S'ajorna el ple del Parlament enmig de la confrontació entre JxCat i ERC per l'escó de Torra
- TEMA:
- Parlament de Catalunya
Després d'una tarda caòtica, en què el ple s'ha suspès provisionalment en tres ocasions, la Junta de Portaveus ha decidit ajornar el ple del Parlament fins la setmana que ve, els dies 5, 6 i 7 de febrer.
Tot plegat, després d'una jornada marcada per la retirada de l'escó de diputat al president de la Generalitat, Quim Torra, en què s'ha tornat a posar de manifest la confrontació entre JxCat i ERC i ha deixat molt tocats tant el govern com la legislatura.
La Junta ha pres aquesta decisió amb els vots a favor de JxCat, Cs, PSC i Catalunya en Comú Podem. A dos quarts de sis havia de començar un debat monogràfic sobre la corrupció, a proposta de Ciutadans. El mateix partit taronja, però, ha estat un dels que han votat a favor d'ajornar el ple.
Fora de l'hemicicle, el diputat Nacho Martín Blanco ha dit a un grup de periodistes que volen "que es tracti com es mereix un assumpte tan important com la corrupció".
Trencadissa JxCat-ERC
Després de l'ajornament, el president de la cambra, Roger Torrent, s'ha reunit amb el president de la Generalitat, Quim Torra; el vicepresident primer de la cambra, Josep Costa; i els diputats Laura Borràs i Francesc de Dalmases:
La jornada d'aquest dilluns ha crispat encara més les relacions entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. Després que es confirmés l'ajornament de ple, el vicepresident primer de la cambra, Josep Costa, ha piulat una frase del primer ministre britànic Winston Churchill, canviant "guerra" per "conflicte":
JxCat no participa en les votacions
Com a resposta a la retirada de l'escó a Torra, JxCat ha decidit que cap dels seus diputats participés en el ple. El president del grup parlamentari, Albert Batet, ho ha anunciat després de defensar que "no es pot blanquejar una situació que no pertoca":
"Si Torra no pot votar, nosaltres tampoc votarem."
Torra perd la condició de diputat
El dia ha començat amb la decisió del secretari general del Parlament, Xavier Muro, de donar instruccions als serveis de la cambra d'executar l'ordre de la Junta Electoral i fer efectiva la pèrdua de la condició de diputat de Quim Torra.
Al migdia, la Mesa del Parlament ha acceptat aquesta retirada de l'escó, tot i que els representants de JxCat Josep Costa i Eusebi Campdepadrós havien proposat "deixar sense efecte" les instruccions del secretari general i confirmar la condició de diputat de Torra.
Després de la reunió de la Mesa, la col·lisió entre postconvergents i republicans ja era evident. Mentre Costa retreia a Torrent que hagués deixat JxCat sol en defensa de la condició de diputat de Torra, el president de grup d'ERC, Sergi Sabrià, demanava als seus socis de govern no caure en una "desobediència estèril":
JxCat aplaudeix Torra; ERC, no
Quan a les tres de la tarda ha començat el ple, Torrent ha acusat el Tribunal Suprem i la Junta Electoral de "segrestar" el vot de Torra i ha promès que intentarà revertir-ho. Tanmateix, ha insistit que cal protegir la "validesa" de les votacions del ple i, per aquest motiu, ha insistit que el vot del president de la Generalitat no es comptabilitzaria.
Aleshores, Torra ha demanat la paraula i ha demanat a Torrent que garanteixi els seus "drets com a diputat":
"Demano, president, l'oportunitat de defensar els meus drets i dir el següent: en una democràcia no hi pot haver-hi res per damunt de la voluntat democràtica i pacífica. Si permetem que un òrgan administratiu sense competències tregui i posi diputats a la seva conveniència d'acord amb una llei pensada per terroristes, permetin-me almenys, defensar-me. Per tant el que vota el Parlament és resolutiu o és simbòlic?"
Al final del discurs, l'hemicicle ha mostrat la imatge del trencament entre els dos socis de govern: consellers i diputats de JxCat drets aplaudint Torra mentre els d'Esquerra, entre els quals hi havia el vicepresident Pere Aragonès, asseguts sense aplaudir.
