Salut inicia un cribratge pilot de Covid a farmàcies del districte de les Corts
Els resultats es comunicaran mitjançant l'aplicació La Meva Salut en un termini de 24 hores
L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha iniciat un programa pilot de cribratge de Covid-19 en 50 farmàcies del districte de les Corts de Barcelona, per així reduir els contagis pel virus i tallar la seva cadena de transmissió. En un comunicat, l'ASPCAT ha informat que les farmàcies lliuraran de forma gratuïta kits de test PCR a 32.600 persones d'entre 30 i 59 anys, prèvia notificació per carta o SMS a casa seva.
Aquest programa està destinat a ciutadans de les àrees corresponents als Centres d'Atenció Primària (CAP) Montnegre, Les Corts-Pedralbes i Les Corts-Helios.
Els que desitgin participar-hi podran dirigir-se a qualsevol de les farmàcies adscrites per recollir el kit de mostra de saliva. I el farmacèutic, que ha rebut formació específica, donarà les instruccions necessàries als usuaris perquè puguin recollir en els seus domicilis les seves mostres, que hauran de tornar a la farmàcia abans de les 12.00 de l'endemà.
Segons l'ASPACT, el cribratge segueix el model del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte (PDPCCR), en què les farmàcies barcelonines porten col·laborant 10 anys.
Resultats en 24 hores
L'autoritat ha notificat que aquesta estratègia garanteix la qualitat del servei, perquè dona resposta a aspectes de fiabilitat, recollida fàcil i seguretat per a les parts implicades. Un cop la farmàcia tingui l'evidència requerida, l'enviarà als laboratoris dels hospitals Sant Joan de Déu o Clínic, que comunicaran els resultats mitjançant l'aplicació La Meva Salut en un termini de 24 hores.
Després, els casos positius seran transmesos al gestor Covid del CAP corresponent, que es posarà en contacte amb l'usuari. El Departament de Salut durà a terme un test per persona, encara que seran els criteris de salut pública els que decidiran la quantitat de proves a fer.
Els cribratges duraran fins al 22 de gener i s'ampliaran a la resta de farmàcies de Catalunya si els resultats són satisfactoris, segons Salut. L'ASPACT ha comunicat que el pilot ajudarà a alliberar professionals d'atenció primària de la recol·lecció de mostres, per reservar-los només la gestió dels positius i dels contactes.
Aquest projecte sorgeix d'un encàrrec de l'agència al Consorci Sanitari de Barcelona, amb el suport del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), i els hospitals Clínic i Sant Joan de Déu.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19