El secretari de Salut Pública de la Conselleria de Salut, Joan Guix, durant la roda de premsa d'aquest dilluns
El secretari de Salut Pública de la Conselleria de Salut, Joan Guix, durant la roda de premsa d'aquest dilluns
Barcelona

Salut obre diligències per aclarir responsabilitats sobre el brot de botulisme

Tornen a comercialitzar el bacallà, un cop confirmat que l'origen del botulisme era a les mongetes

Actualitzat

La Conselleria de Salut ha obert diligències informatives per aclarir responsabilitats sobre el brot de botulisme detectat la setmana passada i que manté ingressats dos bombers del parc de Palafrugell. Hores després que s'ha confirmat la presència de la toxina botulínica en un pot de mongetes blanques envasades, el secretari de Salut Pública de la Conselleria de Salut, Joan Guix, ha explicat que el departament ha reforçat la "vigilància epidemiològica activa". La conselleria també manté l'alerta sobre 31.248 pots de vidre de 400 grams de mongetes seques.

Els envasos afectats, tal com ja va avançar Salut Pública dijous passat, corresponen als lots L-146-16, L-155-16, L-166-16, L-160-16, L-127-16, L-120-16, L-082-16 i L-116-16, distribuïts a Catalunya amb les marques Bonpreu, Condis, Ifa Eliges i Aldi. Tots aquests lots s'han retirat del mercat i Guix ha fet una crida a retornar al supermercat qualsevol pot de mongetes dels lots assenyalats.

Els pots de mongetes afectats estan envasats a la Rioja per part de l'empresa Hermanos Cuevas, que ha indicat un error humà com a causa que les mongetes amb la toxina arribessin al canal de venda.

Aixecada la retenció del bacallà

Salut també ha aixecat la retenció dels lots de bacallà i ja s'han tornat a comercialitzar. Guix ha dit que la ciutadania en "pot consumir amb tota tranquil·litat", després d'haver-lo descartat com a causant del brot de botulisme. El secretari de Salut Pública ha explicat que, dilluns de la setmana passada, dia 27, un grup de bombers del parc de Palafrugell per dinar van menjar una amanida consistent en ceba, tomàquet, pebrot vermell -tots productes frescos, "no associats amb el botulisme"-, bacallà esqueixat i mongetes seques de pot.

L'amanida es va consumir en dues safates separades, amb els mateixos ingredients, i amb l'única diferència que en una hi havia salsa de calçots i en l'altra, no. El fet que els dos bombers ingressats fossin els únics que no van consumir salsa de calçots va reduir les sospites de ser els causants del brot al bacallà i les mongetes seques.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut