Salven una nena que tenia una agulla de dentista al cervell: operació inèdita a Sant Joan de Déu

L'incident va obligar a una intervenció excepcional, però es va resoldre sense que li quedés cap seqüela neurològica

RedaccióActualitzat

Un incident imprevisible al dentista ha acabat amb final feliç per a la Sara, la nena --de quatre anys-- a qui per error l'agulla de l'anestèsia per treure-li una càries li va quedar clavada i li va acabar arribant al cervell. Després d'una operació complexa a l'hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, li van poder extreure l'agulla i la nena torna a fer vida normal sense cap seqüela, segons ha avançat La Vanguardia.

Tot va començar en una consulta de dentista a l'Eixample, on la Sara havia acudit amb els pares per un procediment ordinari de tractament d'una càries. Li van punxar anestèsia, però quan el professional va extreure la xeringa, l'agulla s'havia quedat dins. "L'agulla no hi era, i aquí comença el malson", ha explicat la mare, Montse Llussà, al programa "Tot es mou" de TV3.

L'operació va ser el 19 de maig de l'any passat. Els pares han explicat que han hagut de passar "un procés que no ha sigut fàcil" i per això han trigat un temps a explicar-ho. "Va ser un accident fatal que va acabar de forma meravellosa, i volíem agrair-ho als professionals que salven vides".

Mira aquí l'entrevista amb els pares al programa "Tot es mou" de TV3:


A l'hospital per operar

Després de la sorpresa inicial, en veure que l'agulla s'havia quedat dins, diversos dentistes van intentar extreure-la, però sense èxit. Cada cop s'enfonsava més en la mandíbula. Al cap d'una estona, van decidir enviar-la directament a l'hospital Sant Joan de Déu, amb ambulància.

Un dels dentistes havia estudiat amb el cap del servei de cirurgia maxil·lofacial de l'hospital, Josep Rubio. Li va comentar el cas i li va demanar consell, i va ser ell qui va alertar el centre que arribava aquesta pacient --ell era fora, en un congrés.

Després d'un primer reconeixement abans de procedir a treure l'agulla, els metges van informar els pares que no ho podien fer, perquè no la trobaven. S'havia mogut i ja no era a la mandíbula. "Va passar el que no hauria d'haver passat, ni dentistes ni cirurgians s'expliquen com va poder migrar", ha dit Llussà.

L'agulla en qüestió, entre el cervell i l'orifici cranial per on va entrar

La mida de l'objecte, de només un centímetre, i les dimensions d'una nena d'aquesta edat, amb una distància entre mandíbula i cervell molt inferior a la d'un adult, van propiciar aquesta situació.

En aquestes condicions no podien operar i havien d'esperar a tenir disponible un quiròfan amb TAC. I això va permetre que Rubio, avançant la tornada del congrés, pogués dirigir l'operació.

Però van haver de canviar de plans. En el reconeixement previ a la intervenció, van veure que l'agulla havia arribat al cervell i això els va obligar a canviar el full de ruta de l'operació. Es tornava una intervenció molt més complicada, de vuit o nou hores de duració, i amb risc de lesionar alguna artèria o nervi important.

La nena a casa seva
La nena no ha tingut cap seqüela (@peyllussa)


L'agulla s'havia mogut empesa pels moviments musculars

En una situació imprevisible, l'agulla s'havia mogut des de la mandíbula fins al cervell empesa pels moviments musculars. I amb tanta mala sort que es va colar pel forat oval, un petit orifici a la base del cervell per on passen nervis i vasos sanguinis.

El risc, si no s'extreia, era que continués movent-se, empesa pels batecs del cor i la respiració, més cap endins del cervell, i causés danys.

Per tot plegat, tant el doctor Rubio com el neurocirurgià José Hinojosa es van posar al capdavant de l'operació i van aconseguir extreure l'agulla obrint les meninges. Tot va anar segons el previst i la Sara no va patir cap dany neurològic.

La nena va estar una setmana ingressada, però després ja va poder fer vida normal. Només li quedarà la cicatriu de la incisió, però en una zona que queda coberta pels cabells. "Ella en tot moment ho va viure bé, no va tenir dolor. L'endemà ja estava fent el pi, i va tornar a l'escola abans del que es preveia", ha explicat la mare.

El seu cas és excepcional, i per això els doctors que l'han operat l'han presentat en un congrés i en publicaran els resultats en una revista científica. "Ens van dir que no s'havien trobat mai res semblant", ha conclòs Llussà.

Vista de l'agulla que la Sara tenia al cervell
Vista de l'agulla que la Sara tenia al cervell

 

 

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut