Salut vol estendre les proves PCR a tots els "contactes estrets" d'un positiu per Covid
Realització de proves PCR en el CAP del Raval (EFE/Enric Fontcuberta)

Salut vol estendre les proves PCR a tots els "contactes estrets" d'un positiu per Covid

El nou secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, diu que, al Segrià, "si analitzem les dades epidemiològiques semblaria que tendim a l'estabilització"

RedaccióActualitzat

El Departament de Salut farà proves PCR a tots els "contactes estrets" de les persones que donin positiu per Covid-19. Ho ha anunciat aquest dimarts el nou secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

En la seva primera compareixença, Argimon ha assegurat que, al Segrià, "si analitzem les dades epidemiològiques, semblaria que tendim a l'estabilització" de la Covid-19 a Catalunya.

Fent la descripció de la situació actual a Catalunya, ha reconegut que "tenim una part del territori amb transmissió comunitària": al Segrià, la ciutat de Barcelona, el Baix Llobregat i Figueres.

Ha afegit, però, que "tenim una bona part del territori amb brots controlats, i aquí no podem fallar".

"En els propers dies no podem fallar. Hem d'intentar evitar que aquests brots arribin a ser brots amb transmissió comunitària."


Això passa per dues "accions molt ràpides":

La primera, l'increment la capacitat d'identificació i de rastreig de contactes, gràcies a la incorporació dels gestors Covid a l'atenció primària.

La segona, l'increment de la realització de proves PCR a aquests contactes, fins a triplicar-les.

Argimon ha assegurat que ja s'ha pogut triplicar la capacitat actual, de 8.000 PCR diàries, i es poden fer 24.000 proves al dia. I que la setmana que ve es tindrà capacitat per fer-ne fins a 30.000.

"Hem de reforçar la realització de PCR en els contactes estrets."


L'objectiu és que, per cada persona que doni positiu, "hem de poder identificar 10 o 15 contactes de mitjana", en funció de la vida social que hagi tingut, més enllà dels convivents.


La millor vacuna, la prevenció

De tota, manera, i en relació amb la vida social, Argimon ha volgut remarcar que "no podem caure en l'imaginari que tot ho solucionem amb les PCR", perquè encara no hi ha vacuna contra la Covid-19.

Això vol dir, ha afegit, que "durant mesos estarem convivint amb aquest virus" i que no es pot fer confinament cada vegada que hi torni a haver brots, perquè això té moltes conseqüències, sanitàries i socioeconòmiques.

En aquest sentit ha demanat la solidaritat ciutadana amb els col·lectius més vulnerables, la gent gran i les persones més desafavorides.

 

Josep M. Argimon, nou director de Salut Pública, en una imatge del novembre (ACN/Laura Fíguls)


Ara per ara, ha defensat Argimon, "l'única vacuna que tenim són les mesures de prevenció".

Una prevenció que, més enllà de les mesures d'higiene reiterades -distància de seguretat, rentat de mans i ús de mascareta- també passa, ha dit Argimon, per "mantenir un ritme social més baix del que habitualment podem tenir".


Argimon, substitut de Guix

Josep Maria Argimon ha assumit la Secretaria de Salut Pública dos mesos després que l'anterior responsable, Joan Guix, dimitís per motius de salut.

Quan ha presentat Argimon, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que compaginarà el càrrec amb la gerència de l'Institut Català de la Salut.

Argimon, per la seva banda, ha avançat que, a partir d'aquest dijous, compareixerà periòdicament per informar sobre l'estat de la pandèmia, dos o tres cops per setmana.

ARXIVAT A:
Coronavirus Desescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut