Un test d'antígens negatiu (Europa Press)
Un test d'antígens negatiu (Europa Press)

Salut revisarà si han de fer quarantena els contactes vacunats d'un positiu d'òmicron

Canvi de criteri de la comissió de Salut Pública, que recomana que les persones vacunades no hagin de fer quarantena

Actualitzat

--Salut es veu obligada a rectificar i no farà fer quarantena als contactes estrets vacunats. Informació actualitzada en aquest enllaç--

 

Dubtes sobre qui ha de fer quarantena i qui no. En principi, a partir d'aquest dijous, a Catalunya tots els contactes estrets de persones positives amb la variant òmicron de la covid han d'aïllar-se, estiguin o no vacunats.

Aquest dimarts a última hora, però, la comissió de Salut Pública ha recomanat el contrari, és a dir, que les persones vacunades no hagin de fer quarantena.

Després d'aquest canvi de criteri, Salut ha assegurat que es reserva l'opció de tornar a avaluar quines accions emprèn per tal de garantir un eficaç control de la pandèmia "sense afegir més confusió a la ciutadania".

Un test de coronavirus negatiu
Un test de coronavirus negatiu (Pixabay)

"Dubtes" sobre el nou protocol

En un comunicat aquest dimarts a la nit, la conselleria de Salut assegura que té "dubtes" sobre l'aplicabilitat del nou protocol acordat per majoria a la Comissió de Salut Pública. El govern subratlla que el canvi que impulsa el Ministeri de Sanitat "difereix del seu propi criteri científic" i recorda que l'1 de desembre passat marcava també la quarantena per a vacunats contactes estrets de positius de variant òmicron.

Davant d'aquesta situació, la conselleria que encapçala Josep Maria Argimon anuncia que avaluarà "quines accions emprèn" per garantir un control "eficaç" de la pandèmia.

Canvi de norma per majoria

La comissió de Salut Pública, formada per tècnics del Ministeri de Sanitat i dels governs autonòmics, ha decidit per majoria canviar la norma publicada en l'actualització de l'1 de desembre del document "Estratègia de detecció precoç, vigilància i control de Covid-19".

Fins ara, els contactes de casos produïts per les variants òmicron, beta o gamma sí que estaven obligats a fer deu dies de quarantena domiciliària, encara que tinguessin la pauta de vacunació completa. A la pràctica, però, la confirmació del tipus de variant no estava disponible per a la majoria de contagiats.

La recomanació de Salut Pública és que, encara que no hagin de fer quarantena obligatòria, durant aquests deu dies limitin les activitats a les essencials, redueixin al màxim les interaccions socials i segueixin "escrupolosament" les mesures de prevenció, com l'ús de mascareta i la vigilància de l'aparició de possibles símptomes.

D'altra banda, Salut Pública insisteix en la importància d'accelerar la vacunació tant de les persones de més de 12 anys no vacunades, l'administració de les dosis de reforç als grups autoritzats i la inoculació els infants entre 5 i 11 anys.

Una farmacèutica mostra l'últim test d'antígens disponible en una farmàcia de Madrid
Una farmacèutica mostra l'últim test d'antígens disponible en una farmàcia de Madrid (EFE/Fernando Villar)

Màxim de contagis amb prop de 50.000 casos

Els contagis de coronavirus han assolit aquest dimarts la xifra més alta des de l'inici de la pandèmia amb 49.823 positius en les últimes 24 hores. La incidència en 14 dies ha sumat 86 punts i es dispara fins als 695 casos per cada 100.000 habitants.

L'indicador a 7 dies, que permet una avaluació dels contagis a curt termini, també registra una forta escalada i passa dels 377 als 427 casos per 100.000 habitants.

Amb una incidència que gairebé triplica la de fa un any, però, la situació a les unitats de cures intensives (UCI) és molt millor que aleshores, tot i que ja se supera el 15% d'ocupació per malalts de covid. En les últimes 24 hores s'han notificat 94 defuncions.

Un informe del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries amb data d'aquest dimarts recomana posar un topall de participants en esdeveniments públics i socials en les celebracions de Nadal, sense fer cap referència a restriccions en restauració o oci nocturn:

"Durant les celebracions de les festes de Nadal es recomana limitar les reunions socials amb familiars i amics, els àpats i festes d'empresa i els actes públics en què es puguin produir aglomeracions, a més de la protecció especial de les persones vulnerables"

Reunió entre Sánchez i els líders autonòmics

A tres dies de la nit de Nadal i amb un ritme de contagis desbocat a tot l'estat, el Ministeri de Sanitat no ha informat que s'hagi arribat a cap acord entre el govern espanyol i les autonomies sobre mesures durant les festes.

Aquest dimecres, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es reuneix amb els líders autonòmics en la Conferència de Presidents per abordar aquesta qüestió.

Algunes autonomies demanen aplicar noves restriccions, com Catalunya, que demanarà un retorn al toc de queda, a més de la limitació d'aforaments a la cultura, el comerç, l'esport i la restauració i no permetre trobades de més de 10 persones.

Una farmàcia de l'Hospitalet de Llobregat on no hi queden tests d'antígens
Una farmàcia de l'Hospitalet de Llobregat on no queden tests d'antígens (EFE/Toni Albir)
ARXIVAT A:
SalutCovid-19Coronavirus
Anar al contingut