Salut no farà tests massius de coronavirus a mestres i professors

El secretari de Salut Pública no contempla fer el que s'ha fet a la Comunitat de Madrid

RedaccióActualitzat

Salut descarta fer tests massius a mestres i professors per la tornada a l'escola. Ho ha dit Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública de la Generalitat.

Entrevistat aquest dissabte al programa "El suplement", de Catalunya Ràdio, Argimon ho ha argumentat recordant que tampoc s'ha fet amb els professionals sanitaris.

El motiu és que teniu una PCR negativa no és garantia que no s'agafi el virus poc després de prendre la mostra:

"La PCR és una foto instantània del moment, ens la fem avui, sortim d'aquí i podem agafar el virus, podem contraure el virus. Per tant només és una foto instantània."

Ho ha dit en resposta a la pregunta de si Salut té intenció de fer com la Comunitat de Madrid, que ha fet tests serològics a tots els mestres i professors.

Segons Argimon, aquest col·lectiu no és de risc i, per tant, no exigeix un tractament com a tal.

Més de 900 casos de 0 a 17 anys

Pel que fa a l'inici de curs, el secretari de Salut Pública ha assegurat que en la primera setmana segur que hi haurà casos, però no seran contagis contrets a les escoles.

Segons ha explicat, la setmana passada hi va haver a Catalunya més de 900 casos de coronavirus de nens i joves d'entre 0 i 17 anys, casos que arribaran als centres educatius.

ESCOLA

Un cas per cada 14.500 alumnes a les Terres de l'Ebre

I ho faran de manera diferenciada territorialment: Argimon ha assegurat que a les Terres de l'Ebre esperen només 1 cas per cada 14.500 alumnes, i en canvi 1 per cada 1.400 a la resta del territori.

En aquest sentit, Salut sí que farà tests massius a les escoles, però amb criteris territorials, on hi hagi més risc de contagi, no a col·lectius concrets:

"En aquelles zones on la infecció és més elevada, anem a buscar aquelles persones asimptomàtiques i a resseguir els seus contactes estrets, familiars, laborals, socials, i intentar controlar la infecció."

Pel que fa als contactes entre els alumnes i els seus avis, Argimon ha insistit que han de mantenir una relació el més normal possible, però prenent més precaucions.

Les residències, "massa protegides"

Argimon ha avançat que les restriccions a les residències de gent gran es faran més lleus en el futur, perquè, ha dit, ara "estan massa protegides".

Ha dit que ara mateix només hi ha un 1% de residències amb 5 o més casos de coronavirus, i que les persones que hi viuen necessiten veure els seus familiars:

"Que no se'm mal interpreti, però les persones que són a les residències de gent gran, un 40% amb deteriorament cognitiu, és necessari que puguin veure les seves famílies. Això ho hem canviat en les últimes setmanes i hem permès aquestes visites, però crec que encara hem de liberalitzar-les més."

"Hem de vigilar molt les persones que treballen en el món residencial per no portar-hi el virus a dins, però alhora hem de pensar que els últims anys de vida d'aquestes persones han de ser el més dignes possible i podem no morir de coronavirus, però morirem d'una altra cosa, de tristor, de pena, i per això deia que potser estan massa protegides."

Argimon també ha dit que estudia reduir de 14 a 10 els dies que dura la quarantena dels positius de coronavirus, però que encara no ha pres cap decisió.

escola
ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut