Salut assumeix la gestió única de totes les residències de persones grans de Catalunya

La conselleria de Vergés es fa càrrec de l'atenció assistencial i mantindrà la coordinació amb el Departament de Treball i Afers Socials

RedaccióActualitzat

La situació i les queixes des dels geriàtrics a Catalunya, on els morts amb coronavirus ja superen el miler de persones, porta el Departament de Salut a fer-se'n càrrec. Hi haurà un únic comandament, que dependrà de la conselleria.

Ho ha anunciat en roda de premsa Chakir El Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, en la roda de premsa diària per informar de l'evolució de la crisi de la Covid-19.

"Serà el Departament de Salut qui gestionarà el centres residencials i també gestionaran cap on han d'anar els avis i àvies. Treball continuarà gestionant els recursos humans"

El Homrani ha afegit que, "ara mateix, el que ha de prevaldre és el criteri sanitari entorn dels nostres avis i àvies".

 

La conselleria que encapçala Alba Vergés es fa càrrec de l'atenció assistencial i mantindrà la coordinació amb el Departament de Treball i Afers Socials. Vergés ha anunciat que s'ha nomenat una directora única per gestionar tot el pla de residència. És Yolanda Lejardi, directora assistencial d'Atenció Primària.

Vergés ha remarcat que cal tenir una "cura especial" de les persones que viuen en geriàtrics:

"Les residències són, avui, el domicili per a moltes persones grans del nostre país, per a molts dels avis i àvies del nostre país. Són 64.000 persones grans que viuen avui en residències, que, per tant, volem tenir-ne cura especial"

 

La residència d'Amposta, habilitada per acollir pacients amb coronavirus
La residència d'Amposta, habilitada per acollir pacients amb coronavirus (ACN)

 

Vergés: "Els pavellons no són llocs adequats per als que viuen en residències"

En una entrevista al "Telenotícies Vespre" de TV3, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha negat que el canvi de departament de la gestió de les residències no suposa que hi hagi hagut cap "fracàs".

Vergés ha respost l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que reclama traslladar 100 avis cada dia a pavellons mèdics:

"Els pavellons no són llocs adequats per a aquestes persones que viuen avui en residències. Estem parlant de persones que tenen molta patologia, no només perquè són grans, sinó molta dependència, la majoria grau 2 i grau 3. Moltes d'elles també tenen demència i, per tant, desorientació. Per tant, un pavelló no és un lloc adequat per a la majoria d'aquestes persones. Per a algunes potser sí, però seran poques"

De fet, la consellera de Salut ha assegurat que algunes d'aquestes persones "també es poden atendre molt bé a les residències". Vergés ha dit que, a Catalunya, hi ha geriàtrics grans "amb capacitat de poder-se sanitaritzar bé" i on hi ha els professionals "adequats" per atendre'ls quan tenen problemes de salut.

 

 

 

Més d'un miler de morts als geriàtrics

A les residències geriàtriques, les xifres del coronavirus -tant de casos com de morts- creixen ràpidament. En concret, han perdut la vida 1.123 residents, 214 més que fins aquest dimarts, segons les últimes dades del Departament d'Afers Socials. Tot plegat ha posat en qüestió el model d'atenció a les persones grans, un dels col·lectius de més risc de contagiar-se del virus.

A més, es calcula que el nombre de diagnosticats frega els 2.500, inclosos els que són a l'hospital. Aquests són els números oficials. Però saber els reals és molt difícil, cosa que angoixa les famílies i els treballadors, que estan esgotats.

 

El goven ha admès errors en la gestió. Aquest matí, el conseller Chakir El Homrani, assegurava, a "El matí de Catalunya Ràdio":

"Una de les realitats que tenim és que hem arribat tard amb els EPIS pel mateix context a l'entorn del coronavirus perquè, quan s'han pres algunes decisions, s'ha fet que s'allarguessin processos i per això vam decidir comprar EPIS des del departament"

El Homrani, que ha avançat que part dels 170.000 testos de cribratge massiu es faran als centres de gent gran, també ha assegurat, sobre les dades, que les faciliten les mateixes residències i que tenen un marge d'error. 


També el president de la Generalitat, Quim Torra, va admetre fa uns dies que no s'havia informat adequadament del que està passant als geriàtrics.

La patronal de les residències privades havia exigit que les autoritats prenguessin el control sanitari dels centres. Ho va fer la presidenta del Cercle Empresarial d'Atenció a les Persones (CEAP) i de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Cinta Pasqual, en un manifest.

Per la seva banda, el síndic de greuges va decidir obrir una investigació reclamant transparència i una millor coordinació.

 

Situació complicada a Barcelona

La ciutat de Barcelona és un dels llocs on la situació és més complicada: s'hi concentren el 40% dels avis morts per coronavirus quan només són el 18% dels residents.

Algunes residències, com la Casa Asil de Sant Andreu de Palomar, s'han hagut d'espavilar sols per aconseguir tests, després de no haver-ne rebut malgrat la mort de 41 usuaris i tenir 55 treballadors de baixa. 33 residents del centre s'han traslladat a altres espais.

 

Exterior de la residència Amavir Diagonal, de Barcelona
Exterior de la residència Amavir Diagonal, de Barcelona

 

També s'ha començat el trasllat a l'Hospital del Mar d'alguns residents del centre Amavir Diagonal, on les famílies fa dies que es queixen de la situació de la residència, sense tests i amb la baixa de metges, infermeres i personal auxiliar.

Al Centre Parc Central 2002 de Nou Barris, de les 34 persones que hi havia fa unes setmanes, quatre han mort i tres més es troben en estat greu. Reclamen poder evacuar les persones amb símptomes i fer una desinfecció completa. De moment, sense èxit.

És el mateix que demanen els familiars del centre Vidal i Aunós, una residència pública que gestiona Eulen. Prop de la meitat dels residents han donat positiu de coronavirus i és impossible aïllar-los.

 

 

Impotència a molts municipis

La situació actual es viu amb preocupació a molts municipis, que veuen amb impotència com a les seves residències hi ha casos amb símptomes i els primers morts, però sense els tests no poden saber l'abast real de la malaltia.

A Balaguer, s'ha traslladat 12 persones sense coronavirus a pisos de la Fundació Bon Àrea de Guissona. La brigada municipal els porta cada dia el dinar de la residència.

 

Dues persones, en pisos de la Fundació Bon Àrea de Guissona, on s'han portat residents de geriàtrics de Balaguer
Dues persones, en pisos de la Fundació Bon Àrea de Guissona, on s'han portat residents de geriàtrics de Balaguer

 

D'aquesta manera, s'ha aconseguit més espai al centre sociosanitari Hestia per traslladar-hi gent gran amb la Covid-19 de residències de tota la comarca de la Noguera i que puguin rebre un tractament més adequat.

De les tres residències que hi ha a la capital de la Noguera, en dues estan en una situació complicada. Tant l'Ajuntament com els treballadors dels geriàtrics calculen que hi ha 21 morts per coronavirus entre tots dos centres.

 

 

Una situació similar es viu a la Fuliola, a l'Urgell, on hi ha hagut 17 morts a la residència municipal, una quarta part dels residents. La residència també reclama que es facin tests a tots els seus usuaris.

Als Pallaresos, l'Ajuntament ha portat a la Fiscalia la residència Nostrallar, on hi ha hagut 14 morts, per possible omissió del deure de socors. La direcció del centre reconeix una situació de col·lapse, però insisteix que s'estan complint tots els protocols.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut