Open Arms rescata 124 migrants de dos naufragis en menys de 24 hores
Algunes de les persones rescatades per l'Open Arms al Mediterrani central (Open Arms)

Salvini endureix la llei antiimmigració: multes milionàries a les ONG que fan rescats

Amb el nou decret llei, l'Open Arms el podrien multar amb un milió d'euros si entrés en aigües italianes

RedaccióActualitzat

El Senat italià ha aprovat una ampliació del decret de seguretat que atorga més poder al ministre de l'Interior, Matteo Salvini, per prohibir l'entrada a port als vaixells de les ONG que salven vides al Mediterrani, per detenir-ne els capitans i per imposar multes milionàries.

La sanció econòmica màxima, per exemple, que fins ara era de 50.000 euros, augmenta fins al milió d'euros.

El decret, a més, augmenta els diners destinats a la lluita contra les màfies que trafiquen amb persones.

Hi han votat a favor 160 senadors, mentre que 57 s'hi han oposat i 21 s'han abstingut.

La votació també ha estat una prova de foc per a la coalició de govern que integren la Lliga i el Moviment 5 Estrelles.

De fet, alguns senadors de la formació liderada per Luigi di Maio van votar contra l'ampliació del decret, que es convertirà en llei després que el Parlament ja l'havia aprovat.

Només falta que sigui ratificat pel president de la república, Sergio Mattarella.

Mentre uns senadors aplaudien el resultat, d'altres cridaven "vergonya".

A l'exterior del palau Madama, seu del Senat, també es van sentir crits en contra d'aquesta reforma legislativa i a favor dels migrants i dels que els rescaten al mar.

"Dret a emigrar, deure de salvar, prou morts al fons del mar."

 

Matteo Salvini (EFE / Angelo Carconi)

 

Salvini no ha trigat a celebrar la votació al Senat amb un missatge a Twitter.

"El Decret de Seguretat, més poder a les Forces de l'Ordre, més control a les fronteres, més homes per detenir mafiosos i camorristes, és Llei. Us ho agraeixo als italians i a la Beata Mare de Déu."

 

 

El nou decret, tot i que Salvini no en fa esment, endureix la situació de vaixells com l'Open Arms, que fa dies que espera -en aigües internacionals- poder desembarcar 121 migrants rescatats de dos naufragis entre dijous i divendres passat.

L'ONG catalana espera poder atracar al port de Lampedusa, a Sicília, però quatre dies després, ni el govern italià ni cap altre no li han ofert cap port segur.

Tampoc cap oferiment, ara per ara, des del govern espanyol. El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, ha dit aquest dimarts que Espanya no pot ser l'únic port segur d'Europa, i ha demanat la intervenció de la Comissió Europea.


Europa i l'ONU, en alerta

La Comissió, precisament, ha anunciat, a través d'un dels seus portaveus, que té intenció "d'analitzar" la nova legislació italiana per "verificar la seva compatibilitat amb el dret europeu".

Des de l'ONU, l'ACNUR, l'agència de les Nacions Unides per als refugiats, s'ha mostrat "inquieta" per la decisió de les cambres legislatives italianes, alhora que ha lamentat que els governs europeus "gairebé s'han desentès" de les tasques de salvament al Mediterrani.

"Imposar multes o altres penes als comandants podria impedir que els vaixells privats facin activitats de socors al mar en un moment en què els estats europeus gairebé s'han desentès dels esforços de salvament al Mediterrani central."


L'ACNUR també ha reiterat que Líbia "no és cap lloc segur" al qual es puguin retornar els migrants rescatats.


El 2019, almenys 840 desapareguts

Segons l'Organització Internacional per les Migracions (OIM), aquest any almenys 840 persones han perdut la vida intentant arribar a Europa a través del Mediterrani.

ARXIVAT A:
MigracionsItàlia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut