Salut finança 19 projectes de recerca per teràpies, vacunes i prevenció de la Covid-19

El finançament suma 4 milions d'euros i alguns dels projectes podrien arribar a la població aquest mateix any

Eduard Querol/Xavier DuranActualitzat

Un total de 19 projectes de recerca i innovació per a la prevenció i tractament de la Covid-19 seran finançats pel Departament de Salut de la Generalitat a través de la Direcció General de Recerca i Innovació en Salut (DGRIS).

Els projectes inclouen teràpies, vacunes i tractaments preventius, estudis genètics i predictius. Alguns podrien arribar a la població abans de finalitzar l'any.

En el marc d'una convocatòria d'urgència, els projectes han estat seleccionats d'entre investigadors dels diferents centres de recerca sanitària compromesos amb l'aliança IRISCAT (Instituts de Recerca i Innovació en Salut de Catalunya), creada al desembre per potenciar aquest sector d'investigació.

Els 19 projectes s'han triat entre un total de 42 propostes. Es poden classificar en quatre grans grups: teràpies contra la Covid-19 (que clouen noves teràpies, teràpies d'anticossos i plasma, assaigs clínics amb noves combinacions i usos de medicaments ja comercialitzats, i assaigs clínics amb fàrmacs en investigació per a altres indicacions); vacunes i tractaments preventius; estudis genètics i, finalment, biomarcadors i estudis predictius.

VIH, tuberculosi, antitumorals, anticossos...

Alguns dels estudis amb el VIH, el virus que provoca la sida. És el cas del que exposa Julià Blanco, investigador d'IrsiCaixa i de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol:

"Nosaltres estem desenvolupant anticossos sintètics contra el SARS-CoV-2 per bloquejar l'entrada del virus a la cèl·lula. El nostre objectiu és desenvolupar aquest fàrmac com a teràpia per a pacients infectats pel virus per evitar la replicació viral."

Si els prototips d'aquest projecte funcionen bé, es podria plantejar una producció a gran escala a la tardor, per començar estudis en humans.

Un altre camí és aprofitar una vacuna que existeix des de fa un segle, però que un equip de l'Institut Germans Trias i Pujol va millorar fa vint anys, com explica Pere-Joan Cardona Iglesias:

"Hi ha molts estudis que demostren que la gent vacunada contra la tuberculosi, una vacuna de fa 100 anys i que nosaltres hem millorat, s'infecten menys pel coronavirus. Els nostres sanitaris son els que estan més exposats i és el grup prioritari."

Una altra iniciativa partirà de fàrmacs que des de fa anys frenen el creixement de tumors cancerígens, per veure si també aturen la Covid-19 en contagiats, com assenyala que Joan Seoane, professor ICREA i director de Recerca Translacional a l'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron:

"Es per a un perfil de gent que és positiva i per evitar que es converteixi en un procés agut. Per evitar que la infecció es faci més maligna, per evitar la progressió de la infecció."

Altres equips comencen de zero estudiant mostres de sang de pacients infectats. Així busquen respostes a si els infectats s'immunitzen i durant quant de temps, com explica Giuliana Magri, investigadora Miguel Servet de laFundació IMIM:

"Volem saber si tots o només alguns dels pacients infectats desenvolupen una resposta protectora mitjançant anticossos. I volem saber si les cèl·lules que produeixen aquests anticossos perduren després de la recuperació i durant quant de temps."

Es tracta d'un gran esforç, que ha mobilitzat científics de tot el món, com explica Pere-Joan Cardona;:

"El que hem fet és adaptar-nos a la situació, deixar tot el que fèiem i col·laborar amb gent de tot el mon. Tothom intercanvia experiències per mirar de descobrir com es podria solucionar aquest problema."

Aquests nous projectes s'afegeixen als vora 30 que es poden veure a la web de la Secretaria d'universitats i recerca sobre diagnòstic, tractament i epidemiologia de la COVID-19.

ARXIVAT A:
Coronavirus Recerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut