S'activa un telèfon per atendre en l'àmbit jurídic dones agredides sexualment

Una jurista especialitzada en violències sexuals atendrà els dubtes de manera gratuïta i especialitzada
Begoña Grigelmo Miguel Actualitzat
TEMA:
Agressió sexual

On anar si has patit una violació? Si t'han amenaçat per aconseguir sexe? Si t'han fet xantatge o t'han forçat? Com denunciar el cas si anaves borratxa o si no recordes com vas acabar al seu llit?

Són molts els dubtes que poden aparèixer després de patir un episodi de violència sexual; dubtes que també sorgeixen a nivell jurídic: puc denunciar això que m'ha passat?

Des de l'Observatori Noctámbul@s, que impulsa iniciatives per combatre les violències sexuals, van detectar que "hi ha molts telèfons d'atenció, també molts serveis d'atenció presencial, que estan dirigits a l'àmbit de les violències masclistes en general i fan molt bona tasca, però en canvi notàvem una deficiència en l'especialització de les violències sexuals en concret i, particularment, un buit pel que fa a l'assessorament jurídic, i volem ser un servei més específic en aquesta matèria", explica Sònia Ricondo, advocada especialista en violències masclistes de l'Observatori.


Línia confidencial i gratuïta

Per això acaben de posar en funcionament una línia de telèfon d'assessorament jurídic gratuït per a dones que han patit agressions sexuals. El número és el 608 87 12 37, s'hi pot contactar per telèfon o per WhatsApp i una jurista especialista en violències sexuals atendrà la dona. L'Ajuntament de Barcelona els ha fet costat i finança aquest projecte.

S'hi pot trucar des de qualsevol punt del territori de Catalunya i, a banda d'informar sobre la situació jurídica dels fets, també s'assessorarà la persona sobre altres qüestions relacionades amb l'agressió sexual, "respecte a quin servei es pot adreçar, si necessita anar al metge, o al psicòleg, si no tenen clar on s'han de dirigir... també farem una mica aquest filtre" -diu Ricondo- "i ho farem des d'una perspectiva de gènere i tenint en compte les circumstàncies personals de cadascú".

L'advocada, en aquests moments al capdavant de la iniciativa, explica que "l'objectiu d'aquest telèfon és assessorar jurídicament les dones que han interposat denúncia, les que estan enmig d'un procés judicial, però també aquelles que potser no l'han iniciat i volen saber si és viable o no, què en trauran, de la denúncia, com serà tot aquest procés".


Informació de qualsevol qüestió jurídica

La idea és resoldre qualsevol dubte que pugui aparèixer a nivell jurídic des del moment de patir l'agressió, fins i tot, per ajudar a identificar si la situació viscuda és realment de violència sexual i si el Codi Penal permet perseguir l'agressor.

"Moltes dones tenen el dubte: pensen que han patit un episodi de violència sexual, però no saben si poden denunciar-ho, o si valdrà la pena denunciar-ho o no", argumenta Ricondo, que afegeix que el procés gairebé sempre és llarg i dolorós per a les dones, i que cadascuna ho viu segons la seva situació personal.

"No és el mateix enfrontar-se a un episodi de violència sexual i a un possible periple judicial, des de diferent classe social, ètnia o situació jurídica" - puntualitza l'advocada -, "no és el mateix denunciar o anar a judici, per exemple, per a una dona que no té papers que per a una que està regularitzada, per a una que té recursos econòmics, que per a una que no en té... Hi ha circumstàncies molt diverses i a vegades la situació particular és molt complicada, i l'acompanyament jurídic s'ha d'abordar des de tots els punts de vista."

L'agressió sexual als jutjats, una assignatura pendent

Sònia Ricondo explica també que les dones que s'enfronten a un periple judicial per un cas de violència sexual sovint es veuen abocades a viure tot el procés molt soles, fins i tot, sense advocat: "Moltes dones no poden accedir a un advocat d'ofici gratuït perquè traspassen un límit establert per la llei per tenir dret a un assessorament lletrat sense despeses".

