La Covid persistent es tractarà com una malaltia crònica des de l'atenció primària
El Departament de Salut presenta una guia clínica per identificar i tractar els casos de Covid persistent, que afecten entre un 10% i un 20% dels contagiats
Es va contagiar de Covid i sis mesos després encara té símptomes: fatiga, dificultats per respirar, dolor a les costelles, febrícula, erupcions a la pell, cremor, aftes a la boca... És l'exemple que Salut posa de cas de Covid persistent.
Aquest no és un cas puntual: es calcula que entre un 10% i un 20% dels pacients continuen tenint símptomes un cop han superat la fase aguda de la malaltia.
Per fer-hi front, el Departament ha presentat una guia clínica per atendre aquestes persones.
Alba Vergés, consellera de Salut en funcions, ha parlat de "guia pionera", perquè ha explicat que Catalunya és el primer país a tenir una guia com aquesta, "sortida del sistema de salut amb la participació de les persones afectades".
Vergés defensa que és "una fita importantíssima" per a les persones afectades, i també per als professionals de la salut.
L'atenció primària, el primer nivell
I que està pensada per "donar una resposta integral a les necessitats de les persones que pateixen símptomes persistents" de Covid-19.
En aquest mateix sentit, Xavier Surís, codirector del Pla director de les malalties reumàtiques i de l'aparell locomotor, ha remarcat la voluntat de consensuar unes pautes d'actuació contra la Covid persistent.
També ha explicat que la guia "posiciona els equips d'atenció primària com a primer nivell de referència" per tractar la Covid persistent, amb el suport dels equips de rehabilitació, de salut mental i de treball social, que també ha qualificat de "principals" en aquest àmbit.
Mig miler de casos
Durant la seva intervenció inicial, Vergés ha explicat que s'han identificat, a Catalunya, 512 persones amb Covid persistent.
Una xifra, però, que Surís, en el torn de preguntes, ha admès que la xifra real és més alta.
Ha explicat que "fins ara no teníem, en els nostres sistemes d'informació, la manera de poder classificar les persones amb Covid persistent" i que "segur que n'hi ha moltes més" i que la guia ajudarà a identificar-les.
Participació ciutadana
En la roda de premsa de presentació de la guia també hi ha participat la portaveu del Col·lectiu d'Afectades i Afectats Persistents per la Covid-19, Sílvia Soler, que ha defensat que "la participació ciutadana ha de ser el model que enriqueixi les societats contemporànies i les faci més democràtiques i empoderades".
També ha volgut remarcar que "avui és un dia per celebrar, però també per denunciar que les Covid persistent portem més d'un any desateses".
Una desatenció que ha volgut aclarir que els afectats entenen que que "no ha estat per manca de voluntat, no és culpa de ningú"; "però ens hem sentit així", ha afegit.
També ha reivindicat que la guia "és un document viu que cal revisar" i ha demanat que es faci arribar "a tots els racons del país".
Les dones, més propenses
Preguntat per un perfil dels malalts de Covid amb símptomes persistents, Surís ha explicat que no existeix, però que "la majoria d'estudis diuen que les dones tenen més predisposició a la Covid persistent".
També que hi ha estudis que apunten a factors de risc com el fet de tenir molts símptomes al començament, i tenir obesitat.
Si bé és cert que les persones amb símptomes persistents de Covid-19 són majoritàriament dones d'edat mitjana, també poden ser persones joves sense cap malaltia prèvia.
Els afectats representen un problema de salut emergent, ja que aquests símptomes poden ocasionar un fort impacte sobre la qualitat de vida. A més, el pronòstic a llarg termini és desconegut.
Salut ja es prepara per tractar aquests casos com si fossin crònics i fer-ho des de l'Atenció Primària.
Calculen que "un percentatge important de persones amb Covid-19 hauran presentat símptomes més enllà de la fase aguda, i una part d'aquests casos persistents seran crònics (més enllà dels 3-6 mesos)".
Els símptomes de Covid persistent
Segons Salut, els símptomes més sovint associats a la Covid-19 persistent són: dispnea (dificultat per respirar), tos, fatiga, dolor toràcic, palpitacions, febre o febrícula, artràlgies i miàlgies (dolors a l'articulació i musculars), problemes digestius, cefalea, falta de concentració i de memòria, parestèsies (formigueig o adormiment), pèrdua de l'olfacte (anòsmia), pèrdua del gust (agèusia), dermatitis i conjuntivitis, entre d'altres.
També hi ha repercussions emocionals per la persistència dels símptomes: ansietat, insomni, depressió, irritabilitat... I molts acaben tenint un impacte en la salut mental.
La persistència d'aquests símptomes, que poden ser invalidants i en ocasions s'extremen en brots, condiciona la necessitat de fer un seguiment i una atenció acurada des de les consultes d'Atenció Primària, segons Salut.
Una de les grans dificultats amb la Covid persistent és també que no se saben les causes per les quals algunes persones tenen més facilitat per recuperar-se dels símptomes de la infecció més aviat que unes altres.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19Salut