Salvador Illa i Carles Puigdemont
Illa i Puigdemont han anunciat que es presentaran a la investidura (Europa Press)
Eleccions al Parlament

Salvador Illa i Carles Puigdemont, a la recerca d'una fórmula per ser president

Els socialistes tenen entre les opcions una entesa amb ERC i el Comuns, mentre que Junts vol refer una unitat independentista que no suma prou majoria

Enllaç a altres textos de l'autor

Marc Vidal

Cap de la secció de Política de Catalunya Ràdio

@marc_vi
Actualitzat

Les eleccions al Parlament han deixat un resultat tan enrevessat com es preveia. Amb un clar guanyador, el socialista Salvador Illa, i un Carles Puigdemont que no tira la tovallola i vol intentar ser president. 

Però les fórmules de l'un i de l'altre no són fàcils. El PSC necessita entendre's amb altres partits i una de les opcions més clares seria un acord amb Esquerra i els Comuns.

Però els republicans no s'hi han posat bé i, ara com ara, diuen que marxen a l'oposició. De fet, Esquerra i els Comuns són dos dels partits que han sortit més tocats de la cita amb les urnes. 

Sobretot Esquerra, que, tot i que va ser qui va prémer el botó de la convocatòria electoral avançada, ha perdut una tercera part dels escons que tenia al Parlament.
 

 

S'imposa l'autocrítica a l'independentisme

A l'altra banda, Carles Puigdemont també es vol presentar a la investidura, però l'aritmètica no li és favorable. La davallada d'Esquerra i de la CUP ha arrossegat tot l'independentisme i el pacte que va elegir Pere Aragonès com a president és història.

Com també s'ha esvaït l'impuls del 52% dels vots independentistes que va sorgir de les anteriors eleccions.

La sacsejada és important i l'autocrítica, després d'una legislatura de desavinences entre els tres partits, s'imposa. I és enmig d'aquest ambient enrarit que la voluntat de Carles Puigdemont de refer ponts és encara més complexa.

 

Es desferma l'eufòria al PP

Pel que fa a la resta de forces del Parlament, el PP recupera la vitalitat perduda després de l'aplicació de l'article 155 i, segurament, capitalitza, d'una banda, la desaparició de Ciutadans i, de l'altra, els votants descontents amb l'amnistia.

Pels populars, un altre factor de satisfacció és haver superat l'extrema dreta de Vox. I qui s'estrenarà al Parlament és un altre partit d'extrema dreta, Aliança Catalana, que ha entrat a la cambra amb dos escons, entre els quals el de l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols.

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2024PSCERCJuntsVoxCsPPComunsCUP
Anar al contingut