Salut trencarà el polèmic contracte amb Ferrovial que feia seguiment de contactes Covid

El 31 de gener es posarà en marxa un nou circuit per millorar la detecció, seguiment i gestió amb contractacions directes des de Salut
Actualitzat
TEMA:
Covid-19

El govern rescindirà a finals de gener el controvertit contracte amb Ferrovial que feia el seguiment telefònic dels contactes dels infectats de Covid. La consellera de Salut, Alba Vergés ha anunciat que, a partir d'ara, Salut contractarà directament entre 450 i 750 nous gestors, que, a més del rastreig dels contactes estrets, tindran noves tasques per ser "més àgils" i fer un "seguiment més personalitzat".

"Fins ara, aquestes persones estaven en un "call center "on feien les trucades de seguiment als contractes estrets. A partir d' ara, a més a més, podran agendar les proves diagnòstiques del contactes estrets alliberant així una tasca d'Atenció Primària. Faran també un cribratge de salut emocional per derivar a qui ho necessiti als psicòlegs del 061. Identificaran també necessitats socials de cara a complir bé les quarantenes."

El contracte acabarà el 31 de gener, quan es posarà en marxa un nou programa de salut publica que, ha dit, millorarà el circuit de detecció, seguiment i gestió, "més àgil", individualitzat i més pròxim.  

Després de mig any, el govern donarà per acabat el 31 de gener aquest contracte, tal com havia anunciat arran de les crítiques de metges, infermeres i treballadors públics. Reclamaven que aquesta feina l'havia de fer personal de la sanitat pública i que el govern havia de destinar més persones i més recursos, en comptes de fer un contracte privat per valor de 17,6 milions d'euros.

La consellera ha explicat que els contractes es faran en funció de les necessitats del moment i que es compta amb un pressupost de 19 milions d'euros.

El director general de Salut, Marc Ramentol, ha concretat que s'incorporaran nous professionals per a la gestió administrativa i tècnics de salut pública, que passaran per un procés de formació. El pla desplegarà una nova eina tecnològica que, ha dit, "és l'evolució del sistema actual". I ha destacat que un dels nous elements del programa és que el seguiment es farà de manera propera al territori.

El sistema compta amb 3.000 professionals que van des del gestors Covid de l'assistència primària, els gestors escolars que ja hi ha, els professionals de Salut Pública i els gestors de seguiment contactes estrets, que des del mes de juny ja han fet 1,4 milions de trucades. Aquest últims són els que seran substituïts per professionals "contractats directament per Salut" i que ara tindran noves tasques.

 

 

Un contracte polèmic

La concessió a la filial Ferroser, de Ferrovial, del servei de seguiment telefònic dels contactes estrets de les persones positives de Covid-19 va crear el juny passat, un gran malestar en gran part de la sanitat catalana. La consellera de Salut, Alba Vergés va anunciar que s'estudiarien alternatives al contracte.

Metges i personal d'infermeria consideraven un error l'adjudicació del servei a una empresa privada i exigeixien a Salut que fos personal de l'atenció primària qui controlés els casos positius de Covid, com havien fet fins ara.

La Plataforma en Defensa dels Serveis Públics, que agrupa diversos sindicats, associacions i marees, considera que aquesta feina de rastreig correspon a l'atenció primària, que necessita "tots els recursos sanitaris, també els privats".

El Parlament també va instar el Govern a rescindir aquest contracte de forma immediata, al juliol.

Després de la primera onada de coronavirus, una de les mesures que es va considerar bàsica per frenar la propagació dels contagis era, precisament, la creació d'una xarxa de rastrejadors. La detecció de casos es fa des de l'atenció primària, i feia també el seguiment, però, aviat aquesta feina es va veure superada per la insuficiència de rastrejadors i l'augment constant dels contagis.

 

 

El contracte amb Ferrovial és per fer el seguiment telefònic a través d'un centre de trucades.

Membre de l'equip de vigilància epidemiològica de l'equip de rastreig


Altres contractes amb Ferrovial

El novembre passat es va renovar un dels contractes que Salut té amb Ferrovial, el del telèfon 061 del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), que el Govern va desvincular amb el dels rastrejadors, ja que es tracta de dos contractes diferents.

Aleshores, la consellera Vergès va admetre que, de moment, "no havia estat possible revertir" el contracte amb Ferrovial per al rastreig i va assegurar que es continuaven buscant alternatives als circuits dels escoltes o rastrejadors. Els recursos que calen han de ser tan humans com tecnològics. També s'estudiaven si calia fer front a una eventual indemnització a l'empresa.

 

El Departament de Salut va decidir al juny externalitzar el servei de rastrejadors i adjudicar aquest contracte per un valor de 17,6 milions d'euros en total, sense concurs, per la via d'urgència, emparant-se en la normativa del primer estat d'alarma.

ARXIVAT A:
Covid-19 Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut