Salut espera que a l'abril s'acabin les quarantenes i es pugui tractar la Covid com una grip
- TEMA:
- Coronavirus
A partir de finals de març o principis d'abril, la gestió de la covid-19 canviarà radicalment. Segons ha explica el departament de Salut, ja no es buscarà cas per cas de covid, sino que es faran extrapolacions a partir de mostres representatives. Les quarantenes també tindran canvis.
Ho ha avançat, en una entrevista a RAC1, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. "Comptar cas a cas començarà a tenir poc sentit si estem en la mateixa situació que ara", ha dit. És a dir, si l'evolució del virus és semblant i continua sent molt transmissible però afecta de manera lleu, majoritàriament.
En declaracions a TV3, Argimon ha explicat que cal anar "a un abordatge diferent". Si no, diu, no es pot donar resposta a moltes necessitats que te la ciutadania.
A la pràctica, voldrà dir que ja no es faran testos a tothom. Desapareixeran, també, les actuals quarantenes i només hauran de quedar-se a casa les persones que es troben malament, que tenen símptomes. Això sí, tot això sempre que no hi hagi cap sorpresa en forma d'una variant nova que torni a fer canviar el panorama.
"Si ets positiu no surtis al carrer i procura aïllar-te"
Argimon ha posat l'exemple del que ja es feia -o s'havia de fer- abans de la pandèmia: "Si sabem que tenim el virus de la grip, hem de fer aïllament o no?" I ha remarcat que quan es té febre anar a treballar o enviar els fills a l'escola "no ho hem de fer ara ni ho havíem de fer abans".
Vigilància epidemiològica reforçada
En previsió que aquesta situació arribi, Argimon ha explicat que Salut fa mesos que treballa en el que s'anomena "vigilància epidemiològica reforçada".
Aquest sistema, que ja s'aplica per monitoritzar la grip, consisteix "a recollir mostres de diferents punts de Catalunya, que abasten [una població d'] entre 300.000 i 500.000 persones" representatives del conjunt del territori.
"Amb això es pot estimar com va la incidència de la covid, o de la grip i alhora fer una vigilància molt mes acurada dels casos mes greus, que han ingressat a l'hospital, amb una seqüenciació del virus", fins i tot.
"Això ens donara una foto molt més completa", ha defensat Argimon, "però no comptarem cas a cas".
"Hem de ser optimistes"
Argimon ha admès que tot això canviaria si aparegués una nova variant del virus contra la qual les vacunes no protegissin. "Això seria un canvi, però hem de ser optimistes", ha dit.
També que fins arribar a aquesta nova fase "l'hivern el passarem malament", en el sentit que un nombre alt de contagiats, com l'actual, altera per força el funcionament de la vida quotidiana, tant en l'àmbit personal com en el laboral i econòmic.
Ara per ara, segons les dades publicades per Salut, Catalunya fa onze dies que bat successivament el seu propi rècord de contagis cada set dies.
Així, dilluns passat es van superar per primera vegada els 200.000 positius setmanals, xifra equivalent a un contagi cada tres segons, de mitjana, i que ha continuat creixent.
Així, entre l'11 i el 17 de gener s'han confirmat 222.756 contagis. Una setmana abans, entre el 4 i el 10, van ser 183.265.
El nombre actual de positius contrasta amb el d'un mes enrere: entre l'11 i el 17 de desembre se'n van confirmar 40.240.
Dilluns també es va batre el rècord de contagis diaris des de l'inici de la pandèmia: 45.363.
Argimon ha admès: "Anirem batent rècord de contagis perquè busquem, encara", però ha volgut posar l'accent en el fet que "portem entre cinc i sis dies que estem desaccelerant".
"Un altre punt importantíssim", ha afegit, és que "portem tres dies de frenada a les UCIs"; una tendència que el conseller ha atribuït al domini de la variant òmicron.
A les unitats de cures intensives, certament, el nombre de pacients fa tres dies que baixa.
Aquest divendres, Salut ha notificat 500 pacients crítics, els mateixos que hi havia dotze dies abans. Des d'aleshores s'havien enfilat fins als 529 notificats dilluns.
A Catalunya, abans d'aquesta onada, no hi havia més de mig miler de crítics per covid des de mitjan agost.
El nombre total d'hospitalitzats per covid-19, en canvi, encara va a l'alça i fa dos dies que són més de 2.700, una xifra que no es veia des de fa gairebé un any, a principis de febrer de 2021, quan la tercera onada anava de baixa.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19