La ministra Elena Salgado, en una imatge d'arxiu (Font: EFE)
La ministra Elena Salgado, en una imatge d'arxiu (Font: EFE)
Madrid

Salgado nega que la reforma de la Constitució limiti l'autonomia financera de la Generalitat

La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, ha intentat tranquil·litzar la Generalitat sobre les implicacions que tindrà incloure un sostre de dèficit públic a la Constitució. Salgado ha negat que el canvi en què treballa el govern espanyol suposi una pèrdua d'autonomia financera, tal com ha denunciat el govern. En una entrevista radiofònica, la ministra d'Economia s'ha mostrat convençuda que Catalunya acceptarà el canvi quan veigi que permet "flexibilitat en situacions de crisi".

Actualitzat
En declaracions a la Cadena Ser, Elena Salgado ha defensat el límit que es vol incloure a la Constitució, cosa que ha aixecat recels a Catalunya. "Quan la Generalitat sàpiga de veritat quina serà la proposta que hi ha, aquesta flexibilitat per a situacions de recessió econòmica i en cas de desastres, i que no estem parlant de limitar l'autonomia financera, perquè es parla de dèficit i no de despesa, també li semblarà una bona idea", ha afirmat.

La vicepresidenta ha argumentat que la inclusió del sostre del dèficit és una "decisió autònoma", que el govern espanyol ha pres sense que l'hi hagi "obligat ningú" i que donarà "tranquil·litat" als inversors. Preguntada pel paper que hi han tingut Alemanya i França, Salgado ha contestat que "els grans països de la UE hem d'estar a l'avantguarda de l'estabilitat pressupostària".

Salgado ha donat alguns detalls del límit, com ara que, en situacions de creixement normal (quan el PIB augmenti entre el 2% i el 3%), el dèficit haurà de ser "zero", mentre que si supera el 3%, els pressupostos seran amb superàvit. En canvi, si el creixement és inferior al 2%, hi haurà marge per a un "petit dèficit". No ha revelat quin serà el percentatge permès, tot i que ha admès que anirà en la línia del que ha aprovat Alemanya, que és del 0,35% del PIB.

La ministra ha afegit que, encara que la reforma s'aprovi per la via d'urgència, el límit del dèficit no serà vigent fins al 2018 o el 2020.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut