuntament València (@AjuntamentVLC) November 12, 2024
Han quedat suspeses les activitats dels centres socials i de gent gran, i s'ha demanat a la població que extremi les precaucions en els desplaçaments.
També es demana als voluntaris que no vagin a les pedanies per facilitar la circulació dels serveis d'emergència.
Mentrestant, la darrera xifra oficial de víctimes mortals pel temporal es va situar dimarts en 215, amb 17 persones desaparegudes.
Tanmateix, aquest dimecres s'ha sabut que s'ha trobat el cos sense vida dels dos nens de Torrent desapareguts.
Classes suspeses a desenes de municipis
La suspensió de classes no és només a la ciutat de València. La Conselleria d'Educació ha comunicat la suspensió de les classes a alguns dels municipis que encara viuen les conseqüències de la dana, com Aldaia, Algemesí, l'Alcúdia, Paiporta, Picassent, Torrent o Xiva.
Aquest dimecres també se suspenen les classes a Alaquàs, Albalat, Alfara del Patriarca, Almussafes, Burjassot, Cullera, Manises, Mislata, Museros, Paterna, Picassent, Pinedo, Quart de Poblet, el Saler, Sollana, Sueca i Xirivella.
A la demarcació de Castelló, les localitats de Peníscola, Alcalà de Xivert-Alcossebre, Santa Magdalena de Polpís i Benicarló també han decidit suspendre les classes als centres educatius.
Els ajuntaments reben recomanacions del 112
La vicepresidenta del Consell de la Generalitat, Susana Camarero, va explicar dimarts que els ajuntaments de les zones en risc rebrien, des del 112, "consells i recomanacions" que se'ls traslladarien des de l'Aemet.
Aquests missatges, segons Camarero, dimarts eren de "prevenció, atenció i seguiment de la situació meteorològica que es pot produir".
Primeres pluges a Vinaròs i Benicarló
Les tempestes anunciades per dimarts es van concentrar a la tarda i el vespre al litoral de Castelló i al Baix Segura, a la demarcació d'Alacant.
Les primeres pluges es van notar especialment en municipis com Vinaròs o Benicarló. Els Bombers del Consorci Provincial de Castelló van atendre vuit serveis relacionats amb la pluja, segons va informar el Centre de Coordinació d'Emergències valencià.
Alguns problemes ja a Vinaròs!??? pic.twitter.com/ULKxhk86IJ
Cutxamandé (@cutxamande) November 12, 2024
Ara mateix a Benicarló plou moltíssim. Imatges que m'envien del carrer Jacinto Benavente. #Dana pic.twitter.com/YU4cSXtzC4
David Meseguer (@DavidMeseguer) November 12, 2024
L'alcalde de Benicarló, Juanma Cerdà, va dir en una entrevista al "Catalunya nit" que el xàfec ha estat important, però ha durat poca estona i no ha provocat danys.
L'Ajuntament de Benicarló va alertar que cal tenir molta precaució amb l'acumulació d'aigua en algunes zones, especialment al nucli urbà.
?? Molta precaució amb l'acumulació d'aigua en algunes zones, especialment al nucli urbà
? La Ratlla del Terme està tallada a l'altura del Barranquet pic.twitter.com/3VAOe3G4ft Ajuntament Benicarló (@Ajunt_Benicarlo) November 12, 2024
Les precipitacions van deixar 54 litres per metre quadrat als Columbrets; 50,8 a Vinaròs; 37,6 a Peníscola i 25,2 a Benicarló, segons dades de l'Associació Valenciana de Meteorologia (AVAMET).
Un centenar de desallotjats a Catarroja
Aquest dimarts s'ha desallotjat unes cent persones d'un edifici del carrer Albal de Catarroja que va quedar afectat per la dana.
Després que tècnics municipals detectessin danys a l'estructura causats per les inundacions del 29 d'octubre, s'ha decidit desallotjar-lo i apuntalar l'edifici.
La majoria dels residents a l'edifici s'han instal·lat amb familiars o amics i l'Ajuntament ha reallotjat tres persones.
Als municipis més afectats per la dana, aquests dies són freqüents les inspeccions als edificis per comprovar si presenten danys a l'estructura.
Aldaia pren mesures per si es desborda del barranc
L'Ajuntament d'Aldaia ha activat mesures preventives al municipi aquest dimarts davant la previsió que els ruixats que s'esperen aquesta setmana provoquin noves inundacions.
L'alcalde, Guillermo Luján, ha explicat a EFE que cada any el poble es prepara per a possibles inundacions amb comportes que queden encaixades als carrers.
Les inundacions de fa dues setmanes, però, se les van endur.
"El que passa és que ara estan arrasades pel darrer tsunami, que és el que vam viure."
Per això, el municipi instal·la sacs de sorra a l'estació de tren, que és paral·lela al barranc de la Saleta, desbordat el 29 d'octubre.
Preocupació pel possible reflotament dels residus de les clavegueres
Luján explica que una de les principals preocupacions del poble, com passa també a Paiporta, és que si hi ha més inundacions reflotin els residus que hi ha a les clavegueres des de la darrera riuada, fet que podria provocar "un problema de salut pública".
"La primera acció és mirar de protegir-nos i evitar que les clavegueres propiciïn un problema de salut pública, que ara seria terrible."
L'alcalde ha demanat que el flux d'informació sigui precís i rigorós i ha recordat que, si el 29 d'octubre hagués arribat informació sobre el cabal del barranc, s'haurien pogut evitar alguns danys personals i materials.
Guillermo Luján ha insistit a demanar que es desviï el barranc de la Saleta, una reivindicació que ja havien fet els alcaldes anteriors, per prevenir les habituals inundacions al poble.
Les mesures preventives d'aquest dimarts arriben quan Aldaia encara s'està recuperant de les inundacions de fa dues setmanes.
El rei visita les zones afectades
El rei Felip VI ha tornat aquest dimarts al País Valencià per visitar les unitats militars que treballen sobre el terreny als municipis afectats per les inundacions.
El monarca ha anunciat que les visites a les zones afectades per la dana seran "contínues" i ha agraït la tasca dels efectius desplaçats al País Valencià.
Les pròximes 48 hores arribaran a les zones afectades operaris i màquines d'extracció i transport de residus procedents del Marroc, França i Portugal, segons ha informat el Ministeri de l'Interior.
- ARXIVAT A:
- País ValenciàMeteorologia