Salut multiplica per 12 els rastrejadors encarregats de seguir les cadenes de contagi
Els treballadors de la xarxa de vigilància epidemiològica passaran de 50 a 608
La feina de rastreig de possibles contagis de Covid-19 la fan tres figures diferents: els gestors Covid dels CAP, que recullen la informació dels contactes més directes, sobretot els convivents; els anomenats "scouts", que des dels telèfons del 061 fan el seguiment telefònic dels casos aïllats a casa i dels contactes en quarantena, i el personal de la xarxa de vigilància epidemiològica, que han d'estirar el fil dels brots.
D'aquests últims hi ha 9 equips a Catalunya, però durant la primera i la segona onada no han pogut seguir totes les cadenes, fins al punt que el 50% dels contagiats no podia concretar on s'havia encomanat de la malaltia.
Ara, aquests equips es reforçaran. Aquesta setmana estan formant noves incorporacions, que multiplicaran per 12 els efectius que tenien abans de la pandèmia: de 50 es passarà a 608.
Els equips de la xarxa d'epidemiologia fan milers de trucades cada dia per intentar esbrinar on, quan i com hi ha hagut el contagi i aturar les cadenes de transmissió. Es tracta d'estirar el fil 14 dies enrere quan es desconeix l'origen del contagi.
És una tasca que, durant els primers 9 mesos d'epidèmia, amb prou feines s'ha pogut fer per escassetat de recursos. En el pic de les onades, tampoc. Per excés de casos. Però, un cop baixi aquesta segona, esperen poder fer-la, gràcies als nous contractes.
Per primer cop, TV3 ha pogut gravar un d'aquests equips. Mira aquí el vídeo del telenotícies:
Pocs rastrejadors des del començament
Després de la primera onada de coronavirus, una de les mesures que es va considerar bàsica per frenar la propagació dels contagis era, precisament, la creació d'una xarxa de rastrejadors.
La seva tasca és buscar de forma ràpida la cadena de contactes dels positius, persones que hagin tingut contacte a menys de dos metres, sense mascareta, durant més de 15 minuts.
Però aquesta feina, aviat es va veure superada per la insuficiència de rastrejadors i l'augment constant dels contagis.
Ara, si s'aconsegueix baixar el nombre de casos com es preveu i amb la contractació de més personal per a la xarxa epidemiològica, es vol arribar a tots els racons.
"Amb aquest reforç", diu el subdirector de Vigilància i Resposta a Emergències de Catalunya, Jacobo Mendioroz, "el que faran és poder explorar molt més el que passa abans del contagi, on es contagia la gent, de manera més estricta".
Però els recursos que calen són tant humans com tecnològics. Abans de la pandèmia hi havia registres que encara es feien manualment, amb un sistema informàtic obsolet. Ara s'han hagut d'automatitzar, s'han hagut de refer de cap a peus per poder creuar els brots.
"Hem de poder lligar-los tots en lloc i espai a través de l'aplicatiu informàtic", reconeix Mendioroz. "És el que hem estat treballant tot aquest temps, per tenir-lo ben desenvolupat i poder millorar l'origen dels contagis".
Ferrovial continua fent el servei
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha informat que s'ha renovat el contracte del telèfon 061 del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) a l'empresa Ferrovial i una filial. Des del Govern ho desvinculen totalment de la polèmica amb els rastrejadors, ja que es tracta de dos contractes diferents.
La concessió a la filial Ferroser de Ferrovial del servei de rastreig dels contactes de les persones positives de Covid-19 per valor de 17 milions d'euros el juny passat va crear un gran malestar en gran part de la sanitat catalana. Vergès ha admès que, de moment, no ha estat possible revertir" el contracte amb Ferrovial per al rastreig, a través dels escoltes o rastrejadors. Ha assegurat que "portem setmanes de revisió dels circuits de rastreig" per buscar alternatives.
El Departament de Salut va decidir al juny externalitzar el servei de rastrejadors i adjudicar aquest contracte per un valor de 17,6 milions en total, sense concurs i emparant-se en la normativa del primer estat d'alarma.
De moment, "el servei es necessita", ha conclòs la consellera.
La Plataforma en Defensa dels Serveis Públics ha criticat reiteradament que el govern mantingui amb l'empresa Ferrovial el contracte per fer el seguiment dels contactes dels casos de Covid-19, tot i que el Parlament el va instar a rescindir-lo de forma immediata, al juliol.
La plataforma, que agrupa diversos sindicats, associacions i marees, considera que aquesta feina de rastreig correspon a l'atenció primària, que necessita "tots els recursos sanitaris, també els privats".
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19