Interior i Mossos s'emplacen a treballar plegats per tornar la "tranquil·litat al carrer"
El conseller emplaça el Parlament a debatre sobre un canvi de model d'ordre públic
La Conselleria d'Interior i els sindicats dels Mossos refan ponts i treballaran de forma conjunta per millorar les actuacions del cos, en un moment que totes dues parts qualifiquen de molt complex.
Aquest matí s'han reunit el conseller, Miquel Sàmper, tots els representants sindicals i comandaments com el major Trapero i el comissari Ferran López, pel malestar que hi ha als Mossos després que s'hagi qüestionat el model d'ordre públic per les protestes d'aquests dies per l'empresonament de Pablo Hasél.
La reunió s'ha celebrat 24 hores després que tots els sindicats li van demanar aquesta trobada de forma urgent per expressar-li el seu malestar arran d'unes declaracions.
Pere Garcia, portaveu sindical del cos de Mossos d'Esquadra, ha destacat que el primer que ha fet el conseller ha estat demanar disculpes i que li han acceptat.
Segons Sàmper, la reunió ha estat "molt positiva, franca oberta i sincera" i ha dit que ha mostrat la seva confiança en el cos dels Mossos i aquests en el conseller.
També ha assegurat que hi ha una "voluntat compartida de millora" en les praxis que es puguin dur a terme en el dia a dia de la feina dels Mossos davant la constatació de "violència "extrema" des de dimarts.
"Davant la inquietud de no saber si això durarà molt o poc i sobretot amb un axioma que és que hi ha hagut una violència extrema tenim la responsabilitat de treballar de forma conjunta per intentar que això duri el mínim possible."
Critiquen que s'han sentit sols
Per part dels sindicats li han traslladat que s'han sentit sols "davant d'uns fets gravíssims que no han rebut cap condemna ferma per part dels actors polítics que avui dia ens representen."
Els sindicats arribaven a la reunió amb la denúncia que se senten qüestionats des del Departament d'Interior. Les crítiques a l'actuació dels Mossos en les protestes se centren, entre d'altres, en l'ús de projectils de foam. Una bala d'aquest tipus va buidar un ull a una manifestant a Barcelona.
"Els projectils de foam a dia d'avui estan autoritzats pel Parlament de Catalunya. Específicament en aquesta reunió no hem parlat de si retirar-los o no."
El model d'ordre públic
Sàmper ha expressat que, després d'aquests dies d'aldarulls a Barcelona, cal portar el model d'ordre públic al Parlament de Catalunya que sorgeixi de les eleccions del 14F perquè siguin les forces escollides les que determinin l'actuació de la policia catalana.
En la trobada s'ha parlat sobre les paraules del conseller, quan va dir que calia revisar aquest model i que van provocar malestar en el cos. Segons Sàmper s'ha comentat que probablement no va ser el moment oportú per fer aquelles declaracions.
El conseller ha defensat que es tracta d'un debat que és "possible i necessari", i que s'ha comentat que "la policia no ha de fer res més que exercir allò que l'entorn li demana, i aquest entorn considera que l'ordre públic ha de ser reformat".
"Un cop constituït el Parlament és quan s'ha de debatre el model d'ordre públic que s'ha de tenir."
Per part del portaveu sindical del cos han reivindicat que en els fets postsentència del procés ja van demanar que es discutís el model d'ordre públic davant la necessitat de "dotar les unitats d'ARRO, Brimo i també les unitats de seguretat ciutadana de tot el material oportú per organitzar amb garanties d'èxit aquests dispositius".