Cues a les gasolineres el primer dia del descompte de 20 cèntims per litre
Molts clients han esperat que comencés el període de 3 mesos de bonificació per carregar el dipòsit, després d'uns quants dies amb menys clients i menys vendes
Ja s'aplica la rebaixa en el preu dels combustibles. A partir d'aquest divendres i fins al 30 de juny, s'hi aplica una bonificació mínima de 20 cèntims per litre, dels quals l'estat n'assumeix 15 i les estacions de servei els altres 5.
Els darrers dies, aquest descompte ha protagonitzat bona part de les converses entre clients i treballadors d'estacions de servei. Moltes gasolineres han tingut menys clientela i, els que hi han anat, han posat quantitats més baixes.
I les gasolineres ho han notat, amb més afluència de clients que han esperat que entrés en vigor el descompte per estalviar-se uns diners.
És el que ha passat a una gasolinera de l'Hospitalet de Llobregat, que a primera hora ja havia servit més clients que en anteriors divendres.
El president de l'Agrupació d'Empresaris d'Estacions de Servei, Albert Campabadal, ha confirmat que han tingut molta més clientela que els últims dies:
"Avui hem tingut una afluència important abans de les 8, quan la gent anava a treballar, estava l'estació a petar, carregant perquè els últims dies s'havien retingut, i ara han aprofitat el descompte, i a més estem en cap de setmana, la gent vol sortir, vol tenir el dipòsit ple."
A les gasolineres on es posa gasolina o gasoil amb el mètode de prepagament, el sortidor aplica el descompte automàticament, carregant més combustible del que posa el tiquet.
Problemes a Repsol
L'inici del descompte ha coincidit amb una caiguda del sistema informàtic de les benzineres de Repsol a tot Espanya, cosa que ha alentit les operacions.
Algunes gasolineres d'aquesta companyia fins i tot s'han vist obligades a deixar de vendre combustible, perquè no els funcionava.
La companyia ha atribuït la caiguda a l'allau de clients que tenien, i ha assegurat que estava "en vies de solució."
L'avançament del descompte, a partir d'aquest divendres
Les petites i mitjanes cadenes de gasolineres asseguren que la mesura els ha suposat un maldecap. El decret els obliga a avançar els diners de la bonificació i es queixen de no tenir prou múscul per fer-ho.
L'associació que agrupa les estacions de servei independents i franquiciades ha advertit que aquestes empreses sovint no compten amb prou liquiditat per avançar el descompte de 20 cèntims per litre.
En un comunicat, l'Agrupació Espanyola de Venedors al Detall de Carburants i Combustibles (Aevecar) ha advertit que les pimes i micropimes corren el risc fins i tot d'haver de tancar les instal·lacions davant la "impossibilitat" d'aplicar la bonificació.
Des d'aquest divendres, les estacions de servei podran sol·licitar un avançament del descompte que han d'aplicar. A partir de la setmana que ve el començaran a rebre.
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha detallat que hi haurà un formulari a la pàgina web de l'Agència Tributària que podran omplir les gasolineres que vulguin sol·licitar aquest avançament.
La CNMC vigila que les gasolineres no alterin preus
Des de fa uns dies, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha intensificat la vigilància per garantir que les estacions de servei no alterin els preus aprofitant el descompte de 20 cèntims per litre.
La presidenta de la CNMC, Cani Fernández, ha assenyalat que l'objectiu de la Comissió és que les mesures que el govern espanyol va aprovar dimarts "es traslladin plenament als consumidors i, en cap cas, puguin ser absorbides per la cadena en el subministrament".
Fernández ha afegit que la CNMC està al cas dels preus de totes les gasolineres cada dia i és capaç d'avaluar si hi ha o no pujades de preus.
El gasoil arriba a un preu rècord
El preu mitjà del gasoil a les gasolineres espanyoles ha batut un rècord aquesta setmana: ha augmentat un 2,2% i se situa als 1,837 euros el litre.
Pel que fa a la gasolina de 95 octans, ha registrat un preu mitjà de 1,818 euros per litre, segons les dades del Butlletí Petroler de la Unió Europea corresponents als dies entre el 22 i el 28 de març. És un augment del 0,3% respecte a la setmana anterior, però per sota del rècord registrat la segona setmana de març.
Tant el gasoil com la gasolina de 95 octans fa setmanes que baten màxims històrics, per sobre del rècord que havia estat vigent des de fa mes de nou anys, del setembre del 2012.
Des que va començar el 2022, el gasoil s'ha encarit un 36,37% i la gasolina, un 22,92%, i de mitjana per omplir el dipòsit cal gastar 26,95 euros més que a principis d'any i 18,65 euros més si es posa gasoil.
La pujada del preu dels combustibles s'emmarca en el repunt de la cotització del barril de Brent, que després del començament de la guerra a Ucraïna va pujar fins als 131 dòlars i aquesta setmana s'ha mogut entre els 106 i els 118 dòlars.
El preu dels carburants depèn de múltiples factors, com ara la cotització específica (independent del petroli), l'evolució del cru, els impostos, el cost de les matèries primeres i de la logística i els marges bruts.
D'aquesta manera, l'evolució en la cotització del cru no es trasllada directament als preus de la gasolina, sinó amb un decalatge temporal. És el fenomen que es coneix com a "efecte ploma" (els preus triguen a baixar) i "efecte coet" (els preus pugen molt ràpid).
- ARXIVAT A:
- Economia de butxacaEnergia