Salut demana "abaixar el ritme" a Lleida, però descarta confinaments selectius
La consellera de Salut, Alba Vergés, s'ha mostrat amoïnada pels brots de coronavirus detectats els últims dies a Lleida, però hi descarta, de moment, cap confinament selectiu amb limitació de mobilitat, com el que es va fer a la conca d'Òdena al començament de la pandèmia.
"Ara, de moment, no plantegem confinaments selectius, entesos com els que vam haver de fer a la conca d'Òdena. De fet, la major part de la mobilitat es dona dins la mateixa zona on estem veient que estan augmentant els casos d'una manera important."
En declaracions a "El Matí de Catalunya Ràdio", Vergés considera que els casos de Lleida demostren que no es pot abaixar la guàrdia i ha reclamat als ciutadans que abaixin el ritme, que ajornin totes aquelles activitats que no siguin imprescindibles i prenguin totes les mesures higièniques i de distància social necessàries: en definitiva, que no abaixin la guàrdia.
"Demanem a la gent aquesta distància, mans, mascaretes i que només facin allò imprescindible, que tot el que puguin fer més endavant, ho facin més endavant. Abans de dir: 'Us heu de quedar a casa, no us podeu moure', els demanem que siguin molt conscients del que hi ha i abaixin el ritme de tot allò que han de fer, però amb molta precaució."
Vergés ha reconegut que el volum de casos de de la Covid-19 a Lleida és important i que potser caldrà prendre noves mesures.
"El volum de casos de Lleida comença a ser important i ens fa pensar que hem d'actuar."
Es demana als usuaris de la Franja que no vagin a l'Hospital Arnau de Vilanova
La titular al capdavant de Salut també ha aprofitat l'ocasió per demanar al govern d'Aragó que l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida deixi de rebre malalts procedents de la Franja fins que es controli la situació. En aquest sentit, demana als habitants de la Franja que vagin al seu hospital de referència, el de Barbastre, i així poder destensionar l'Arnau de Vilanova.
En qualsevol cas, Vergés ha destacat la necessitat de complir les mesures de prevenció i ha dit que a partir d'ara es vigilarà especialment el col·lectiu de persones grans i vulnerables de la zona afectada:
"A partir d'ara, que la incidència de casos en aquesta zona concreta és alta, actuarem sobre les persones vulnerables. També actuarem reforçant els missatges, protegint l'Hospital i preparant-lo per si hi ha un augment de casos, però sobretot la feina important és de totes i tots: que no arribem a contagiar-nos."
D'aquesta manera, ha respost la consellera de Salut l'afirmació d'aquest dijous de Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, que no descartava fer confinaments selectius a Lleida.
"En aquesta situació que estem ara potser, és millor sobreactuar que quedar-se curt, però em consta que la Generalitat ho està valorant amb molta cura i molt d'interès. Són brots molt més petits que els que s'havien identificat a l'Aragó, amb la qual cosa està bé pensar-se dues vegades les accions dures que es puguin implementar, però s'hi ha de pensar constantment."
A Espanya, hi ha una seixantena de brots de coronavirus. Les últimes dades indiquen un repunt a Catalunya, amb 385 nous positius. Les autoritats sanitàries centren l'atenció en brots com els de Lleida, sobretot els que estan vinculats a temporers. Actualment, a Catalunya, n'hi ha 8 que continuen actius: 6 a la regió sanitària de Lleida, 1 a la Vall d'Aran i un altre en un escorxador d'Avinyó, al Bages.