Salut: "El fantasma del confinament quasi el podem deixar enrere si som responsables"
Argimon afirma que es poden fer actes de festa major, però sense aglomeracions i amb distància
Quan ens tornaran a confinar? Aquesta és la pregunta que molta gent es pot haver fet davant els brots dels últims dies i que Salut vol capgirar. "No podem estar només obsessionats que ens confinarem. Ens hem d'obsessionar que no ens confinarem", ha resumit el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ha recordat que "hem de conviure amb el virus".
En la compareixença per valorar la situació de la pandèmia a Catalunya, Argimon ha remarcat que el confinament domiciliari és l'últim recurs i que el volen evitar:
"Un dels objectius que tenim clars és evitar confinament tant sí com no. El confinament és el tractament, ho sabem, però és un tractament agressiu amb efectes secundaris."
Entre aquests efectes ha mencionat que s'ha triplicat el percentatge de població amb ansietat, símptomes de depressió o malestar emocional i que es multiplica per 10 el consum d'hipnosedants sense prescripció mèdica.
Aquests efectes psicològics els noten més les dones que els homes, sobretot entre els 15 i els 44 anys i si tenen una situació laboral fràgil, segons ha comprovat Salut amb dades de 38.000 enquestes fetes entre el 21 d'abril i el 20 de maig.
Lleida com a exemple
El coordinador de la Unitat de Seguiment de la Covid19, Jacobo Mendioroz, ha celebrat que a Lleida, "gràcies a l'actitud de la ciutadania" i sense arribar a un confinament total, s'hagi revertit un brot "molt complex". El doctor ho ha posat com a exemple que no cal arribar a les mesures més extremes per aturar els contagis i la saturació de la xarxa mèdica:
"Mantenint un cert grau d'activitat, no tota la que haguéssim desitjat, s'ha mostrat clarament que es pot reduir una transmissió comunitària en un brot molt complex gràcies a l'autoresponsabilitat ciutadana. Això és molt important.
El fantasma del confinament quasi el podem començar a deixar enrere si som prou responsables amb com ens comportem. No és una hipòtesi, és un fet que ja ha passat en un lloc".
Els dos responsables de Salut han apel·lat novament a no abaixar la guàrdia, també quan s'estigui de vacances, i a fer una mobilitat responsable. "Que jo me'n vagi a un destí vacacional no fa que incrementi necessàriament el risc. El que l'incrementa és si jo no compleixo amb les mesures de seguretat i protecció", ha alertat Argimon.
Festes majors sí, però no com abans
Ara que és època de vacances i de festes majors, el secretari de Salut Pública ha remarcat que es poden fer actes, però no de la mateixa manera que se solien fer.
"Jo crec que se n'han de fer, però les hem de fer diferent. L'envelat no el podrem tenir, segurament. Hi hem de posar seny. Podem fer activitats que comportin distància de seguretat, evitar aglomeracions... Es pot fer una xocolatada, però no ens hem de posar tots l'un al costat de l'altre per anar-la a buscar ni compartir estris".
"No dic que anem bé, però no anem malament"
Argimon ha destacat que la situació epidemiològica s'ha estabilitzat els últims dies, sobretot per la millora al Segrià i a l'àrea de Barcelona, però ha advertit que "no ens podem relaxar" i ha definit el moment així:
"No anem malament. Jo no dic que anem bé, però no anem malament."
El responsable de Salut Pública ha explicat que el brot de Figueres encara no està controlat perquè no s'ha aconseguit encara que aplanar la corba.
A Amposta s'ha declarat un brot localitzat, però en una empresa molt gran, i això ha fet que l'índex de rebrot i la taxa de reproducció, l'anomenada R0, s'hagi disparat, i per això s'hi està fent un cribratge massiu, a més de 700 persones.
I a Castelldefels, un dels 16 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona amb restriccions, una mostra que la situació s'hi ha complicat és que la R0 ara és de 4 (cada persona infectada contagia, de mitjana, quatre persones més) i fa una setmana era de 2,2. Al conjunt de Catalunya, se situa al voltant de l'1.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Salut