Salellas: "Estrasburg deixa clar que l'independentisme mai podrà ser discurs d'odi"
Alerta Solidària: "Cada vegada que la família reial gosi trepitjar Catalunya, que el poble respongui amb pires monàrquiques i fotografies del rei amb flames"
Poc després que el Tribunal Europeu dels Drets Humans hagi condemnat Espanya per imposar pena de presó als dos manifestants que van cremar una foto dels reis a Girona el 2007, l'advocat dels dos joves ho ha valorat. Benet Salellas considera que el Tribunal d'Estrasburg ha fet "una esmena a la totalitat a la justícia espanyola" amb aquesta sentència on diu que cremar fotos del cap d'estat no és delicte d'incitació a l'odi sinó dret a la llibertat d'expressió.
"El que fa el TEDH és desmentir que una performance en un acte de protesta política pugui ser entesa, sota cap concepte, com un acte d'incitació a la violència. Per tant, en un context com el que tenim ara, el que fa Estrasburg és reafirmar absolutament el caràcter no violent del moviment independentista."
Per Salellas, la sentència és una "estocada molt profunda" contra el delicte d'injúries a la Corona i insisteix que Estrasburg deixa clar que l'independentisme i la crítica política a les institucions de l'Estat "mai podrà ser discurs d'odi".
"La sentència d'Estrasburg deixa clar que l'independentisme, que la crítica política a les institucions de l'Estat, mai podrà ser discurs d'odi i explica, amb una pedagogia lloable, que el discurs d'odi és atribuir al conjunt de la comunitat musulmana la comissió d'un atemptat terrorista. Discurs d'odi és la negació de l'holocaust, el discurs xenòfob."
Insten a fer "pires monàrquiques" cada cop que els reis visitin Catalunya
El col·lectiu Alerta Solidària, en representació dels dos acusats, ha convocat un acte aquest dimarts i dissabte per celebrar la sentència i demanen que els que hi vagi hi portin encenedors. El seu portaveu, Martí Majoral, han instat a fer "pires monàrquiques" per protestar contra la presència del monarca cada cop que visiti Catalunya:
"Cada vegada que la família reial gosi trepitjar el territori dels Països Catalans, que el poble treballador català respongui amb pires monàrquiques, fotografies del rei amb flames i que puguem convertir això en una bonica tradició, ara que estem a les portes de les Falles. Senyor pirotècnic, podem començar."
Els encausats afirmen que la sentència és una "victòria" que demostra la "persecució" de l'estat espanyol "contra la llibertat d'expressió".
"Una vulneració d'un dret fonamental com és la llibertat d'expressió només es pot donar en aquells estats que tenen aquestes mancances i que entenen que han de sobreprotegir les seves institucions i figures com la monarquia per sobre del dret a la llibertat d'expressió, i això és el que el tribunal tira en contra."
Cap dels dos encausats han participat a la roda de premsa però sí que hi ha hagut alguns dels setze encausats -que van acabar absolts- que posteriorment van cremar fotos en solidaritat amb ells.
En la seva sentència, Estrasburg no veu incitació a l'odi en la crema de fotos de Joan Carles I i Sofia a la plaça del Vi de Girona el setembre de 2007 i considera que l'acte com a protesta a la visita de l'aleshores monarca a la ciutat està emparat per la llibertat d'expressió i pensament dels joves.
L'Audiència Nacional va condemnar Enric Stern i Jaume Roura a una multa de 2.700 euros cada un per evitar la presó per un delicte d'injúries a la Corona amb l'advertència que si no l'abonaven s'executaria la condemna de 15 mesos de presó. El Tribunal Constitucional, tot i que amb matisos entre els seus membres, va ratificar posteriorment la sentència de l'Audiència i la defensa va elevar al cas al Tribunal d'Estrasburg.
Ara, la sentència per unanimitat de la cort europea condemna Espanya a indemnitzar els dos joves amb la mateixa quantitat de la multa i a 9.000 euros més en concepte de despeses.
- ARXIVAT A:
- Llibertat d'expressió