Lluís Salvadó, sortint del TSJ després de declarar aquest dimarts (EFE/Quique García)

Salvadó al·lega que la Hisenda catalana no va desbordar el marc autonòmic

En la seva declaració davant del Tribunal Superior de Justícia, l'exsecretari d'Hisenda s'ha desmarcat de l'organització del referèndum de l'1-O
Actualitzat
TEMA:
Hisenda catalana

El diputat d'Esquerra i exsecretari d'Hisenda Lluís Salvadó ha assegurat que l'Agència Tributària Catalana que va desplegar durant la passada legislatura es va mantenir sempre dins les competències autonòmiques.

Salvadó ha declarat durant tres hores al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya acusat dels delictes de malversació, revelació de secrets i desobediència.

Davant la jutge Maria Eugènia Alegret, ha explicat que el sistema e-Spriu que l'Agència Tributària Catalana va desenvolupar era una aplicació informàtica dissenyada per recaptar els impostos dels catalans d'una manera més eficient.

Aquests impostos, segons ha indicat, s'havien de transferir posteriorment a la Hisenda espanyola, dins dels límits estrictes de les competències autonòmiques.

Segons l'exsecretari d'Hisenda, el motiu pel qual va encarregar aplicacions noves i va incrementar el personal de l'Agència Tributària Catalana és que l'organisme funcionava al 50% de les seves capacitats quan va accedir al càrrec. Salvadó, ha explicat, va decidir desplegar-la al màxim, sempre dins dels límits autonòmics.

 

Salvadó saluda Pere Aragonès a l'arribada al TSJC (EFE/Quique García)

 

Es desmarca de l'organització de l'1-O

A més de negar el seu paper en la creació d'estructures d'estat, Salvadó s'ha desvinculat de l'organització del referèndum de l'1-O, que ha costat la imputació a nombrosos càrrecs del seu departament. L'exsecretari d'Hisenda ha apuntat que ell només es dedicava a la gestió tributària, sense ficar-se en qüestions d'índole política.

Com ja va fer en la seva declaració Josep Maria Jové, a qui se li va confiscar l'anomenada "agenda Moleskine" amb indicacions sobre un suposat full de ruta sobre la independència, Salvadó s'ha negat a sotmetre's a una prova cal·ligràfica, amb la qual la jutge volia comprovar si era l'autor d'algunes anotacions manuscrites que la Guàrdia Civil va intervenir en els escorcolls del 20S.

 

 

En la declaració davant del TSJ, Salvadó s'ha negat a contestar les preguntes de la Fiscalia i de l'acusació popular exercida per Vox i només ha respost a la seva advocada i a la magistrada instructora, que l'investiga en la mateixa causa que a Jové, exnúmero dos de Junqueras a Economia.

Alegret, jutge instructora de la causa contra Josep Maria Jové, s'ha declarat competent i ha ampliat la investigació a Salvadó, després de rebre l'exposició del jutjat 13 de Barcelona.

A diferència del 20 de setembre del 2017, quan va ser detingut en el marc de l'operació a la Conselleria d'Economia, ara Salvadó té la condició d'aforat perquè és diputat d'ERC al Parlament.

 

A Salvadó, mà dreta d'Oriol Junqueras a la Conselleria d'Economia, se'l considera una de les persones que va treballar, des de principis del 2016, en el disseny de les denominades estructures d'Estat, sabent que es tractava d'un objectiu anticonstitucional.

La jutge considera que hi ha indicis que demostrarien que va participar en la creació de la Hisenda pròpia o el Banc Central de Catalunya. També se l'investiga pel desenvolupament d'un sistema informàtic per recaptar impostos que s'hauria batejat amb el nom d'e-Spriu.

 

 

Sergi Sabrià, portaveu del grup parlamentari d'ERC

Suport a Salvadó fora del TSJ

Salvadó ha arribat a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, on l'esperaven bona part dels seus companys d'Esquerra Republicana de Catalunya, com el vicepresident Pere Aragonès o els consellers Chakir El Homrani i Teresa Jordà.

El president del grup parlamentari republicà, Sergi Sabrià, ha dit que la presència de Lluís Salvadó al TSJC és un altre acte de "repressió" judicial:

"Avui veiem una vegada més que la repressió no s'atura, que tornem a estar una altra vegada davant del Tribunal Superior de Justícia. Aquesta és una causa general contra tot l'independentisme, ho veiem als jutjats però també ho veiem contra la gent que pacíficament es manifesta al carrer."

També han anat a donar suport a Salvadó el president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, i el diputat de la mateixa formació Francesc de Dalmases, i per part de la CUP hi han assistit la diputada al Parlament Natàlia Sànchez i l'exdiputada Eulàlia Reguant.

ARXIVAT A:
Judicial 20S Referèndum 1-O Hisenda catalana
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut