El govern demana un confinament més sever de la Conca d'Òdena: "Tothom a casa"
La Generalitat porta a la justícia la sol·licitud d'endurir el confinament a Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena, una decisió que depèn del govern espanyol
La Generalitat demana endurir el confinament a la Conca d'Òdena i ampliar-lo durant 15 dies més per combatre el coronavirus.
Si ho aprova el govern espanyol, el confinament passarà de fase 1 a fase 2, la qual cosa significa passar d'un confinament perimetral, com fins ara, al fet que cap veí pugui sortir de casa, excepte aquells que treballen en serveis essencials.
El govern ha aprovat una resolució que aposta pel confinament total de la població de la Conca d'Òdena durant 15 dies. Aquesta resolució s'ha transmès a la justícia i al govern espanyol, que, en estat d'alarma, haurà de ser qui validi i autoritzi el confinament.
El conseller d'Interior, Miquel Buch, ho ha resumit així:
"Tothom a casa"
El titular d'Interior ha explicat que, després d'iniciar el confinament la nit del 12 al 13 de març, ara es passa a una segona fase on es volen restringir encara més les activitats en l'àmbit laboral.
Aquest dijous farà quinze dies del confinament d'Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margardia de Montbui i Òdena i el govern aposta per ampliar-lo. Segons ha explicat Buch, amb aquesta primera fase del confinament s'ha aconseguit l'objectiu de no propagar el focus d'Igualada a tot Catalunya, si bé a l'interior de la Conca d'Òdena cal endurir les mesures.
Vergés: "El risc de transmissió no es pot estendre"
Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que aquesta mesura "dràstica" és "absolutament necessària":
"Les xifres d'afectats a la zona són molt superiors a les de la resta de Catalunya. El risc de transmissió no es pot estendre"
Aquest confinament total ha de servir, segons Vergés, per "aplanar la corba de casos" al més aviat possible, tallar les cadenes de transmissió, el risc de transmissibilitat i l'índex de transmissió:
"Tot el que fem estricte avui serà temps guanyat després i, si ho fem bé, després ens podrem recuperar millor"
Vergés, que ha qualificat la situació de "crisi humanitària", ha apuntat que l'augment de casos tant a la Conca d'Òdena com al conjunt de Catalunya és el que ja es preveia. La titular de Salut ha assenyalat que la Conselleria treballa amb diversos escenaris plausibles, el pitjor dels quals situa el pic de casos a finals d'abril, amb uns 13.000 morts a tot el país.
"Protegir" la població
Amb aquesta decisió, el govern assenyala que vol "protegir" els veïns dels quatre municipis afectats pel confinament, segons ha dit Buch:
"Aquesta fase dos de confinament ja no és tant perquè no es propagui el virus fora del perímetre, sinó per protegir tota la població de la Conca d'Òdena d'aquesta malaltia"
Buch ha demanat a la ciutadania que es quedin a casa confinats per "vetllar per la salut dels veïns". El conseller d'Interior ha insistit que, a l'hora de combatre el coronavirus, cal la "implicació de tothom":
"El virus no viatja sol. Ens necessita a nosaltres per propagar-se. Nosaltres podem decidir posar-ho fàcil o difícil"
Buch ha dit que no es planteja que el govern espanyol no contempli ampliar el confinament davant d'aquestes dades, que ha qualificat d'"esfereïdores".
Una taxa de mortalitat superior a la Llombardia
Buch ha justificat la decisió d'endurir el confinament de la Conca d'Òdena per l'elevada mortalitat que el coronavirus està provocant a la zona.
La mortalitat de la Conca d'Òdena arriba als 61,1 morts per cada 100.000 habitants, davant la mitjana del 6,9 de Catalunya; el 7,4 al conjunt d'Espanya o el 41,6 de la regió italiana de la Llombardia.
Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena estan confinades des del dijous 12 de març al vespre.
La zona d'Igualada és on hi ha el focus més important de coronavirus a Catalunya. Des de l'inici del brot, hi ha hagut 306 positius de coronavirus i 41 morts, segons les dades que va fer públiques Salut aquest dimarts. Dels casos confirmats com a positius, 140 són de professionals sanitaris.
L'Hospital de Bellvitge passa a "codirigir" el d'Igualada
Precisament davant les baixes registrades pel personal sanitari, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que professionals de l'Hospital de Bellvitge passaran a "codirigir" l'Hospital d'Igualada per la crítica situació que viu el centre.
"Professionals, caps de servei i part de la direcció de l'Hospital de Bellvitge passen a codirigir l'Hospital d'Igualada en aquests dies i setmanes tan complicats"
El director assistencial de l'Hospital d'Igualada, el doctor Joan Miquel Carbonell, ja va explicar dilluns que els professionals del centre havien tingut una reunió de cinc hores amb els de l'Hospital de Bellvitge per "analitzar" la situació i "confrontar" procediments.