Salut, sobre el coronavirus: "El nostre sistema està preparat per tractar qualsevol cas"
Reunió de l'equip tècnic del Departament de Salut (EFE/Andreu Dalmau)

Salut, sobre el coronavirus: "El nostre sistema està preparat per tractar qualsevol cas"

"Estem fent un desplegament important no per la gravetat de la malaltia, sinó per intentar eliminar el virus perquè no quedi a l'entorn", assegura Salut

RedaccióActualitzat

Missatge de tranquil·litat del Departament de Salut després de confirmar-se un segon positiu a Catalunya del Covid-19. Ha estat en una roda de premsa de la consellera, Alba Vergés; el secretari general de Salut, Joan Guix, i la gerent de Processos Integrals de Salut del Servei Català de Salut, Assumpta Ricart.

"El nostre sistema de salut està preparat per tractar qualsevol cas aplicant els protocols. Tenim una bona notícia des de la Xina: aquesta epidèmia està baixant."

Aquest ha estat el principal missatge de la consellera Vergés, reforçat per Ricart, que ha recordat que "ho hem demostrat en altres ocasions epidemiològiques més greus".

Salut recorda que els dos casos detectats a Catalunya són lleus i --molt important-- són importats: totes dues persones han estat a Itàlia, que és on s'han encomanat. I recorden:

"Estem fent un desplegament important no per la gravetat de la malaltia, sinó per intentar eliminar el virus perquè no quedi a l'entorn."

"Estem en una fase de contenció, que vol dir evitar que puguem tenir cap transmissió en la nostra comunitat."

 

Tot i això, admet que hi pot haver més casos:

"Durant un període de dies podem tenir un cert degoteig de casos, que no ens preocupen mentre siguin casos importats."

 

També destaca que els protocols estan vius i es van adaptant a la situació:

"El nou protocol augmenta la fiabilitat. Hi ha menys possibilitat que ningú s'escapi."

Salut, admet que això suposarà una càrrega per als laboratoris, però Ricart ha explicat que també s'estan reforçant en aquest sentit: estan habilitant més laboratoris que estiguin certificats per fer les proves i es treballa perquè n'hi hagi a totes les demarcacions. 

Guix es refereix al fet que es fa la prova a qualsevol persona que hagi estat en zona de risc i tingui algun símptoma. Justament, els dubtes de persones que han estat en aquestes zones de risc, especialment el nord d'Itàlia, ha disparat les consultes al 061, un servei que s'ha reforçat per fer-hi front:

"Les inquietuds que anem rebent de la ciutadania és de gent que han estat al nord d'Itàlia. Aquestes persones han de saber que no han d'anar enlloc a fer analítiques si es troben bé. Si es troben malament, i si compleixen els requisits que marca el protocol, se'ls farà la prova."

"Hem de tenir la prevenció que tindríem amb la grip estacional, com rentar-se les mans, mantenir distància amb la gent que presenti símptomes i, en cas de dubte, trucar al 061. Hem reforçat el servei."

 

I un afegit:

"L'ús de mascaretes de protecció, de moment, no té cap sentit al carrer"

 

I què passa amb els viatges previstos? Vergés també ha recordat que no està prohibit viatjar enlloc, però sí que es recomana evitar les zones de risc:

"Es poden fer viatges a qualsevol zona d'Itàlia que no siguin les quatre regions de risc. Es recomana no viatjar a cap zona de risc: la Xina, Corea del Sud, Singapur, el Japó i l'Iran, a banda de les regions italianes."

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut