Salut prepara un protocol perquè els tests d'antígens es facin a les farmàcies
Simón planteja dubtes, mentre que els farmacèutics es mostren predisposats a fer-los
El Departament de Salut prepara un protocol perquè la xarxa de farmàcies catalana pugui fer els tests d'antígens de diagnòstic de coronavirus.
La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, i el director de la Unitat de Seguiment de Covid-19, Jacobo Mendioroz, han explicat que treballen en un document marc per determinar totes aquestes condicions; unes condicions que han d'assegurar que els tests d'antígens "es faran amb totes la garanties de seguretat, de traçabilitat i d'interpretació".
Mendioroz ha afegit que volen evitar imatges, que s'han vist en altres països, de cues de gent "on estaven barrejades persones simptomàtiques amb asimptomàtiques" i que també cal garantir que les persones que faran les proves estaran correctament protegides.
Vergés ha defensat que utilitzaran qualsevol eina que "puguin posar a disposició del control de la pandèmia", però ha matisat que cal l'autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Agemed) perquè es tracta d'un test que no està considerat d'autodiagnòstic.
Sigui com sigui, encara hi ha molts dubtes que cal aclarir; entre els quals, si farà falta la recepta d'un metge, qui assumirà el cost d'aquestes proves ràpides i com s'entraran els resultats al sistema de salut garantint la protecció de dades.
També s'haurà de definir qui podria comprar-ne i en quins casos, així com la manera de gestionar els resultats, sobretot els positius, per no posar en risc ni els treballadors ni els molts pacients vulnerables, com la gent gran, que cada dia van a la farmàcia per altres gestions.
Els titulars de les farmàcies també plantegen els seus dubtes. Sandra Pasarisa, de la farmàcia Circi, creu que a més de "tenir protecció adequada" el més important és poder registrar el resultat.
Per Mercè Barau, de la farmàcia Barau Tribó, haurien de tenir uns protocols molt ben definits de seguretat: "Jo, en el meu cas, m'imagino fer-ho en una franja horària."
El president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona, Jordi Casas, ha dit al programa de TV3 "Tot es mou" que les oficines de farmàcia estan disposades a fer "tot el que sigui necessari per ajudar a combatre l'epidèmia i a descongestionar els CAPs". Però ha insistit que encara no està decidit com es farà i que estan en contacte permanent amb Salut.
Malgrat els dubtes, els farmacèutics asseguren que estan preparats, si s'arriba a un acord.
Casas ha explicat que els agradaria fer el test d'antígens de detecció precoç de la Covid com ja fan amb altres programes (la detecció precoç del càncer de còlon i del VIH).
De tota manera, perquè hi arribin els tests d'antígens, amb recepta, cal que ho autoritzi l'Agència Espanyola de Medicaments. I, per poder-los vendre lliurement, caldria, també, un canvi normatiu. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències, Fernando Simón, planteja més dubtes.
Simón alerta que hi ha proves que requereixen personal mèdic per prendre les mostres o per a la lectura dels resultats, i ha afirmat que els tests d'antígens dels quals es disposa ara mateix formen part d'aquest paquet.
També ha advertit que hi ha qüestions de competències i altres aspectes més complicats, com ara el que caldria fer amb una persona que es fa el test a la farmàcia i dona positiu. Un altre "risc", per exemple, és que el personal de la farmàcia s'infecti i, per tant, deixi desatès l'establiment.
De tota manera, creu que les farmàcies poden ser una ajuda important "sempre que tot això se solucioni correctament".
Pel que fa a la segona desescalada, que començarà dilluns que ve, el govern insisteix que s'ha de fer amb prudència per evitar els errors comesos a l'estiu. Tot i que els indicadors milloren, la pressió assistencial continua sent crítica, segons el Departament de Salut, que es mostra partidari que les farmàcies també puguin fer tests d'antígens.
Vergés ha assegurat que el pla de reobertura tindrà tres o quatre fases, que es revisaran cada 15 dies.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19Desescalada