Gent fent cua per fer-la la prova PCR a Salt, aquest dijous (ACN / Àlex Freixas)

Salut alerta que la situació a Catalunya per la Covid és d'"estabilitat perillosa"

El coordinador de la Unitat de Seguiment de la Covid-19 alerta que encara es diagnostiquen 1.000 contagis diaris
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

La situació de la Covid-19 a Catalunya, quan falten 11 dies per a l'inici del curs escolar, és "d'estabilitat perillosa". D'aquesta manera l'ha definit Jacobo Mendioroz, coordinador de la Unitat de Seguiment de la Covid-19, que ha remarcat que no hem d'estar tranquils, sinó "atents" i sense oblidar les mesures de protecció i autoresponsabilitat: distància, mans, mascareta i reduir la interacció social. 

Mendioroz ha advertit que no es pot abaixar la guàrdia perquè la corba pot créixer exponencialment: 

"Estabilitat perillosa, perquè estem estabilitzats a 1.000 casos diaris, que no és poca cosa, i si això comença a pujar com ho ha fet en altres ocasions, ens podríem posar ràpidament en nivells realment preocupants.

1.000 diaris ja tensiona la part sanitària i representa un nombre d'ingressos i UCIs i, malauradament, defuncions, problemes a les residències, escoles amb aquests dubtes... Amb el doble o el triple, que és el que ràpidament pot passar si fem les coses malament, es podria complicar molt".

 

Mendioroz i Argimon han comparegut per valorar la situació de la Covid (ACN / Miquel Codolar)

 

Mendioroz ha matisat d'aquesta manera les paraules del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ha sintetitzat l'evolució de la pandèmia amb la paraula "estabilitat", que després ha redefinit com a "estabilitat tensa".

Argimon ha explicat que fa 4 dies que la corba "a poc a poc està baixant" i les dades es poden mirar amb "optimisme", però ha remarcat que, per saber quina tendència segueix la pandèmia, cal mirar a més llarg termini. 

 


Pugen els contagis a Tarragona

El responsable de Salut Pública ha informat que la velocitat de reproducció del coronavirus ha baixat a 1, és a dir, que cada persona infectada contagia, de mitjana, una altra persona. Pel que fa als percentatges de positius diagnosticats amb proves PCR, continua en el 7,2%, i "no varia" la pressió assistencial dels serveis sanitaris. 

Per regions, han comentat que la corba va baixant a l'Alt Pirineu, també a Lleida i a les Terres de l'Ebre, mentre que està estabilitzada a Barcelona i l'Àrea Metropolitana i puja a Tarragona ciutat. "Haurem de començar a posar-hi el focus, com a gran ciutat", ha explicat Argimon. També s'ha detectat "un repunt" a la Catalunya central. 

Una anàlisi que coincideix amb les dades epidemiològiques publicades en obert a dadescovid.cat, que indiquen que ha baixat el nombre d'hospitalitzats. Ara hi ha 684 malalts ingressats -36 menys que el dia anterior-, dels quals 126 són a l'UCI -dos més que la vigília. Respecte de dimecres, s'han notificat 6 noves defuncions i puja a 13.051 el nombre total de morts per la pandèmia a Catalunya. 

Salt és el primer municipi de Girona on s'han fet cribratges massius (ACN / Àlex Freixas)

 

El risc de rebrot continua sent alt i se situa en 186, un punt més que el dia anterior. 

Per Mendioroz, les restriccions per frenar la propagació del virus tenen "un clar impacte" per reduir els contagis, però han de ser "un últim recurs" i cal conscienciar la gent que és fonamental actuar individualment per protegir-se un mateix i els altres.

Per tallar les cadenes de contagis, Salut ha iniciat aquest dijous a Salt el primer cribratge massiu a la regió sanitària de Girona. 
 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut