Salah Abdeslam, l'home més buscat d'Europa

L'únic supervivent conegut dels atemptats de París és el principal sospitós que busca la policia belga en la macrooperació d'aquest cap de setmana

RedaccióActualitzat

Qui és Salah Abdeslam?

Salah Abdeslam, de 26 anys, és un dels quatre fills d'una família belga d'orígen marroquí, establerta al barri de Mollenbeek de Brussel·les. Amb un historial policial dens i llarg per robatoris i tràfic de drogues, segons els seus amics hauria portat una vida relaxada, dedicat a la bona vida, al futbol, al cannabis i a les dones, "gairebé una de diferent cada nit", però el responsable d'un centre de joves també l'ha descrit com a "tímid i agradable". Hauria perdut diverses feines per absentisme repetit, i hauria conegut el cervell dels atemptats de París, Abdelhamid Abaaoud, el 2010, a la presó, quan hi va anar a parar per robatori i tràfic de drogues.

Abaaoud va abraçar el radicalisme jihadista el 2013, i els germans Abdeslam, Salah i Brahim, podrien haver-lo seguit poc després, tot i que les persones del seu entorn asseguren que no es va notar. Només l'altre germà, Mohamed, ha dit aquest diumenge, entrevistat per una televisió belga, que fa sis mesos va notar un canvi en ells: van deixar de beure i van començar a resar, però no el va preocupar, fins i tot ho va considerar positiu:

"El fet de viure de manera més sana, de resar, de no beure alcohol, d'anar a la mesquita de tant en tant, no era pas directament un signe de radicalització, no tenien un discurs que fes pensar en una radicalització."

A pesar d'això, la radicalització hi era, perquè en Brahim va viatjar a Síria el gener passat, però no va aconseguir entrar-hi, i es va quedar a la frontera turca. En Salah, mentrestant, s'encarregava del bar Les Béguines, propietat d'en Brahim, però també hauria anat a Síria, perquè a l'agost va passar per Grècia, de tornada amb la seva pròpia documentació. El bar, per cert, el va tancar la policia nou dies abans dels atemptats perquè tenien constància que s'hi fumava cànnabis.

Mohamed s'explica

El germà de Salah i de Brahim, Mohamed Abdeslam, treballador de l'ajuntament de Brussel·les des de fa 10 anys i aparellat amb una dona catòlica, el van detenir després dels atemptats i el van deixar en llibertat sense càrrecs. Ara està concedint entrevistes per marcar distàncies del que han fet els seus germans, però alhora defensa Salah i li demana que s'entregui:

"Estic convençut que els meus germans no es van radicalitzar, per això no vam notar res, penso més aviat que els van manipular."

"És la meva convicció que ell no va matar ningú, Salah és molt intel·ligent, penso que a l'últim minut va decidir girar cua, potser va veure alguna cosa, o va sentir alguna cosa que no estava d'acord amb el què esperava i va decidir no anar fins al final del que volien fer ells. Desitgem que es lliuri, perquè ens doni les respostes que esperem, nosaltres, la seva família, però també les famílies de les víctimes.  I també perquè preferim veure'l a la presó que al cementiri."

La participació de Salah Abdeslam als atemptats

L'home més buscat a Bèlgica i a Europa, Salah Abdeslam, va fugir de París la nit dels atemptats gràcies a dos amics que el van anar a buscar en cotxe des de Brusel·les. Ell els va trucar demanant-los ajuda, a les tres de la matinada travessaven la frontera entre Bèlgica i França per anar a recollir-lo a París i a les nou del matí tots tres tornaven a creuar-la en direcció contrària. La policia els va parar, però Salah encara no estava en recerca, i van passar sense problemes. Els amics el van deixar en un lloc al nord de Brussel·les. Des de llavors la policia belga el busca sense èxit, tot i que sembla que aquest cap de setmana l'haurien vist a prop de Lieja, però no s'ha confirmat.

En un primer moment se'l buscava per haver participat en els atemptats, però després la policia també està treballant amb la hipòtesi que només hagués fet de xofer dels terroristes. El seu germà Brahim sí que hi ha la seguretat que va participar directament en els atemptats, i hi va morir, quan va fer explotar el cinturó que portava al restaurant  Comptoir Voltaire. Però el seu cinturó no va funcionar del tot bé, cosa que va salvar la vida a algunes persones que eren a prop d'ell. Es creu que Salah també portava un cinturó explosiu -als dos homes que el van portar a Bèlgica aquella nit els ho va semblar-, però que a l'últim moment podria haver canviat d'opinió, o potser va veure el que li passava al seu germà, i va decidir no suïcidar-se i demanar ajuda per fugir.  Aquesta hipòtesi inclou la possibilitat que Estat Islàmic també l'estigui buscant, per considerar-lo un traïdor.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut