Salut amenaça Sanitat de tirar pel dret i vacunar els més grans de 55 anys amb AstraZeneca
- TEMA:
- Coronavirus
Aquest dimecres, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, han publicat un article al diari La Vanguardia amb dues demandes molt clares cap al Ministeri de Sanitat: autoritzar la vacuna d'AstraZeneca per a més grans de 55 anys i l'ús de la segona dosi per augmentar el gruix de persones vacunades.
"Ens hi juguem la salut dels nostres ciutadans. O actuen ells o actuarem nosaltres", adverteixen els dos mandataris, sense concretar res més.
El Col·legi de Metges de Catalunya i el Col·legi de Farmacèutics ja van demanar al Departament de Salut que tirés pel dret i autoritzés l'ús de la vacuna per a la gent gran per augmentar la immunització en cas que es produeixi una quarta onada de contagis. Diverses veus científiques han alertat que Espanya s'està quedant sola amb aquesta política de vacunació.
Aquest dimarts, Argimon va apuntar aquesta idea tot i que va apostar pel canvi de criteri científic: "Amb les vacunes no es fan DUI", va dir. Segons ell, es tracta "d'evidència científica" per aixecar el topall davant un escenari d'empitjorament de la situació epidemiològica.
Argimon i Vergés asseguren que, al febrer, en el marc de la Comissió de Salut Pública i del Consell Interterritorial - formada per representants de les comunitats autònomes i el ministeri -, "van defensar enèrgicament que, com a mínim, havia de ser de 65 anys". A Catalunya, la població de 55 a 65 anys és prop d'un milió de persones: representa una setena part del total i Salut considera clau augmentar el gruix de persones vacunades en aquesta franja.
El criteri de la ministra de Sanitat, Carolina Darias, és que calen directrius tècniques i científiques per canviar l'edat de vacunació, per la qual cosa Vergés i Argimon demanen que el debat es faci, "i ràpid".
"El Ministeri de Sanitat ha de tenir més cintura i adaptar-se a les noves evidències. Només una administració sense competències és capaç de no aportar agilitat en la presa de decisions", carreguen Vergés i Argimón.
Molts països europeus, com Alemanya, França o Itàlia han canviat el criteri sobre l'edat de vacunació amb AstraZeneca, després que es publiquessin els resultats preliminars d'un estudi a Escòcia que indiquen una reducció del 81% dels ingressos hospitalaris de més grans de 80 anys a partir de la quarta setmana de rebre la dosi d'AstraZeneca.
En aquest sentit, l'Organització Mundial de la Salut ha recomanat l'ús del fàrmac per a més grans de 65 anys pel poc estoc de vacunes disponibles.
"Aquesta situació ha complicat molt l'estratègia de vacunació, com s'ha demostrat en col·lectius essencials. Per exemple, hi ha professors i policies més grans de 55 anys que encara no tenen torn per vacunar-se, mentre que els seus companys sí que ho estan", lamenten.
La consellera de Salut i el secretari de Salut Pública també reclamen al ministeri posar a disposició les segones dosis per poder vacunar el màxim nombre de persones possible. "Aquest mes hem d'aturar la roda", clamen. No comparteixen que les vacunes que té el Departament de Salut s'hagin d'administrar en la segona tanda "sense poder augmentar el gruix de persones vacunades".
La campanya de vacunació
A Catalunya finalitza en els pròxims dies la fase de vacunació a residents i personal sanitari. El Departament de Salut ha administrat les dues dosis al 82,3% dels pacients geriàtrics i al 60,4% de personal sanitari. Ara és el torn dels grups dependents i de les persones en atenció domiciliària: un 38% ja ha rebut la primera dosi.
Els professionals dels sectors essencials s'han vacunat amb AstraZeneca: el 30,4% dels mestres l'ha rebut; els agents dels cossos de seguretat i d'emergències superen el 64%, i els farmacèutics, un 55%.
Catalunya ha administrat la primera dosi a l'11% de la població més gran de 80 anys. En total, fins aquest dilluns s'han entregat un total de 774.027 vacunes.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus