Salut tanca 46 CAP i 462 consultoris per reorganitzar l'assistència pel coronavirus
Malestar a Osona per la possibilitat de tancar centres d'Atenció Primària, una opció que es vol evitar amb una proposta de reestructuració que sorgeixi dels professionals
Arran de la Covid-19, el Departament de Salut està reordenant els serveis sanitaris per optimitzar els recursos, i a tot Catalunya ja han tancat 46 CAP i 462 consultoris locals, segons ha informat el Departament. Això representa el 15% i el 75% de total, respectivament.
Fonts de Salut destaca que el tancament d'equipaments no implica que no donin assistència a la gent que els té de referència:
"Encara que no estiguin oberts al públic, continuen fent tasques assistencials, com visites per telèfon, eConsulta, seguiments de crònics, embarassades, vacunacions d'infants fins als 15 mesos, visites domiciliàries i a residències.
Salut afirma que s'han creat "nous circuits" que passen per concentrar punts d'atenció primària i donar prioritat a l'atenció més urgent, per "protegir pacients i professionals i mantenir atencions que no poden esperar".
Malestar a Osona pel temor de tancaments
A Osona, amb una població de 156.000 persones, la possibilitat de tancar Centres d'Atenció Primària per destinar professionals al pavelló esportiu Castell d'en Planes, convertit en hospital de campanya per a 160 pacients, ha provocat la protesta dels professionals.
I hem atès pneumònies no greus que trucarem demà, i demà passat i l'altre fins que estiguin bé. I les tornarem a valorar, I ho hem fet amb 60% dels que som, ens posem malalts també! I altres dispositius ens han demanat d'ajudar i també hi serem...#capcaptancat
Marta Serrarols Soldevila🎗 (@MSerrarols) April 6, 2020
En les últimes 24 hores representants del CatSalut i de les Àrees Bàsiques intenten trobar una solució.
Segons ha sabut Catalunya Ràdio, per evitar nous tancaments, els responsables dels CAP preparen, a petició de Salut, una proposta de reestructuració per atendre les necessitats de la zona amb una atenció especial a punts calents com les residències.
La doctora Serrarols, directora del CAP Vic sud, remarca que cal tenir en compte les singularitats:
"Quan realment se'ns va dir, encara que després sembla que no ho vam entendre bé, segons ens diuen, que no passava per tancar CAPs sinó perquè féssim una proposta, jo tenenc que això no pot ser tothom igual. És a dir, depèn de la disponibilitat de recursos que tinguis en aquest territori."
La secretària de Participació de Salut, Carme Bertral, manté que la reorganització buscar optimitzar recursos sense desatendre la població:
"Es mirarà on cal cobrir les necessitats. En cap moment es tanca cap CAP ni es reestructura res només per afavorir el pavelló. De cap manera".
Des de l'Atenció Primària defensen que són la porta d'entrada, que paren el cop i que atenent pacients a casa o per telèfon eviten ingresssos. Una feina de vegades invisible, diuen.
Més veus contra el tancament de CAP
La política de tancament de CAP "no és una bona idea" per a la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, que apunta que és en aquests centres on es detecta una gran part dels pacients lleus de Covid-19, molts dels quals no empitjoren i eviten arribar als hospitals, a més d'ocupar-se de les residències de gent gran més properes.
També l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya critica el "greu error" de clausurar centres i ha creu que el suport als hospitals de campanya no s'ha de fer en detriment dels CAP sinó que són àmbits "complementaris".
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Salut