Salmond: "No es pot guiar la gent fins al cim de la muntanya i després deixar-la caure"

En declaracions a TV3, l'exprimer ministre d'Escòcia, impulsor del referèndum del 2014, diu que "els catalans han d'estar preparats per aprofitar les oportunitats que apareguin"

Actualitzat

Escòcia té la vista posada en el nou referèndum d'independència, fixat per al 19 d'octubre del 2023 per la primera ministra, Nicola Sturgeon, encara que Downing Street s'hi nega.

L'excap de govern escocès, Alex Salmond, dubta que els tribunals britànics avalin la petició d'Edimburg per convocar-lo.

"Ara s'ha de pressionar més fort el nou líder conservador per aconseguir un referèndum acordat", diu Salmond, que argumenta que "els conservadors tenen una posició més dèbil que durant el lideratge de David Cameron, agreujada per la divisió interna al Partit Conservador i la crisi econòmica".

Per l'exprimer ministre d'Escòcia, "anar al Tribunal Suprem britànic ha de ser l'últim recurs. Els precedents demostren que una nació que busca la independència no aconseguirà més justícia als tribunals del seu país".

Salmond, al càrrec quan es va celebrar el referèndum del 2014, ha assistit a la 54a edició de la Universitat Catalana d'Estiu, a Prada, per parlar del dret a la independència i ha instat Catalunya a superar el fracàs institucional de l'1 d'octubre.

"Els líders independentistes han de proporcionar l'estratègia sense augmentar les expectatives. No es pot guiar la gent fins al cim de la muntanya i després deixar-la caure."


Considera també que "a Catalunya el moviment independentista ha de fer front a la falta de suport de la classe política a l'impressionat moviment popular que hi va haver". I assegura que l'autodeterminació és una qüestió política i del dret internacional, però en cap cas de la legislació nacional.

"El dret a l'autodeterminació no és una qüestió que afecti el Tribunal Constitucional espanyol o el Tribunal Suprem britànic. Cap sistema judicial pot passar per sobre del dret internacional."


El líder del nou partit independentista ALBA remarca el caràcter pacífic del moviment independentista català i ha insistit que l'estratègia política ha de fugir de les provocacions, sobretot dels tribunals. Salmond defensa que el diàleg obert amb el govern espanyol és necessari per consolidar un futur suport internacional.

"Els catalans han d'estar preparats per aprofitar les oportunitats que apareguin, encara que aquesta estratègia trigui 10 minuts, 10 hores, 10 dies o 10 anys."


Pensa que "no és una qüestió de paciència", que "a Espanya hi haurà moments en què el govern sigui més dèbil" i "aquests són els moments en què els catalans han de seguir avançant amb les seves demandes democràtiques",

L'exprimer ministre d'Escòcia assegura també que és important convèncer Madrid que les alternatives a un referèndum són més incòmodes i subratlla la necessitat de mantenir la mobilització.

"Mobilitzar-se dins el Parlament per dificultar la feina del govern i mobilitzar-se fora del Parlament per demostrar el suport popular i guanyar-se l'opinió internacional per aconseguir un referèndum acordat."


També coordinada internacionalment: "Cal més cooperació entre Irlanda, Escòcia i Catalunya, nacions que en les últimes tres dècades han avançat més en els seus objectius independentistes."

Salmond també s'ha referit al Brexit, que considera que ha obert una porta perquè Europa simpatitzi amb les nacions que volen independitzar-se però mantenir-se dins les institucions europees.

ARXIVAT A:
Procés catalàEscòcia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut