Agents de la Guàrdia Urbana fent complir el toc de queda en una fotografia d'arxiu

El govern espanyol no mou el toc de queda tot i que ho demanen la majoria de comunitats

Una desena d'autonomies ho han reclamat al Consell Interterritorial de Salut, però Illa respon que ho han d'estudiar
Redacció / ACN Actualitzat
TEMA:
Toc de queda

El Ministeri de Sanitat descarta avançar l'horari del toc de queda, tot i la petició de la majoria de comunitats autònomes en aquest sentit.

Una desena de comunitats autònomes han plantejat al Ministeri de Sanitat que es pugui aplicar a partir de les 8 del vespre o, fins i tot, de les 6 de la tarda. Ho han fet en la reunió del Consell Interterritorial de Salut, aquest dimecres a la tarda.

El ministre, Salvador Illa, ha informat, però, que no s'ha arribat a cap acord. I ha afegit que estudiaran la petició, encara que s'ha mostrat convençut que no farà falta:

"No hem arribat a cap conclusió. Ho valorarem, dins del diàleg permanent. Però hi ha mesures que s'estan fent servir i que ens permetran doblegar la corba, no tinc cap dubte d'això. Venen dies durs, però si complim tots amb les mesures, doblegarem la corba".

Illa ha argumentat que en el mateix consell s'ha expressat el temor que avançar el toc de quedi comporti "sobretot a les ciutats grans, la concentració de certes activitats en una determinada hora", que és just el que volen evitar.

Segons el ministre, amb el ventall de mesures que ara hi ha disponibles n'hi ha d'haver prou. "Si van servir per doblegar la segona onada, serviran per a la tercera", ha afirmat.

 

Policies vigilant el compliment del toc de queda a Àvila (EFE / Raúl Sanchidrián)

 

Illa ha manifestat que en el rebuig a avançar el toc de queda no hi han influït "gens" temes de majoria parlamentària -faria falta un suport ampli- ni de processos electorals.

En la mateixa roda de premsa, a Sevilla, el ministre ha anunciat que, un cop acabada la primera fase de vacunacions, el torn serà per als majors de 80 anys.

 


Argimon, obert a avançar el toc de queda

Al conjunt d'Espanya ja s'han superat els indicadors del pitjor moment de la segona onada. La situació a Catalunya millora pel que fa als contagis, però és crítica pel que fa a l'ocupació a les UCI i als ingressos hospitalaris. Aquesta és la raó per la qual es mantenen les restriccions actuals.

A part de prorrogar aquestes mesures, Salut no descarta avançar el toc de queda si s'aprova un nou estat d'alarma que ho permeti.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio que "estaria bé" avançar el toc de queda. En aquest sentit, assegura que el govern està "obert a tot", però demana "corresponsabilitat a l'Estat i al govern espanyol".

 


Frenar la interacció i la mobilitat

Argimon també ha defensat mantenir el confinament municipal i ha alertat que, si els números no baixen, s'hauran de prendre noves mesures. "Si les xifres van baixant, sí, i si no haurem de buscar una altra fórmula", ha respost a Catalunya Ràdio en ser preguntat sobre la possibilitat de mantenir el confinament municipal. En canvi, ha descartat tocar els horaris de bars i restaurants.

Ha apostat per esperar uns dies, i ha afegit que la situació és complicada i que d'alguna manera s'ha de "baixar la interacció i la mobilitat" per frenar els ingressos a l'UCI. "Anar a treballar i a casa", ha dit. A més, ha valorat que el 14F hi haurà una "taxa elevada d'infecció".

El secretari de Salut Pública ha insistit que el problema es troba a les UCI, tant a Catalunya Ràdio com a la compareixença posterior que ha fet per explicar l'evolució de la campanya de vacunació, i ha alertat que "això s'ha d'aturar".

 

Ábalos: "Tampoc és un drama canviar d'hora"

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha admès aquest dimecres que el decret que regula l'estat d'alarma vigent inclou mecanismes per modificar, "sense necessitat de passar pel Congrés", les mesures contra el coronavirus, com el marge que tenen les comunitats autònomes per aplicar el toc de queda.

Segons Ábalos, el mateix decret estableix que moltes d'aquestes mesures poden ser modificades pel govern, "sense necessitat" de sotmetre's a votació a la cambra baixa.

En aquest sentit, el ministre ha insistit, en un fòrum organitzat per la Cadena SER Extremadura, que "no hi ha cap drama" en el fet de modificar aquest decret, però ha avisat que s'ha de fer "d'una manera sostinguda", i tenint una visió "harmònica" i "integradora". "Tampoc és un drama canviar l'hora", ha emfatitzat.

Per això, ha defensat que "en això no hi ha posicions fonamentalistes, o com a mínim no n'hi hauria d'haver", i que "algú ha de rebaixar la seva intensitat perquè moltes vegades el que s'expressa no és la convicció d'una mesura, sinó la necessitat de polemitzar amb una altra administració", amb l'objectiu d'"intentar ocultar determinades responsabilitats".

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, en canvi, ha afirmat aquest dimecres, abans de la reunió de la Interterritorial de Salut, que canviar els límits horaris del toc de queda, que figuren en el decret de pròrroga de l'estat d'alarma que regeix actualment, hauria de ser "considerat" per la cambra baixa, ja que aquestes mesures van ser aprovades al Congrés.


Acord necessari entre les comunitats autònomes

A més, en l'article 10 del decret de pròrroga de l'estat d'alarma s'hi inclou que l'autoritat competent delegada en cada comunitat autònoma pot "modular, flexibilitzar i suspendre l'aplicació de les mesures previstes" en el seu àmbit territorial, a la vista de l'evolució dels indicadors sanitaris, epidemiològics, socials, econòmics i de mobilitat, prèvia comunicació al Ministeri de Sanitat".

Això sí, estableix que serà necessari comptar amb l'acord del Consell Interterritorial per garantir la "necessària coordinació en l'aplicació de les mesures", segons es recull en l'article 13 del decret d'estat d'alarma del 25 d'octubre.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Confinament Desescalada Fases de la desescalada Toc de queda
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut