Salut alerta que no arriben prou vacunes: "Cada dia les dificultats són més grans"
- TEMA:
- Vacunes
El Departament de Salut alerta que falten vacunes per tirar endavant el pla de vacunació previst.
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha assegurat aquest dimecres que "dia que passa, dia que les dificultats són més grans".
I ha alertat que a mitjan març la variant detectada al Regne Unit, més transmissible, serà predominant a Catalunya.
Argimon ha recordat que Pfizer va retallar un 50% la tramesa de la setmana passada i que durant tres setmanes més arribaran un 10% menys de vacunes d'aquesta farmacèutica.
Això són 40.000 dosis menys que, amb tot, Argimon ha admès que compta que s'acabaran recuperant.
Pfizer diu que complirà
Precisament, aquest dimecres, Pfizer ha posat data a l'enviament de les dosis que s'havia compromès a enviar a la Unió Europea durant el primer trimestre que encara no han arribat.
Diu que serà a partir del 15 de febrer, d'aquí gairebé tres setmanes. I ha afegit que, per al segon trimestre, arribaran fins i tot més dosis de les pactades al principi.
De moment, però, la conseqüència de la retallada de Pfizer és que aquest dijous, quan comenci la distribució de la segona tramesa de vacunes existent, de 30.000 dosis, "les neveres estaran buides". Aquestes 30.000 dosis s'administraran entre aquest dijous i dilluns al vespre.
Argimon també ha explicat que l'"estoc estratègic" que s'havia reservat ja s'ha consumit, aquesta setmana, per administrar segones dosis i també primeres dosis en les denominades "residències vermelles", on encara no s'havia actuat en haver-hi positius.
Per tot plegat, de moment, hi ha 10.000 persones que no rebran la segona dosi al cap de 21 dies, com es feia fins ara.
Argimon considera que "això, en principi, no serà un problema", perquè la fitxa tècnica de la vacuna estableix un marge de fins a 42 dies per administrar la segona dosi, i Salut compta que aquestes persones la podran rebre al cap de 28 dies d'haver-se vacunat per primera vegada.
Una "muntanya russa"
El secretari de Salut Pública també s'ha referit al retard en l'arribada de les vacunes de Moderna, 8.000 dosis que finalment seran a Catalunya dilluns que ve, i no aquesta setmana. I a la reducció del 60% del nombre de vacunes anunciat per AstraZeneca, farmacèutica que produeix la vacuna desenvolupada amb la Universitat d'Oxford.
A més, ha remarcat que quan aquesta vacuna s'aprovi a la Unió Europea, previsiblement aquest divendres, caldrà "saber quin serà el límit d'edat" dels pacients als quals pot administrar-se, i que algunes veus asseguren que són els 65 anys.
Resumint la situació i les dificultats per mantenir el pla de vacunació, Argimon ha assegurat que "això és com una mena de muntanya russa" que obliga a "refer tots els plans".
Argimon, d'altra banda, ha defensat que "la Unió Europea ha de tenir una posició ferma" i reclamar a les farmacèutiques el compliment dels contractes de subministrament de vacunes. També que "és necessari conèixer el contingut de contractes", perquè la Unió Europea ha destinat molts diners públics a finançar el desenvolupament de les vacunes.
La variant britànica, predominant
Una muntanya russa que s'afegeix a la presència a Catalunya de la variant detectada al Regne Unit, que és més transmissible.
Argimon ha reiterat que "no som una illa" i ha recordat que el 8% de les mostres recollides a Barcelona ciutat ja són de la variant britànica. A partir d'aquí, i tenint en compte la transmissibilitat és més alta, ha avançat que "amb bastanta probabilitat" d'aquí cinc o sis setmanes, a mitjans de març, la variant britànica serà la predominant a Catalunya.
Argimon ha comparegut davant dels mitjans acompanyat de la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, i del cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Tomàs Pumarola.
Pumarola ha admès que el predomini de la variant britànica es pot traduir en més casos i més ingressos hospitalaris, però ha recordat que no és més virulenta. En aquest sentit, ha remarcat la importància de fer-ne una vigilància acurada i adoptar les mesures adequades.
200.000 vacunes administrades
Argimon ha resumit la situació de la campanya de vacunació explicant que ja s'han administrat unes 200.000 vacunes, de les quals 182.000 són primeres dosis i 18.000, segones dosis.
Les persones de 80 anys, primer
La compareixença informativa ha tingut lloc després que s'ha sabut que Salut podria alterar el pla de vacunació previst i fer passar les persones de 80 anys al davant dels professionals sanitaris que no estan en la primera línia de la lluita contra la pandèmia.
Així ho ha confirmat el secretari general de Salut, Marc Ramentol, en declaracions al programa "Els matins de TV3". Ha explicat que estan estudiant aquest canvi per protegir els ciutadans més vulnerables arran de l'aparició de variants més contagioses de la Covid-19, com la britànica, tenint en compte que ja se n'ha detectat la presència a Catalunya i al conjunt d'Espanya, on hi ha gairebé 200 casos confirmats i més de 150 sospitosos.
Encara sobre la campanya de vacunació, el director del CatSalut, Adrià Comella, ha qüestionat que es pugui immunitzar el 70% de la població a l'estiu si no augmenta la distribució de les vacunes, i ho ha qualificat de problema "molt greu".
A tall d'exemple, i en declaracions a Catalunya Ràdio, Comella ha explicat que per immunitzar el 70% de la població caldria vacunar 500.000 persones a la setmana, però Catalunya està rebent com a molt 60.000 dosis a la setmana. Si arriben més vacunes, Ramentol ha assegurat que el sistema està preparat per administrar-ne fins i tot les 24 hores del dia.
Més de 700 pacients a l'UCI
Aquest dimecres, les dades de la pandèmia actualitzades per Salut mostren que ja hi ha més de 700 pacients Covid crítics a les UCI.
En concret, són 705, d'un total de 3.021 malalts amb coronavirus ingressats en els hospitals catalans.
Tal com els responsables de Salut havien alertat que passaria, la pressió assistencial continua augmentant malgrat que els indicadors epidemiològics estan més estables.
La velocitat de propagació ha tornat a pujar una centèsima respecte del dia anterior, però continua per sota de l'1, que és el llindar que indica l'augment dels contagis. Ara, l'Rt és de 0,95.
El risc de rebrot també ha pujat, 1 punt, i és de 590.
En canvi, ha baixat un altre indicador important, la incidència a 14 dies per cada 100.000 habitants, que ha passat de 655,46 a 652,02 casos.
Argimon ha explicat que "estem baixant, però és una corba molt diferent a la segona onada", que va pujar i baixar ràpidament.
En aquesta tercera onada, en canvi, "tot és molt més lent", però amb la incertesa de no saber fins quan tindrem aquesta situació.
88 morts en un dia
En les últimes 24 hores, d'altra banda, s'han notificat 88 noves morts a causa de la Covid-19, que eleven el nombre total de víctimes mortals fins a 18.925.
- ARXIVAT A:
- Vacunes Covid-19 Coronavirus