Actualment, el llindar per tenir dret a la gratuïtat està en 1.128 euros bruts per a una dona sola sense càrregues familiars -uns 900 euros nets-, o 1.411 per a una mare amb tres o menys fills, "si traspassa el llindar no podrà tenir advocat d'ofici, i molts cops, si la dona no pot pagar una assistència privada, acabarà anant sola al jutjat". 

Als jutjats, ara per ara, existeix un torn d'assistència gratuïta específic de violència masclista, 24 hores, que també atén agressions sexuals, però només si es produeixen en l'àmbit de la parella o l'exparella. En canvi, si l'agressió sexual és fora de l'entorn familiar, no hi ha advocats d'ofici específics, ni tampoc un torn ininterromput d'assistència jurídica gratuïta i universal.

Amb aquest servei de nova creació es vol cobrir d'alguna manera aquest buit, i oferir assessorament gratuït i confidencial especialitzat en violències sexuals per ajudar també a fer el camí judicial de la dona agredida una mica més fàcil, en un entorn que no ho és.

"Quan una dona denuncia, busca protecció, seguretat i empatia", destaca Sònia Ricondo, que admet que cada cop hi ha serveis que s'estan especialitzant més en l'acompanyament, sobretot des de l'àmbit policial. Però insisteix que en el sistema judicial encara detecten "una falta de perspectiva de gènere, una manca de formació en el pla més emocional de saber com adreçar-se a la víctima, de saber interpretar què pot estar sentint ella en cada moment i quines reaccions pot tenir, emocions que a vegades podem no entendre perquè no hem patit el què ha patit ella".

L'advocada explica que normalment la dona arriba a judici en un estat molt vulnerable, i rebre un tracte poc especialitzat als jutjats "no ajuda ni en l'aclariment dels fets ni en la recuperació emocional de la víctima".

A través de la nova línia telefònica, la jurista que atén el servei pot explicar a les dones que han patit violència sexual com seran els moments més delicats del judici, què es trobaran i què en poden esperar.

Ricondo posa com a exemple que "se'ls pot ajudar a saber una mica a què s'enfrontaran, què implica tenir una acusació particular, tenir un advocat o no tenir-lo, quines preguntes els pot fer el jutge, quines l'advocat de la defensa -que també és molt complicat aquest moment".

Si hi ha intimidació o violència és agressió sexual

Es considera que una dona ha patit un episodi de violència sexual si ha viscut una experiència de sexe a partir de la força, el xantatge, les amenaces, les drogues o l'alcohol... o, en definitiva, de qualsevol mitjà que hagi vulnerat la seva llibertat, amb intimidació o violència.

En opinió de l'advocada de l'Observatori Noctámbul@s, "la identificació d'aquests escenaris com a episodis de violència sexual hauria de venir de la mà de l'educació i la prevenció perquè totes les persones, tinguin l'edat que tinguin, siguin capaces de veure que això són expressions de violència sexual, i no només la violació, que és la part més explícita de la violència sexual".

Insistint en la via de la prevenció i l'educació, des de la web violenciessexuals.org, també promoguda des de l'Observatori Noctámbul@s, s'ofereixen molts recursos i també s'exposen exemples de situacions d'agressions sexuals, amb frases que ajuden a identificar-les, com les següents:

  • "Si t'amenaça."
  • "Si et fa xantatge."
  • "Si et crida o et manipula emocionalment."
  • "Si et diu que et deixarà si no feu sexe."
  • "Si li dius al principi que sí i després no vols seguir."
  • "Si dubtes i et força. Si dubtes i es riu de tu."
  • "Si es posa violent."
  • "Si estàs borratxa i no volies."
  • "Si la teva parella et força a mantenir sexe o pràctiques sexuals que no et venen de gust."
  • "Si t'enganya d'alguna manera perquè quedis amb ell."
     

Línia d'atenció contra la violència masclista, al telèfon 900900120 o per WhatsApp 601001122, emergències 112, el telèfon d'atenció a les víctimes de Delictes de Barcelona 900121884 i el Telèfon d'Infància Respon 116111, són altres números on es pot demanar ajuda.

ARXIVAT A:
Agressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut