S'ajorna la nova selectivitat: el govern espanyol la descarta per al curs 2023-2024

Un informe jurídic sol·licitat pel Ministeri d'Educació conclou que un executiu en funcions no pot aprovar un decret per canviar la prova
Redacció Actualitzat
TEMA:
Selectivitat

El govern espanyol en funcions ha ajornat un any la reforma de les proves d'accés a la universitat (EBAU), un fet que implica que no hi haurà canvis en la prova del 2024.

Així ho ha traslladat el Ministeri d'Educació i Formació Professional i Universitats a les comunitats autònomes i a la Conferència de Rectors, amb els quals s'ha reunit de forma telemàtica aquest dijous. 

D'aquesta manera, els canvis queden congelats almenys fins al 2025, segons fonts ministerials, que ho han confirmat a Efe. L'ajornament es deu al fet que els informes jurídics sol·licitats pel ministeri d'Educació, que dirigeix Pilar Alegría, no avalen que un govern en funcions pugui aprovar lleis o reials decrets, tret que siguin d'"extrema urgència", segons les mateixes fonts.

Una pissarra amb els horaris de les proves PAU del primer dia al campus Cappont de la UdL (ACN)

El passat mes de maig, arran de l'anunci, per sorpresa, de la convocatòria electoral per part de Pedro Sánchez, el Ministeri d'Educació va decidir "guardar en un calaix" l'esborrany del decret que regula la nova selectivitat, que s'havia presentat al febrer i que s'havia de començar a aplicar al juny del 2024, és a dir, per als alumnes que aquest setembre comencen 2n de batxillerat.

En una nota de premsa, el Ministeri d'Educació afegeix que, amb aquest aplaçament, també s'atén "la petició d'un any de moratòria per part de les instàncies universitàries i rebaixa la incertesa de docents, alumnes i famílies".

L'actual llei educativa (LOMLOE) dictamina un canvi en la selectivitat. La converteix en més competencial i menys memorística, cosa que ja s'està fent a Catalunya des de fa anys i que està en línia amb l'esperit de la LOMLOE per a totes les etapes educatives.


La reacció del govern català

La Generalitat lamenta que el govern espanyol no tingués a punt el decret que ha de regular les proves. Demana que concreti els canvis que s'hi introduiran perquè siguin coherents amb els nous currículums, més competencials, que ja s'apliquen a Batxillerat. 
La nova selectivitat s'havia d'anar implementant de manera progressiva fins a arribar a la prova definitiva el curs 2027-28, que inclourà una prova de maduresa. Ara caldrà veure si aquesta data també s'endarrerirà.
 

 

ARXIVAT A:
Educació Selectivitat
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut