Els experts recomanen posar una cinquena dosi de la vacuna de la tos ferina abans de l'adolescència (iStock)

Salut estudia una vacuna de reforç de la tos ferina a l'adolescència, com volen els pediatres

Entre el gener i l'abril del 2024 el nombre de casos registrats de tos ferina superen els 7.200

RedaccióActualitzat

Salut estudia introduir una vacuna de reforç de la tos ferina abans de l'adolescència, com reclamen els pediatres.

Ho demana la Societat Catalana de Pediatria, que recomana incorporar una dosi de reforç de la vacuna després dels brots de tos ferina apareguts aquest any a Catalunya.

La tos ferina és una infecció respiratòria aguda causada per un bacteri, que es transmet per les petites gotes projectades per la boca i el nas quan es tus.

És molt contagiosa i els símptomes inicials són similars a un quadre catarral amb una tos convulsiva. No comporta grans riscos més enllà de tos molt forta, seca i persistent, que pot durar fins a dos mesos.


Ara es vacuna fins als sis anys

La pauta actual de la vacunació per a la tos ferina és de quatre dosis en menors entre els dos mesos i els sis anys, però l'efectivitat de la vacuna decau passats els cinc anys.

L'increment de casos registrat a Catalunya aquest 2024 afecta sobretot els menors entre deu i catorze anys.

L'Associació Espanyola de Pediatria recomana des del 2005 administrar una cinquena dosi de reforç entre els dotze i els catorze anys, però fins ara només s'inclou al calendari vacunal d'Astúries.


S'han disparat els casos

Els casos d'aquesta infecció respiratòria s'han multiplicat de forma exponencial els primers tres mesos de l'any, amb especial incidència entre els deu i els catorze anys a la zona del Vallès.

En tot l'any passat hi va haver 566 casos diagnosticats de tos ferina. Entre el gener i l'abril del 2024 el nombre de casos ha pujat fins als 7.230. D'aquests últims, 4.650 casos (59%) estan confirmats microbiològicament.

També s'han incrementat de forma molt notable el nombre de notificacions de brots. S'han registrat un total de 394 brots amb 1.249 afectats, fet que representa una mitjana de tres afectats per a cada brot.

No hi ha una causa clara sobre per què Catalunya, i especialment el Vallès, registra tants casos de tos ferina en infants i adolescents.

La tos ferina és una malaltia molt contagiosa i la provoca un bacteri (Flickr)

La presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, Anna Gatell, ha destacat que els brots de tos ferina han passat en un any de tenir una incidència de 0,83 casos per cada 100.000 habitants el 2023 a 92,8 casos per cada 100.000 habitants el 2024. Gatell ha dit que, malgrat l'augment exponencial de casos, pocs han requerit hospitalització i només un malalt, que ja ha rebut l'alta, ha estat a la unitat de cures intensives.

La incidència de la tos ferina va disminuir dràsticament des que hi ha vacuna, i especialment als països amb altes taxes de vacunació. Però, així i tot, els brots de tos ferina es donen cíclicament cada tres o cinc anys. Els experts destaquen, a més, que ara aquesta malaltia "es diagnostica més".

A la Unió Europea, entre el 1998 i el 2018, s'han registrat cinc onades epidèmiques i, des del 2010, s'ha produït una epidèmia sostinguda, que conserva el patró cíclic.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut