S'activa el nivell 3 del Pla Alfa a 44 municipis, el doble que ahir: consulta'n la llista

La Generalitat tanca l'accés a les muntanyes de Tivissa-Vandellòs, que se sumen al massís dels Ports, la serra de Cardó-Boix i el parc natural del Cap de Creus

Actualitzat

El risc de foc forestal serà màxim durant els pròxims dies en alguns indrets de Catalunya, i és per això que Protecció Civil ha activat en fase d'alerta el Pla d'Emergències per Incendis Forestals a Catalunya, l'Infocat.

Les Terres de l'Ebre, Lleida, Tarragona, el Penedès, el Garraf i l'Empordà són les zones en què el risc d'incendi és més pronunciat per la combinació de vent, humitats baixes i les condicions de la vegetació.

El Servei Meteorològic de Catalunya ja ha alertat de l'entrada de vent de Ponent, Mestral i Tramuntana en aquestes zones.


Els Bombers, davant d'aquest episodi, reforçaran almenys tres parcs de cada regió d'emergències, posant especial èmfasi a les zones de risc més alt. Així, a l'Empordà s'han doblat els torns dels parcs de Llançà, Roses i Torroella de Montgrí.

A més, també sumaran efectius de personal de sala, comandaments, els grups especials d'Actuacions Forestals, coneguts com a GRAF, l'Operatiu de Suport, els GROS, els Equips de Prevenció Activa Foresta, els EPAF, i activaran els parcs de voluntaris.

Les autoritats demanen a la ciutadania màxima prudència prop de les zones forestals i espais naturals, especialment en les hores de màxima insolació, i, en cas de veure foc o fum, que s'avisi ràpidament al telèfon d'emergències 112.
 

44 municipis, en nivell màxim del Pla Alfa

Si aquest dijous eren 23 els municipis en què els Agents Rurals havien activat el nivell 3 del Pla Alfa, aquest divendres la xifra s'enfila fins als 44, repartits en set comarques: Baix Ebre (10), Baix Camp (9), Alt Empordà (8), Priorat (6), Terra Alta (5), Ribera d'Ebre (4) i Montsià (2).

Consulta si al teu municipi s'ha activat el nivell màxim del Pla Alfa:


Els Agents Rurals, mentre duri l'activació d'aquest Pla Alfa, han explicat que es destinaran exclusivament a la prevenció d'incendis i que, a més, es reforçarà la vigilància aèria.

En aquestes zones s'han suspès les autoritzacions de qualsevol activitat que pugui suposar risc d'incendi i, si les condicions no milloren, les mesures es podrien allargar durant tot el cap de setmana.


L'accés a quatre espais naturals, restringit

El massís dels Ports, la serra de Cardó-boix i el parc natural del Cap de Creus mantenen les restriccions d'accés, vigents des d'aquest dijous, i s'hi afegeixen també les muntanyes de Tivissa-Vandellòs.

En aquests espais, Agents Rurals, Mossos d'Esquadra, voluntaris ADF i les brigades del parc natural han intensificat la vigilància i el control per evitar conductes temeràries i informar els visitants despistats.

"Amb menys activitat dins del parc natural i l'espai natural, també es redueix la probabilitat que l'activitat humana, per negligència, intencionalitat o accident, produeixi algun succés", expliquen els Agents Rurals.


Els bombers voluntaris es planten

En aquesta situació de risc màxim d'incendi, parcs de bombers voluntaris d'arreu de Catalunya deixen d'estar disponibles davant d'emergències en senyal de protesta.

Amb aquesta acció, busquen reivindicar davant del departament d'Interior de la Generalitat millores en les seves condicions, perquè consideren que la negociació està encallada.

Als voluntaris no els convenç el pla d'enfortiment del cos que els van presentar perquè diuen que no recull reivindicacions històriques com la protecció sanitària, social o jurídica.

La reivindicació ha començat a la regió de Girona, on s'hi han afegit 10 parcs, i s'ha anat estenent per diverses zones de la geografia catalana, amb cada cop més adhesions. La plantada pot afectar 1.300 bombers voluntaris.


En declaracions a Catalunya Ràdio, el president de la Federació de Bombers Voluntaris de Catalunya, Miquel Massegué, ha assegurat que estan decebuts perquè les negociacions estan encallades i explica que "la decisió no ha estat presa a la lleugera".

"És una decisió meditada. La gent està cansada, la paciència de gran part del col·lectiu s'ha esgotat. Portem molt temps escoltant el mateix missatge de ‘ja ho farem, ja ho estudiarem, ja ho mirarem'."

El Departament d'Interior, per la seva banda, diu que es van resoldre ja algunes demandes i garanteix que el servei el cobriran els bombers professionals.

ARXIVAT A:
Incendis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut