Samarretes 5G que monitoren la salut i hologrames que viatgen pel món, novetats del MWC
Tot i que no s'han presentat grans novetats com en altres anys, la cinquena generació (5G) d'estàndards de telecomunicacions ha tornat a marcar l'edició d'enguany del Mobile
El primer dia de Mobile World Congress (MWC) post-pandèmic ha acabat amb un aspecte insòlit, amb imatges de passadissos mig buits, grans estands desangelats, a diferència de l'afluència d'anys anteriors, quan la fira va aplegar més de 100.000 persones.
Els passadissos i estands mig buits de les grans marques contrasten amb la gent que acudia a les parades de les start-ups al congrés For Years From Now, que ha deixat enguany la tradicional seu al recinte de Fira de Montjuïc per integrar-se al MWC, un dels grans canvis d'aquesta edició.
Aquest any, l'organització preveu atraure al voltant de 30.000 visitants, i ha posat a l'abast del públic general entrades a 22 euros. Tampoc s'han presentat grans novetats com altres anys, i la cinquena generació (5G) d'estàndards de telecomunicacions ha tornat a marcar aquesta edició del MWC, tant pel que fa als dispositius que l'incorporen com a les aplicacions en sectors com la mobilitat o a la salut.
Un dels elements que s'han exposat han sigut els hologrames 5G, de la mà de la Mobile World Capital Barcelona i de l'empresa catalana Newtonlab Space.
Es tracta de 'Portl', un holograma en 4K desenvolupat en col·laboració amb Vodafone i que es podrà observar fins dijous, últim dia del congrés.
"Serem capaços de teletransportar persones d'una punta a l'altra del món", destaca el director creatiu de Newtonlab Space, Roger Belso, qui afegeix que l'ús d'aquesta tecnologia té un gran potencial en la salut, l'educació o el turisme.
Primera samarreta 5G per salvar-te la vida
La presenten com si fos un article de moda més, però YouCare és la primera samarreta 5G que permet monitorar el batec del cor, els components de la suor o la respiració. L'empresa ZTE la llança per a esportistes, però també per a persones grans o amb problemes de salut.
Si alguna cosa falla, s'envia immediatament un avís al mòbil i al centre sanitari. A més, permet gravar vídeos amb 3 càmeres alhora.
Aquesta peça tecnològica, fabricada a Itàlia, fa ús de dispositius tèxtils amb sensors de polímers incorporats a la tela, el que permet que pugui rentar-se com la resta de peces.
Mitjançant aquesta monitorització de la salut, l'estrès i els hàbits de vida, aquest dispositiu s'orienta tant a la telemedicina per a gent gran com als esportistes, i busca incrementar la seguretat dels usuaris.
"És un invent que canviarà la vida i la qualitat de l'assistència mèdica domiciliària i remota a molts ciutadans amb problemes de salut i persones vulnerables que tenen malalties cròniques", ha celebrat el president de la Federació Internacional de la Creu Roja, Francesco Rocca, que col·labora en aquest projecte.
5G per operar en remot
La mateixa fàbrica de Huawei ha pogut prescindir de 560 quilòmetres de cablejat, millorar l'eficiència de la línia de producció amb vehicles connectats i comprovar la qualitat dels dispositius que fabrica amb visió artificial gràcies a l'ús del 5G.
Un dels vuit projectes desenvolupats a la Xina ha sigut el de millorar l'operativa del port de Shenzen, i que permet operar en remot les grues que descarreguen els contenidors gràcies a l'amplada de banda i la baixa latència que permet aquesta tecnologia.
L'altre plat fort de Huawei és un rellotge intel·ligent que pot fer trucades gràcies a una targeta SIM pròpia i amb una bateria que dura fins a 21 dies.
Nevera intel·ligent per transportar vacunes
L'start-up catalana Groenlàndia Tech ha desenvolupat una "nevera intel·ligent" que fa possible el transport de mostres biològiques. Vacunes, fàrmacs i fins i tot d'òrgans humans de manera segura, amb control de temperatura i amb total traçabilitat.
Fins ara, el trasllat de les mostres es realitza mitjançant neveres convencionals de plàstic, lona o tela equipades amb acumuladors de fred, la qual cosa no aporta prou seguretat, segons un comunicat de l'start-up. De fet, un 11% de les anàlisis sanitàries fallides són conseqüència de danys produïts durant el transport.
Visibilitzar empreses catalanesEn el seu retorn, el Mobile s'ha encongit de vuit pavellons a dos. Aquest any hi falten grans expositors com Samsung, Google o Eriksson. Això ha permès que hi entrin marques petites que volen aprofitar aquesta oportunitat per guanyar visibilitat.
Oportunitats també per a la cinquantena d'empreses de l'estand de Catalunya. Com que és una edició de mínims en un context econòmic difícil i no faran tants contactes, aquest any no han hagut de pagar cap cànon per ser-hi.
Com Submer, que s'estrena amb el sistema "Immersion Cooling": submergir els servidors amb un líquid dielèctric i biodegradable per refredar-los. Una solució ecològica per a l'emmagatzematge de dades que redueix la despesa elèctrica a la meitat.
La Generalitat també ha aprofitat aquesta edició del MWC per presentar el primer tram ferroviari amb cobertura 5G d'Europa, disponible en les estacions de FGC Plaça Espanya, Magòria-La Campana, Ildefons Cerdà i Europa Fira. Cobreix els vestíbuls de les estacions, les andanes i fins i tot els túnels pels quals circulen els combois.
Una altra de les presentacions d'aquest primer dia de congrés ha sigut la prova que ha fet Orange per pilotar una barca situada a la Marina de València des d'un estand de la fira.
La fira es desenvolupa amb mesures estrictes de seguretat sanitària. Tots els visitants havien de presentar un resultat de test de Covid negatiu fet com a màxim fa 72 hores per entrar al recinte de Fira de Gran Via.
- ARXIVAT A:
- TecnologiaMobile World Congress