"Salvator Mundi", l'obra amagada de Leonardo da Vinci que pot emular la "Monna Lisa"
El quadre més car del món estaria en mans del príncep saudita Mohammed bin Salman, que el vol exhibir com a reclam d'un gran museu que s'ha de construir a la capital de l'Aràbia Saudita
No se sap qui va pagar 450 milions de dòlars --uns 380 milions d'euros-- per la pintura "Salvator Mundi", de Leonardo da Vinci, quan Christie's la va subhastar a Nova York, fa set anys. És, de llarg, el quadre més car que s'ha venut mai i està amagat.
L'obra, datada l'any 1500, representa Jesucrist, amb un vestit renaixentista, beneint amb la mà dreta i amb una esfera de vidre a l'esquerra, que simbolitza el seu paper de salvador del món.
No estava clar que fos del mateix autor que la "Monna Lisa", però diversos estudiosos van consensuar el 2011 que és una obra original de Leonardo da Vinci, encara que també hi ha qui ho qüestiona. És molt excepcional perquè és un dels pocs olis del pintor renaixentista que han sobreviscut i l'únic que està en mans privades.
Poc després de la subhasta, el Louvre d'Abu Dhabi va anunciar que s'exhibiria al museu i es va especular que el propietari era un príncep saudita poc conegut, Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan.
El comprador és per força, multimilionari, i un magnat àrab entra dins del més probable. Abans, un multimilionari rus tenia el "Salvator Mundi", un quadre que havia format part de la col·lecció de Carles I d'Anglaterra i que durant anys es va donar per perdut.
Un futur museu a Riad
Encara que no es pot assegurar, es creu que té el quadre el príncep hereu de l'Aràbia Saudita, Mohammed bin Salman, conegut entre altres coses com a sospitós d'ordenar l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi.
Es pensava que el príncep tenia l'obra de Leonardo da Vinci al seu iot de luxe Serene, però el quadre és a Ginebra, en les millors condicions de conservació, i aviat estarà a la vista del públic, segons revela la BBC, que ha parlat amb el professor Bernard Haykel, d'Estudis del Pròxim Orient a la Universitat de Princeton, i amb un alt funcionari del govern saudita, Saad al-Jabr, que tindrien informació directa del príncep.
Haykel li atribueix aquestes declaracions: "Vull construir un museu molt gran a Riad i vull un reclam que atregui la gent, com ho fa la Monna Lisa".
Mohammed bin Salman, conegut amb les inicials MBS, té 38 anys i plans ambiciosos per a l'Aràbia Saudita, més enllà del poder que acumula gràcies al petroli. El turisme és un dels objectius per continuar portant diners cap al país i aquí tindria un paper el "Salvator Mundi".
Leonardo de Vinci va pintar "La Gioconda" l'any 1503, va penjar al dormitori de Napoleó, la van robar l'any 1911 i ara està protegida per un vidre blindat al museu del Louvre. La seva fama mundial també l'ha convertit en diana d'un pastís per a atraure l'atenció sobre la crisi climàtica o l'han ruixat amb sopa per reivindicar el dret de tothom a una alimentació sana i duradora.
Ser un reclam mundial també té efectes indesitjats i es pot suposar que al museu que facin a la capital de l'Aràbia Saudita hi haurà totes les mesures de seguretat per al "Salvator Mundi" perquè no faltaran drets per reivindicar.
- ARXIVAT A:
- ArtAràbia Saudita