Crits de "delinqüent" a Torra
El moment més tens del ple s'ha viscut quan la portaveu parlamentària de Ciutadans, Lorena Roldán, ha dit "delinqüent" a Torra i Torrent l'ha cridat a l'ordre per considerar que era una "calúmnia" al president de la Generalitat.
Roldán ha reiterat el qualificatiu i Torrent l'ha tornat a cridar a l'ordre:
"Senyor Torrent, algú que és jutjat i declarat culpable d'un delicte tipificat en el Codi Penal és un delinqüent."
Després que tota la bancada de Ciutadans es posés dreta i cridés reiteradament "delinqüent", el president del Parlament ha suspès el ple.
PSC i comuns demanen eleccions
En el ple, tant socialistes com comuns han demanat a Torra que convoqui eleccions. El president del grup del PSC-Units, Miquel Iceta, ha defensat que "la legislatura està esgotada" perquè la divisió entre els dos partits del govern els "impedeix seguir governant". "Això no s'aguanta més", ha conclòs:
"Hem constatat una divisió insalvable i profunda entre els socis de govern: vostès no estan en condicions de seguir governant."
Per la seva banda, Jéssica Albiach ha emplaçat el president de la Generalitat a "defensar les institucions catalanes i la democràcia" i li ha demanat que no caigui "en el parany de la dreta" i convoqui eleccions un cop el Parlament hagi aprovat els pressupostos:
"Li demanem, per favor, que no faci el ridícul, es deixi de desobediències simbòliques i acabi amb dignitat com a president."
El PP hi veu "canibalisme polític"
El líder del PPC, Alejandro Fernández, ha acusat JxCat i ERC de protagonitzar un "espectacle de canibalisme polític" i ha dit que el procés sobiranista ha estat realment a "una lluita a ganivetades entre JxCat i ERC pel poder i res més que el poder":
"És cert que van intentar trencar Espanya, i no ho van aconseguir. Però eren tan caïnites que alguna cosa havien de destruir, i finalment van decidir destruir-se a si mateixos."
La CUP acusa JxCat i ERC d'abandonar l'independentisme
La formació independentista més minoritària a la cambra, la CUP, ha retret als dos partits del govern que hagin abandonat l'objectiu de la independència per les seves "trifulgues partidistes".
En roda de premsa, el diputat Carles Riera ha considerat "inacceptable" que Esquerra hagi optat per acatar la Junta Electoral sobre la retirada de l'escó de Torra i s'ha ofert a ocupar els espais necessaris a la mesa del Parlament "per garantir la plenitud dels drets civils i polítics" del president de la Generalitat.
Sense pressupostos de la cambra
En un ple marcat per l'excepcionalitat, la cambra ha tombat els pressupostos del Parlament i els del Síndic de Greuges. És la primera vegada que els pressupostos del Parlament són rebutjats a la mateixa cambra.
Fa dues setmanes, JxCat va acordar els pressupostos del Parlament amb els grups de Cs i PP i els va aprovar en una reunió de la Mesa ampliada, amb l'abstenció d'ERC, PSC i CUP i el vot en contra dels comuns.
Més tard, JxCat va expressar la seva voluntat de modificar els comptes per intentar consensuar-los amb ERC, la qual cosa va alterar la majoria necessària per tirar-los endavant.
En el ple d'aquest dilluns, tant els comuns com la CUP han rebutjat l'augment del sou als diputats un 1,75% per segon any consecutiu.
Aquest rebuig obligarà els grups a tornar a negociar els pressupostos de la cambra i del Síndic de Greuges.
En canvi, sí que han tirat endavant els pressupostos del Consell de Garanties Estatutàries i els de la Sindicatura de Comptes.
Quan ha acabat la primera votació, la dels comptes del Parlament, Torrent ha lamentat que Torra no hagi pogut votar perquè el seu vot ha estat "segrestat", unes paraules que han provocat la queixa de part de l'hemicicle:
"En aquest recompte de vots, hauria d'haver-se pogut comptabilitzar el vot que ha estat segrestat per la Junta Electoral."
Durant tota la tarda, desenes de persones s'han concentrat als afores del Parlament, convocats per l'ANC i els CDR, per reclamar que es garanteixin els drets de diputat de Torra i la sobirania de la institució.